Σάββατο 2 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Βουλή από χτες το αντιδραστικό «πολυνομοσχέδιο»

Το ΚΚΕ κατήγγειλε το σύνολο των διατάξεων που περιέχει και δήλωσε ότι το καταψηφίζει

Ξεκίνησε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του «πολυνομοσχεδίου», με το οποίο η κυβέρνηση ικανοποιεί μια σειρά «προαπαιτούμενα» του κεφαλαίου και συνδέεται με τη συνέχιση της καταβολής των δόσεων από την τρόικα. Την επόμενη βδομάδα το νομοσχέδιο συζητιέται στο Θερινό Τμήμα, για να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Καταψηφίζοντας το «πολυνομοσχέδιο», ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, είπε για τη φιλοσοφία του: «Ας δεχτούμε την εκτίμηση που κάνει η κυβέρνηση στην Αιτιολογική Εκθεση που αναφέρεται σε "σταδιακή επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά". Η κυβέρνηση βάζει μια σειρά προϋποθέσεων στην Εισηγητική της Εκθεση. Πρώτη προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Αρα, δηλαδή, ο λαός πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει τα βάρη της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Από αυτή την άποψη, οι εξελίξεις που υπάρχουν με τα αλλεπάλληλα εκκαθαριστικά που στέλνει η εφορία, είτε για το φόρο εισοδήματος, είτε για τη φορολογία ακινήτων, επιβεβαιώνουν αυτήν τη διαπίστωση, ότι ο λαός θα πληρώσει τα βάρη της εξυγίανσης. Από την άλλη πλευρά, μένουν στο απυρόβλητο το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, εάν όχι ενισχύονται.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για να πάμε σε ένα νέο, λέει, "αναπτυξιακό μοντέλο", το οποίο θα βασίζεται σε μια παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμη και στις επενδύσεις, από μια παραγωγή μη διεθνώς εμπορεύσιμη και στην κατανάλωση, που ήταν το προηγούμενο μοντέλο. Αυτό τι σημαίνει για την κυβέρνηση; Εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας και εμπορευμάτων.

Αυτό σημαίνει συνέχεια των μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας για να διαμορφωθούν οι μηχανισμοί που θα αναπαράγουν το επόμενο χρονικό διάστημα τη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης, είτε όσον αφορά το μισθό που παίρνει σε σχέση με την παραγωγικότητα της εργασίας, είτε ως όσον αφορά τα συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Ολα τα ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα στοχεύουν στη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης».

Ελιγμοί απέναντι στους ενστόλους

Στο μεταξύ, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις ανατροπές στα επικουρικά ταμεία των ενστόλων, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε χτες ότι εισάγει στο «πολυνομοσχέδιο» προσθήκη με την οποία δίνει τη δυνατότητα να μετατραπούν το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ) σε επαγγελματικά ταμεία μέχρι το τέλος του έτους.

Προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και να έχει εκπονηθεί αναλογιστική μελέτη. Στην πραγματικότητα, βάζει τους ενστόλους να διαλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και τη Χάρυβδη των Επαγγελματικών Ταμείων, με δεδομένη και στις δυο περιπτώσεις την παραπέρα συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων και των άλλων παροχών.

Κατά τα άλλα, στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής εκτυλίχθηκε ένα ακόμα επεισόδιο του καβγά ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, για ζητήματα που δεν αφορούν την ουσία των ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα, που είναι η ελάφρυνση μέχρι και απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από το κόστος που συνεπάγεται η Κοινωνική Ασφάλιση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί εκ προμελέτης τα Ταμεία σε κατάρρευση, για να απαντήσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτος:«Τρομοκρατείτε τον κόσμο και τους συνταξιούχους. Το κράτος εγγυάται για τα Ταμεία και τις συντάξεις. Η Αργεντινή δεν τα εγγυάται». Προηγουμένως, ο Αλ. Μητρόπουλος είχε προαναγγείλει εξεταστική επιτροπή για τα αποθεματικά των Ταμείων.

Στην ίδια συζήτηση, ο Γ. Γιακουμάτος προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις και να ενοχοποιήσει τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους για τη σημερινή κατάσταση στα Ταμεία, προκειμένου να δικαιολογήσει τις αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, είπε ότι τα ΔΣ επαγγελματικών ομάδων αποφάσισαν αύξηση της επικουρικής σύνταξης στο 70% και στο 80%, ενώ χαρακτήρισε «παραμύθι» ότι από 1/1/2015 η σύνταξη θα πάει στα 360 ευρώ, επικαλούμενος τους τρεις πυλώνες της ασφάλισης (κύρια σύνταξη, ανταποδοτική και ιδιωτική ασφάλιση).

Ανατροπές στρατηγικής συμμαχίας

Τοποθετούμενος στην ίδια συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα που τώρα παίρνονται έχουν στρατηγική σημασία για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Είπε επί λέξει: «Οσο βαίνουμε προς το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τα μέτρα που προωθούνται θα έχουν περισσότερο διαρθρωτικό χαρακτήρα. Δηλαδή το πολύ ξύλο, το δημοσιονομικό, το έχουμε φάει. Ο δρόμος όμως αυτός δεν έχει τελειώσει, είμαστε σε δύσκολες στιγμές και πρέπει να τα δούμε όλα».

Ο ίδιος συνέχισε: «Αυτήν τη στιγμή η δημόσια συζήτηση τόσο στα ευρωπαϊκά όργανα όσο και στην ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα αναδεικνύει μια συγκεκριμένη τάση. Η τάση είναι η πολιτική και οικονομική εμβάθυνση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, αλλά και η αποκατάσταση μιας βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία, όμως, περνάει μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων - και αυτό το ενστερνίζονται όλες οι αποχρώσεις στην ΕΕ.

Ολες, λοιπόν, οι χώρες στην ΕΕ, ανεξάρτητα αν προσέφυγαν στους έκτακτους μηχανισμούς στήριξης της Ευρωζώνης, αναγνωρίζουν εμπράκτως ότι ο δρόμος των συνεχών και τολμηρών αλλαγών με προοδευτικό πρόσημο είναι μονόδρομος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ