Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κι αυτοί συνεχίζουν να μετρούν τους νεκρούς τους

Διαδηλωτές κρατούν τις φωτογραφίες νεκρών αγωνιστών απεργών πείνας

Associated Press

Διαδηλωτές κρατούν τις φωτογραφίες νεκρών αγωνιστών απεργών πείνας
ΜΕΡΣΙΝΑ και ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενας ακόμη απεργός πείνας, ο 29χρονος Ουγκούρ Τουρκμέν, που είχε απελευθερωθεί από τη φυλακή Σιντζέν την 5η του Γενάρη αλλά συνέχιζε την απεργία πείνας στο σπίτι του στη Μερσίνα, άφησε, στις 21:25 το βράδυ της Κυριακής, την τελευταία του πνοή. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα/Μέτωπο, ο Τουρκμέν διαμαρτυρόταν αρνούμενος να δεχτεί τροφή επί συνολικά 204 ημέρες. Η διαμαρτυρία του αφορά την κατάσταση στις φυλακές της χώρας του, όπου χιλιάδες πρώην συγκρατούμενοί του, πολιτικοί που βαφτίζονται «τρομοκράτες» από το τουρκικό κράτος, στενάζουν.

Ο κατάλογος των νεκρών από την κρίση στις τουρκικές φυλακές μακραίνει, έτσι, κι άλλο: το Δεκέμβρη είχαν φονευτεί 30, σ' εκείνη την απίστευτη σφαγή της επιχείρησης «Επιστροφή στη Ζωή», κι από τότε, στη συνέχιση της απεργίας πείνας, 26 πολιτικοί κρατούμενοι και 5 μέλη της οργάνωσης αλληλεγγύης προς τους κρατούμενους, που έχουν ιδρύσει οι συγγενείς τους, έδωσαν τη ζωή τους. Αλλοι τουλάχιστον 37 είναι «ζωντανοί - νεκροί», απεργοί πείνας που δέχονται αναγκαστική σίτιση, μια απάνθρωπη πρακτική με ολέθριες συνέπειες για την υγεία τους.

Κάπου 300 πολιτικοί κρατούμενοι και τουλάχιστον 6 συγγενείς τους είναι στα πρόθυρα του θανάτου, αλλά συνεχίζουν την απεργία πείνας αντιστεκόμενοι στην κυβερνητική απόφαση να επιβάλλει τα «Λευκά Κελιά» σε 11 φυλακές κάθε μία από τις οποίες κόστισε, σύμφωνα με μια αποτίμηση που μεταφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», 4,5 εκατομμύρια δολάρια (ή 1,746 δισεκατομμύρια δραχμές). Πρόσχημα ήταν ο «εκσυγχρονισμός» των τουρκικών φυλακών, και ουσία η περαιτέρω απομόνωση και θέση των πολιτικών κρατουμένων στη διάθεση των φυλάκων τους (και απάνθρωπων βασανιστών τους)...

Μαζικές συλλήψεις συνδικαλιστών

Συγκέντρωση για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών

Associated Press

Συγκέντρωση για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών
Την Κυριακή στην Αγκυρα η αστυνομία προέβη σε ακόμη μια επίδειξη ικανοτήτων καταστολής λαϊκών κινητοποιήσεων, το βίντεο της οποίας ίσως η κυβέρνηση Ετζεβίτ πρέπει να στείλει στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να την πείσει για τη «βούλησή της» να εφαρμόσει τα προταθέντα μέτρα που έφεραν τα δάνεια των 15,7 δισ. δολαρίων.

Η νέα κατασταλτική ενέργεια ξεκίνησε από το πρωί στην Αγκυρα, όπου συνελήφθησαν αμέσως μόλις έφθασαν εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι, που είχαν έρθει να μετάσχουν στη διαμαρτυρία κατά του νέου νόμου για τα εργασιακά, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους στερεί βασικά δικαιώματα, κάνοντας πολύ πιο δύσκολο το συνδικαλίζεσθαι.

Εικόνες που μετέδωσε το CNN - Turk δείχνουν τη σύλληψη κάπου 500 ανθρώπων που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία, αφού η αστυνομία σταμάτησε τα λεωφορεία που τους μετέφεραν και δε δέχτηκαν να απομακρυνθούν μετά από σχετική αστυνομική διαταγή. Η αστυνομία δεν είχε ικανοποιηθεί: εκατοντάδες άλλοι διαδηλωτές συνελήφθησαν σε μπλόκα της αστυνομίας. Η παράσταση ολοκληρώθηκε στην πλατεία Κιζιλάι της Αγκυρας, όπου επενέβησαν και πάλι αστυνομικοί, ακόμη και έφιπποι, συλλαμβάνοντας κι άλλους. Ωστόσο τελικά η διαδήλωση έγινε, με συμμετοχή 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ