Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014 - Κυριακή 17 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Παρεμβάσεις για δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις

Το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών χτυπιέται και από τις επαναλαμβανόμενες ζημιές που υφίστανται οι καλλιέργειές τους, με δεδομένο ότι ο ΕΛΓΑ, με τον αντιασφαλιστικό και φοροεισπρακτικό κανονισμό του, δε διασφαλίζει την αγροτική παραγωγή από όλες τις φυσικές καταστροφές και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Με Ερωτήσεις που κατέθεσε, το ΚΚΕ ζήτησε σε μια σειρά περιπτώσεις να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο των ζημιών και να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν:

Μεγάλες ζημιές από την εξάπλωση του περονόσπορου υπέστησαν οι αμπελοκαλλιεργητές στην περιοχή Παγγαίου της Καβάλας. Οπως σημειώνει το ΚΚΕ στην Ερώτηση που κατέθεσε, η καταστροφή της αμπελοκαλλιέργειας από περονόσπορο μπορεί να είναι και ολική, μιας και η ασθένεια αυτή αποτελεί το σπουδαιότερο πρόβλημα της αμπελοκαλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ΚΚΕ ζήτησε την έγκαιρη τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές, με δεδομένο ότι ο σημερινός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από περονόσπορο στο αμπέλι.

Αποζημίωση διεκδίκησε και για τους αμπελοκαλλιεργητές της Λήμνου, που αντιμετώπισαν επίσης εκτεταμένη επιδημία προσβολών με τη συμπτωματολογία περονόσπορου.


Χωρίς εισόδημα κινδυνεύουν να μείνουν οι πατατοπαραγωγοί του Κάτω Νευροκοπίου στην ΠΕ Δράμας, εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των χαλαζοπτώσεων που έπληξαν πρόσφατα την περιοχή. Το ΚΚΕ σημειώνει, σε Ερώτηση που κατέθεσε, ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει αποκλειστικά όσες καλλιέργειες υπέστησαν καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο που έχει ήδη φυτρώσει, γεγονός που δεν καλύπτει τους πατατοπαραγωγούς, αφού εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσαν στην πλειοψηφία τους να σπείρουν καν τα χωράφια τους. Με δεδομένη την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, ζήτησε ακόμα την απαλλαγή των αγροτών της περιοχής από τους δυσβάσταχτους ασφαλιστικούς όρους και υποχρεώσεις, όσο και την εξασφάλιση άτοκων πιστώσεων για την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της φετινής σοδειάς.

Οι παραγωγοί σκόρδου στη Νέα Βύσσα της ΠΕ Εβρου υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στα συγκομισμένα σκόρδα, που είχαν για ξήρανση στα αλώνια της περιοχής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Σκόρδου Ν. Βύσσας, οι ζημιές ξεπερνούν συνολικά τις 700.000 ευρώ. Οπως κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προσφέρει κάλυψη για το αίτιο αυτό.

Αποζημιώσεις διεκδικεί το ΚΚΕ για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου. Μετά την κακή περσινή ελαιοκομική χρονιά, λόγω της μεγάλης δακοπροσβολής των ελαιώνων τους, φέτος έρχονται αντιμέτωποι με μια χειρότερη χρονιά, εξαιτίας κακής καρπόδεσης της ελιάς και πτώσης του καρπού λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Αντίστοιχα, οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου βίωσαν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές της παραγωγής των τελευταίων χρόνων, αφού η βροχή της 24/7/2014 κατάστρεψε το 100% της παραγωγής, που ήταν σε εξέλιξη και βρισκόταν σε ευπαθές στάδιο (υγρή μορφή) στο μεγαλύτερο τμήμα των χωριών - παραγωγών της μαστίχας.

Δεκάδες Ερωτήσεις για την αποζημίωση των ζημιών από το χαλάζι

Την αποζημίωση των ζημιών που υπέστησαν από τη χαλαζόπτωση αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας ζήτησε με δεκάδες Ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών το ΚΚΕ.

Μάλιστα, με Ερώτηση που κατέθεσε στις αρχές Ιούνη (2/6) το ΚΚΕ υπογράμμιζε πως οι δενδροκαλλιεργητές σε Πέλλα - Ημαθία στην Κ. Μακεδονία, αλλά και στην περιοχή Τυρνάβου στη Θεσσαλία βρίσκονται απροστάτευτοι από το σοβαρό ενδεχόμενο χαλαζοπτώσεων, ενώ πολλοί από αυτούς ήταν ακόμη απλήρωτοι για βεβαιωμένες ζημιές από χαλάζι και παγετό - ακαρπία της προηγούμενης χρονιάς. Επισήμαινε ακόμα ότι παρά τα «ασφάλιστρα - χαράτσια» που πληρώνουν και το αποθεματικό που δημιούργησε από αυτά, ο ΕΛΓΑ δεν είχε προχωρήσει στην ανάθεση για τη φετινή χρονιά της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, με αποτέλεσμα συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις 5,2 εκατ. στρεμμάτων να είναι απροστάτευτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ