Σάββατο 2 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Η ένταση παραμένει, όπως και τα «σενάρια» για νέο «εμφύλιο»

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων που εμφανίζονται ότι συγκροτούν τον «εθνικό στρατό» και ενόπλων ισλαμιστικών οργανώσεων, με αντικείμενο την επικράτηση σε μια χώρα με μεγάλο ενεργειακό πλούτο και σημαντική γεωστρατηγική θέση.

Μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν σκοτωθεί 214 άνθρωποι (102 στην πρωτεύουσα Τρίπολη και 112 στη Βεγγάζη), ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 980, σύμφωνα και με χτεσινό δημοσίευμα του κινεζικού κρατικού πρακτορείου «Σινχουά». Η παρατεταμένη ένταση, που, μεταξύ άλλων, έχει αναγκάσει χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, να εκκενώσουν τις πρεσβείες και να απομακρύνουν τους υπηκόους τους από τη χώρα, παρουσιάζεται από πολλούς ως ένδειξη για «ένα νέο εμφύλιο πόλεμο», μεγαλύτερο ίσως σε διαστάσεις ακόμα και από αυτόν του 2011 που έληξε με την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι. Φυσικά αυτό έγινε τότε με την ιμπεριαλιστική επέμβαση για τον έλεγχο του φυσικού πλούτου της χώρας και το «καμουφλάζ» της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης». Αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις είχαν τρέξει τότε να παρουσιάσουν την αλλαγή βάρδιας στην αστική εξουσία ως φιλολαϊκή εξέλιξη. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική, αφού σήμερα, τρία χρόνια μετά, ο λαός της χώρας εξακολουθεί να μην καλύπτει βασικές του ανάγκες και πλέον είναι πάλι αντιμέτωπος με βόμβες και σφαίρες που δεν τον αφήνουν ούτε να πάει να αγοράσει ψωμί.

Χτες, τυνησιακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν Λίβυοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ στο μεθοριακό φυλάκιο Ρας Ζντιρ για να διαλύσουν ένα πλήθος εκατοντάδων Αιγυπτίων που προσπαθούσαν να περάσουν στην Τυνησία. Επίσης, τις πρεσβείες τους αποφάσισαν χτες να εκκενώσουν και οι Ρωσία και Λευκορωσία.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» μεταδίδει ότι κλειστά είναι τα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας, με αποτέλεσμα η αποχώρηση των χιλιάδων ανθρώπων που φοβούνται για τη ζωή τους να είναι δύσκολη. Τα σύνορα με την Τυνησία είναι μία από τις ελάχιστες διόδους που έχουν απομείνει.

Η Τυνησία είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι ενδέχεται να κλείσει τα σύνορά της με τη Λιβύη εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ενδεικτική της κλιμάκωσης των συγκρούσεων είναι ο προχτεσινός ισχυρισμός των ισλαμιστών της «Ανσάρ αλ-Σαρία» ότι πλέον ελέγχουν τη Βεγγάζη, ενώ οι ίδιες ομάδες φέρονταν τις προηγούμενες μέρες να έχουν καταλάβει και μεγάλη στρατιωτική βάση στην Τρίπολη.

Το σκηνικό συμπληρώνει και η απαγωγή, την περασμένη Τετάρτη, του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού Μουσταφά Αμπού Σαγκόρ μέσα στην Τρίπολη.

Θυμίζουμε ότι στα μέσα του Ιούλη η μεταβατική λιβυκή κυβέρνηση είχε ζητήσει «διεθνή παρέμβαση», δηλώνοντας ότι η κατάσταση στη χώρα βρίσκεται «εκτός ελέγχου».

Το πρακτορείο «Σινχουά» ανάρτησε χτες στην ιστοσελίδα του φωτογραφίες από διαδηλώσεις που έγιναν στην Τρίπολη ενάντια στις συγκρούσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ