Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα αιφνιδιαστική επίσκεψη Κέρι

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε χτες νέα αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν. Ο Τζον Κέρι είχε βρεθεί στην Καμπούλ και στις 12 Ιούλη, όπου μετά από συναντήσεις μαζί του, οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι Αμπντουλά Αμπντουλά και Ασράφ Γάνι ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν μια επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Οι δύο υποψήφιοι είχαν ανταλλάξει κατηγορίες για νοθεία και καθένας αμφισβήτησε τα αποτελέσματα που δεν παρουσίαζαν τον ίδιο ως νικητή. Τα πρακτορεία μετέδωσαν ότι στην προηγούμενη επίσκεψη του Κέρι είχε συμφωνηθεί προφορικά να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, κάτι για το οποίο όμως υπάρχουν τώρα σημαντικές διαφωνίες.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ότι «έχουμε ελπίδες πως ο υπουργός θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια δέσμευση και από τους δύο υποψήφιους σε ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του ελέγχου και μια συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες του σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εξακολουθούμε να έχουμε ελπίδες πως αν αυτό επισπευσθεί θα ήταν δυνατόν να υπάρχει νέος πρόεδρος και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ» (σ.σ. που θα γίνει το Σεπτέμβρη στην Ουαλία), ενώ είπε ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμα τι θα γίνει αν μέχρι τότε δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. «Θα έχουν πολύ μεγαλύτερη επιτυχία (σ.σ. στο έργο τους) αν αποδείξουν ότι είναι αξιόπιστοι ηγέτες του Αφγανιστάν και εργάζονται από κοινού σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ώστε να διασφαλίσουν μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα στη χώρα», συμπλήρωσε.

Και οι δύο υποψήφιοι έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι θα εγκρίνουν τη συμφωνία για την παραμονή τμήματος των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα και μετά το τέλος του 2014, όταν έχει προγραμματιστεί να αποχωρήσει σχεδόν το σύνολο των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων.

Οσον αφορά τον επανέλεγχο των ψηφοδελτίων, η διαδικασία είχε σταματήσει και επαναλήφθηκε μόλις πριν λίγες μέρες αφού οι δυο πλευρές διαφωνούν σε μια σειρά ζητήματα.

Ο σημερινός Πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι έχει δηλώσει πως ο επόμενος Πρόεδρος θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα την 25η Αυγούστου, ημερομηνία που από τους περισσότερους όμως θεωρείται πολύ αισιόδοξη.

Η νέα επίσκεψη του Κέρι πραγματοποιείται ελάχιστα 24ωρα μετά το θάνατο ενός Αμερικανού στρατηγού από πυρά ενός Αφγανού στρατιωτικού μέσα σε στρατιωτική ακαδημία στην Καμπούλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ