Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Υπόσχονται ένταση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης

Ο Ερντογάν δηλώνει ότι θα γίνει «ακόμα πιο σκληρός» με τους αντιπάλους του

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντείνεται η προσπάθεια των αστικών κομμάτων να πείσουν τους Τούρκους εργάτες να ταυτίσουν τα δικά τους συμφέροντα με αυτά της τουρκικής πλουτοκρατίας και να διαλέξουν με ποιο τμήμα των εκμεταλλευτών τους θα στρατευτούν. Ετσι, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, ο σημερινός πρωθυπουργός και υποψήφιος του κυβερνώντος AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε μιλώντας σε εκδήλωση μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομηχάνων ότι «αν υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που παραμένουν σιωπηλοί απέναντι σε αυτή την ολοφάνερη προδοσία, τους λέω ανοιχτά να αναθεωρήσουν τη στάση τους».

Αναφερόμενος στο «παράλληλο κράτος» (σ.σ. τα τμήματα εκείνα του κρατικού μηχανισμού που συνδέονται με τον ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετιουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του Ερντογάν), ο Τούρκος πρωθυπουργός καταδίκασε όσους τον κατηγορούν για «σκληρότητα» απαντώντας: «Ναι, είμαι πολύ σκληρός σε τέτοια ζητήματα. Αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν νιώθουν άνετα με αυτό, θα συνεχίσω να είμαι σκληρός γιατί γίνομαι αυστηρός όσο τα κρίσιμα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μου το απαιτούν». Συνεχίζοντας προκλητικά να εμφανίζει την ενδοαστική αντιπαράθεση στη χώρα ως κάτι που αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «η μάχη ενάντια στις παράλληλες δομές δεν είναι ζήτημα δικό μου ή του κόμματός μου. Πρόκειται για μάχη της Τουρκίας και είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας».

Από την άλλη μεριά, ο υποψήφιος που στηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP), Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, δήλωσε: «Λένε ότι η υποψηφιότητά μου είναι "σχέδιο". Ναι, είναι ένα σχέδιο εθνικής συμφωνίας». Την ίδια στιγμή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα (φερόμενα ως) σχέδια του Ερντογάν να ενισχύσει τις αρμοδιότητες του Προέδρου της χώρας, ο Ιχσάνογλου είπε ότι «η Τουρκία δεν ψάχνει για νέο καθεστώς», εξηγώντας ότι το να θεσπιστεί μια αλλαγή καθεστώτος χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία θα προκαλούσε «κρίση». «Εχουμε ήδη μια δικαστική κρίση (...) Εχουμε έλλειμμα δικαιοσύνης. Αν μια κρίση καθεστώτος προστεθεί σε αυτό, η χώρα θα συρθεί σε σημείο που δε θα μας αρέσει».

Η αντιπαράθεση θα ενταθεί το επόμενο 48ωρο, στο φόντο και των υποσχέσεων προς την πλουτοκρατία, όπως αυτή που έχει δώσει ο Ερντογάν για ένταξη της χώρας στις 10 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Μόνο που για τον εργαζόμενο λαό της Τουρκίας, τέτοιοι στόχοι θα οδηγήσουν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, θα προσαρμόσουν τους τόπους δουλειάς στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» με συνέπειες όπως αυτές που βίωσαν τα λαϊκά στρώματα στη Σόμα: Την περιοχή όπου τον Απρίλη 300 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν επειδή τα μέτρα ασφαλείας θεωρήθηκαν «ακριβά» επειδή θα μείωναν τα κέρδη ενός από τους ομίλους που λυμαίνονται τον ορυκτό πλούτο της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ