Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014 - Κυριακή 17 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΩΦΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΩΦΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
φωτο 2

Στη μνήμη του πατέρα μου ΑΝΤΩΝΗ ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, ο οποίος εκτελέστηκε στις 17 Αυγούστου 1944 στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, και της μητέρας μου ΚΑΤΙΝΑΣ ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης-Εθνικής Αλληλεγγύης, προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Αη Γιώργη Κοκκινιάς.

Μανώλης Χατζηευστρατίου

***

φωτό 1

Στη μνήμη της αγαπημένης μας συντρόφισσας, συζύγου, μητέρας, ΡΟΥΛΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ, στελέχους του ΚΚΕ, που έφυγε τόσο νωρίς από τη ζωή, στις 17 Αυγούστου 2010, και φέτος συμπληρώνονται 4 χρόνια, προσφέρουν:

Η οικογένειά της το ποσό των 200 ευρώ, μέσω της ΚΟ Εργαζομένων Δήμου Περάματος - Τομέα ΟΤΑ.

Ανυποχώρητη μαχήτρια, υπερασπιστής των κατακτήσεων των συναδέλφων της στο Δήμο Περάματος. Ακόμα και στα δύσκολα χρόνια που έδινε τη μάχη για τη ζωή, δεν εγκατέλειψε ποτέ, δεν σημείωσε καμιά απουσία από τους αγώνες του ταξικού κινήματος. Το γλυκό, επαναστατικά ευαίσθητο χαμόγελό της θα μας συντροφεύει για πάντα.

***

φωτό 1

Στις 11 Ιούλη 2014 έφυγε από τη ζωή ο ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ από νεαρή ηλικία. Γεννήθηκε σε ένα χωριό του Κιλκίς από πρόσφυγες Πόντιους γονείς που γνώρισαν την πίκρα του ξεριζωμού και γεύτηκαν τη μεγάλη πορεία θανάτου από το Σοχούμ ως τη Συρία όπου όποιος έμενε πίσω τον εκτελούσαν. Με την έλευση των Γερμανών ναζί, το 1941, νεαρός ακόμα, διάλεξε το δρόμο της Αντίστασης κατά του κατακτητή, παρόλο που στην περιοχή εκείνη είχαν αναπτυχθεί τα τάγματα ασφαλείας γερμανοτσολιάδων, συνεργατών των Γερμανών. Δεκαέξι χρόνων πήρε το δρόμο της εξορίας μαζί με άλλους αγωνιστές. Οταν απολύθηκε πήγε στη Θεσσαλονίκη, γιατί στο χωριό του ήταν ανεπιθύμητος. Μετά από δουλειές του ποδαριού έκανε δική του εργασία. Διετέλεσε, επί σειρά ετών, πρόεδρος των Επιμεταλλουργών Θεσ/νίκης.

ΚΩΦΙΔΟΥ ΟΛΓΑ
ΚΩΦΙΔΟΥ ΟΛΓΑ
Η σύζυγός του, τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρει στο τιμημένο μας Κόμμα, μέσω της ΚΟΒ Συκεών, 300 ευρώ και στον αγαπημένο «Ριζοσπάστη» 200 ευρώ. Σύντροφε Τάσο, θα σε θυμόμαστε πάντα.

***

ΦΩΤΟ

Πριν από 4 χρόνια, στις 29 Ιούλη 2010, «έφυγε» ξαφνικά ο ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΣ, κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ. Γεννήθηκε στο χωριό Ελληνικά (Σιβίστα) Μεσολογγίου και ήταν μέλος της ΚΟΒ κέντρου Περιστερίου. Σε ηλικία μόλις 17 ετών συμμετείχε στην ίδρυση τοπικής οργάνωσης του ΕΑΜ στο χωριό και στα εφεδρικά τμήματα του ΕΛΑΣ, εκτελώντας χρέη συνδέσμου. Οργανώθηκε από τους πρώτους στην ΕΠΟΝ, το Φλεβάρη του 1943, και ήταν γραμματέας της τοπικής οργάνωσης στο Αιτωλικό. Για την αντιστασιακή του δράση καταδικάστηκε σε δώδεκα χρόνια φυλάκιση και πέρασε χρόνια στις φυλακές του Μεσολογγίου, της Πάτρας, της Κεφαλονιάς, της Λευκάδας και της Κέρκυρας. Επί χρόνια ήταν πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Περιστερίου. Πρωτοστάτησε στην ανέγερση του πρώτου Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στον πεζόδρομο Περιστερίου, που στήθηκε μέσα σε 44 μερόνυχτα με πρωτοβουλία των Παραρτημάτων Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και με τη στήριξη εργατικών συνδικάτων, μαζικών φορέων, μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Αξίζει να θυμηθούμε τα λόγια του γι' αυτό το έργο: «Επρεπε σαν αντιστασιακοί να φροντίσουμε να δημιουργηθεί Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Μαζί με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας το καταφέραμε και με τη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου, των εργαζομένων και τη διάθεσή τους να προσφέρουν ό,τι μπορούσε ο καθένας τόσο στο Μουσείο όσο και στις βιβλιοθήκες. Ερχονται σχολεία και συναγωνιστές, παλιοί και σύντροφοι, απλός κόσμος, άνθρωποι όλων των ηλικιών και μας λένε "μπράβο". Για τις επόμενες γενιές το κάναμε. Εμείς θα φύγουμε κάποια στιγμή. Να μάθουν οι νέοι άνθρωποι αυτό το κομμάτι της Ιστορίας, τι έκαναν οι γονείς κι οι παππούδες τους γι' αυτόν τον τόπο κι αυτό το λαό. Αυτά πρέπει να μείνουν. Στις απειλές απαντάμε πως θα προτάξουμε ξανά τα κορμιά μας αν χρειαστεί και ας είμαστε 80 χρονώ και βάλε».

Ο Κ. Σ. προσφέρει στη μνήμη του στο ΚΚΕ 200 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 24/08/2013 έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΟΥΤΟΓΛΟΥ, μέλος του ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστός και σταθερός μέχρι το τέλος της ζωής του.

Μετά το τέλος της ένοπλης ταξικής σύγκρουσης έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, πάνω από 30 χρόνια, μέχρι τον επαναπατρισμό του το 1988. Στη ζωή του στη Βουλγαρία δούλεψε ως εργάτης και υπηρέτησε ως αξιωματικός του Βουλγάρικου Λαϊκού Στρατού. Για τη δράση του διακρίθηκε, τιμήθηκε και παρασημοφορήθηκε πολλές φορές.

ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ ΑΒΕΡΚΙΟΣ
ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ ΑΒΕΡΚΙΟΣ
Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του στη ζωή και τον αγώνα, Αικατερίνη, τα παιδιά του Μαριάννα και Θανάσης και τα εγγόνια του Ραΐνα και Συμεών προσφέρουν στο τιμημένο ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

φωτό 1

Σε τετράχρονη μνημόσυνη θύμηση της γιορτής της συναγωνίστριας συζύγου μου ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ, δώρο της προσφέρω στη μνήμη της μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου για τις ανάγκες του αγώνα στο ακούραστο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ.

Νώντας Χαϊδεμένος

****

ΦΩΤΟ

Ο αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, που «έφυγε» από κοντά μας στις 4 Απρίλη 2002, γεννήθηκε το 1929 στη Βεργίνα Ημαθίας. Καταγόταν από φτωχή προσφυγική οικογένεια. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ του χωριού του. Ο αγώνας της οικογένειας Χριστοδουλίδη για την απελευθέρωση της πατρίδας «πληρώθηκε» με διώξεις, τόσο του πατέρα του όσο και της μητέρας του. Ο Κώστας Χριστοδουλίδης διάλεξε και πάλι το δρόμο του αγώνα. Εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Στον Εμφύλιο έχασε την αδελφή του, που ήταν επίσης μαχήτρια του ΔΣΕ. Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας, στην αρχή στην Πολωνία και αργότερα στην Ουγγαρία και δούλεψε εργάτης. Επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του το 1982 και συνέχισε να αγωνίζεται ως μέλος του ΚΚΕ.

Ολοι θα τον θυμούνται στην ΚΟΒ του Σιδηροδρομικού Σταθμού, της οποίας ήταν μέλος, για τις σταθερές και αταλάντευτες θέσεις του. Θα τον θυμούνται παρόντα, παρά την κακή κατάσταση της υγείας του, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις, στο μοίρασμα προκηρύξεων, στις οικονομικές εξορμήσεις. Παράλληλα, ήταν καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Προσφέρουμε, στη μνήμη του, 800 ευρώ ενίσχυση στην ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

Η οικογένεια Χ. Χριστοδουλίδη και η σύζυγος Κίτσα

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΛΑΖΑΡΟΥ (ΣΟΡΟΠΟΥΛΟΥ), οι φίλοι του από τη Χαλκίδα προσφέρουν 250 ευρώ ενίσχυση με αφορμή τη συμπλήρωση 3,5 χρόνων από το θάνατό του.

ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
***

ΦΩΤΟ

Την Τρίτη 29 Ιούλη 2014 «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΒΛΑΧΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ σε ηλικία 86 χρόνων.

Ο σύντροφος μαζί με τα 7 αδέλφια του μεγάλωσε στο χωριό Φιολίτι, στη Ζάκυνθο, με μεγάλες στερήσεις και βάσανα που τον έκαναν από νωρίς να καταλάβει ότι «αν δεν παλέψεις, δεν αγωνιστείς κανένας δεν θα σου δώσει», όπως έλεγε. Πέρασε την Κατοχή, κυνηγήθηκε για τις αντιλήψεις του αλλά έμεινε πιστός στο ΚΚΕ μέχρι το τέλος.

Στη μνήμη του σύντροφοι και φίλοι πρόσφεραν μέσω ΚΟΒ Β/Α Ζακύνθου 740 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ και θα τον θυμούνται πάντα ως έναν αγωνιστή τίμιο, που με κόπο, αίμα και ιδρώτα έβγαλε το ψωμί του.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μας συντρόφισσας ΛΕΛΑΣ ΤΟΥΡΝΑΒΙΤΟΥ, που «έφυγε» από κοντά μας τη Δευτέρα 28 Ιούλη 2014 και που υπηρέτησε το Κόμμα μας αταλάντευτα και με παραδειγματική αφοσίωση, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 230 ευρώ.

Οι σύντροφοί της από τις ΚΟΒ Νέας Σμύρνης

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μου ΟΛΓΑΣ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΦΙΔΗ, του αδελφού μου ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΦΙΔΗ και του συζύγου μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΕΣΙΔΗ, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ τους αγώνες και τις θυσίες τους για μιαν ελεύθερη και καλύτερη ζωή. Θα τους έχουμε πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, με αγάπη και τρυφερότητα.

Νίνα Κωφίδου - Κεσίδου

***

ΦΩΤΟ

Στις 17 Αυγούστου συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΣΟΥΛΗ.

Από μικρή οργανώθηκε στα Αετόπουλα και αργότερα ως σύνδεσμος σε τμήματα του ΕΛΑΣ. Ως μέλος του ΚΚΕ πάλεψε μέχρι το τέλος της ζωής της με πίστη και υπερηφάνεια για τα ιδανικά της εργατικής τάξης χωρίς ταλαντεύσεις.

ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΙΝΑ
ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΙΝΑ
Στη μνήμη της, που θα μου μείνει αξέχαστη όσο ζω, προσφέρω 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Λόφου Περιστερίου.

Ο σύζυγός της, Μπατσούλης Χαράλαμπος

***

ΦΩΤΟ

Στις 8 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 8 χρόνια που έφυγε απ' τη ζωή ο Μακρονησιώτης αγωνιστής ΔΟΥΜΟΥΛΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ από την Πολίχνη Μεσσηνίας. Στη μνήμη του η κόρη του προσφέρει 50 ευρώ στο κόμμα του, το ΚΚΕ. Οποιος συναγωνιστής του από Γιούρα, Μακρόνησο, Ικαρία τον θυμάται ας επικοινωνήσει στο τηλ. 210.5985.931.

***

Στη μνήμη του ηρωικού μαχητή του ΔΣΕ ΕΤΕΟΚΛΗ ΔΟΥΜΟΥΛΑΚΗ, από την Πολίχνη Μεσσηνίας, που βρέθηκε νεκρός τον Αύγουστο του '52, η ανιψιά του Θεώνη Δουμουλάκη προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΑΒΕΡΚΙΟΥ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΥ, που στις 17 Αυγούστου 2014 κλείνει 17 χρόνια μακριά, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αμπελοκήπων.

Η σύζυγός του Μαρία Λειβαδάρου, τα παιδιά του Αντώνης, Βάσω, Αντώνης και Αγγελική και τα εγγόνια του Λευτέρης και Μαρία.

***

ΦΩΤΟ 2

Στις 13 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που, απρόσμενα, «έφυγε» ο σύντροφός μας ΝΙΚΟΣ ΣΥΓΟΥΡΟΣ. Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του συντρόφου ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΠΑ, ο οποίος «έφυγε» και αυτός νωρίς, πριν από δυο χρόνια, προσφέρουμε 80 ευρώ μέσω του «Ριζοσπάστη», για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΣ
Νικόλας Καΐλης

Σωκράτης Μυλωνάς

***

ΦΩΤΟ

Στις 22 Αυγούστου 2014 συμπληρώνονται πέντε χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΕΛΙΚΑΣ. Μέλος του ΚΚΕ από τα νεανικά του χρόνια μέχρι και το θάνατό του. Υπηρέτησε με πίστη και ανιδιοτέλεια την υπόθεση της εργατικής τάξης.

Στη μνήμη του η σύντροφός του Υβέτ προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πεντέλης, 300 ευρώ για οικονομική ενίσχυση στους αγώνες.


ΡΟΥΛΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ
ΡΟΥΛΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΜΑΡΙΑ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΣΥΓΟΥΡΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΥΓΟΥΡΟΣ

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΠΑΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΣΟΥΛΗ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΣΟΥΛΗ

ΒΛΟΥΤΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΒΛΟΥΤΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΕΛΙΚΑΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΕΛΙΚΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΙΩΤΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΥΜΟΥΛΑΚΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΥΜΟΥΛΑΚΗΣ

ΛΕΛΑ ΤΟΥΡΝΑΒΙΤΟΥ
ΛΕΛΑ ΤΟΥΡΝΑΒΙΤΟΥ

Τάσος Παπαδόπουλος
Τάσος Παπαδόπουλος

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ