Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ ΣΤΟ 40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ενας μαγικός κόσμος για τα παιδιά

Με νέα ποιότητα και πλήθος δραστηριοτήτων θα γεμίσει φέτος ο Παιδότοπος του Φεστιβάλ. Η εμπειρία που έχει αποκτήσει η ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια από τις ξεχωριστές διοργανώσεις γιορτών για παιδιά τα Χριστούγεννα, τις απόκριες κ.τ.λ. μετουσιώνεται και στον παιδότοπο του 40ού Φεστιβάλ, όπου εκτός από τις παραστάσεις που θα παρουσιαστούν (πάντα διαλεγμένες με φροντίδα), θα εκτυλιχτούν και μια σειρά δραστηριότητες που συνδυάζουν το στοιχείο της διαπαιδαγώγησης με αυτό της ψυχαγωγίας.

Τα παιδιά πρωταγωνιστές

Οι δραστηριότητες θα λαμβάνουν χώρα από τις 6 μ.μ. έως τις 7.30 μ.μ. κάθε μέρα, οπότε και θα αρχίζουν οι παραστάσεις, κάποιες από τις οποίες είναι επίσης «διαδραστικές», προκαλώντας τη συμμετοχή των ίδιων των παιδιών - θεατών. Ανάμεσα στις δραστηριότητες θα υπάρχει πάντα χώρος για ζωγραφική, για τα πολύ μικρά παιδιά, την ώρα που τα μεγαλύτερα παιδιά θα συμμετάσχουν σε παιχνίδια και πιο σύνθετες κατασκευές.

Ο Παιδότοπος, κάθε μια από τις μέρες του τριημέρου θα έχει το δικό του θέμα. Η Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη θα είναι για όλο το Φεστιβάλ μέρα αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και σε αυτό το θέμα θα είναι προσαρμοσμένες και οι δραστηριότητες του Παιδότοπου. Τα παιδιά θα φτιάξουν ένα παζλ με αντιφασιστικές εικόνες με τίτλο «Δεν ξεχνώ». Παράλληλα, θα λειτουργεί εργαστήρι κατασκευής mobile (όμορφα διακοσμητικά στολίδια που τα παιδιά θα μπορούν να τα πάρουν μαζί τους φεύγοντας από το Φεστιβάλ) και κατασκευής κούκλας από την Ιρίνα Μπόικο.


Την Παρασκευή, 19 Σεπτέμβρη, θα συνεχιστεί το εργαστήρι κούκλας, ενώ η μέρα θα είναι αφιερωμένη στο Περιβάλλον και στην Ιστορία. Στο πλαίσιο αυτό, με θέμα «δίνουμε ζωή στο πάρκο», τα παιδιά θα κάνουν δενδροφύτευση, ενώ θα παίξουν και το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού με ιστορικό θέμα γύρω από την Αντίσταση. Αντίστοιχες με τα θέματα της ημέρας θα είναι και οι παραστάσεις της δεύτερης μέρας: «Τα παιδιά της Αθήνας» είναι μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή για μια μικρή ομάδα αετόπουλων στα Θυμαράκια που συμμετέχει στην ΕΑΜική Αντίσταση, η οποία θα παρουσιαστεί από παιδιά ηλικίας 9-13 ετών. Αντίστοιχα, το έργο «Δροσουλίτες» από τον κουκλοθίασο ΚΟΥ-ΚΛΟ χρησιμοποιεί το οπτικό φαινόμενο που παρατηρείται γύρω από το Φραγκοκάστελλο, στην περιοχή των Σφακίων, συνδέοντάς το με σύγχρονους προβληματισμούς για τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η τελευταία μέρα των εκδηλώσεων θα είναι αφιερωμένη στην Αλληλεγγύη και αυτό θα είναι το δίδαγμα των δραστηριοτήτων αλλά και της διαδραστικής παράστασης «Πετρόσουπα». Η «Πετρόσουπα» βασίζεται σε ένα παραδοσιακό ανατολίτικο παραμύθι που μιλάει για την αξία της προσφοράς, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης. Θα παρουσιαστεί από μια μικρή ομάδα της ΚΝΕ με την απαραίτητη συμβολή των παιδιών του κοινού, που θα υποδυθούν τους χωρικούς ενός χωριού οι οποίοι θα μάθουν να συνεργάζονται και να προσφέρει ο καθένας το υλικό του για να φτιάξουν την... «πετρόσουπα».

Το πρόγραμμα των παραστάσεων του Παιδότοπου
  • Πέμπτη, 18 Σεπτέμβρη


19.30: «Το γαϊτανάκι», διαδραστική αφήγηση παραμυθιού από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ.

20.15: «Αισώπου μύθοι και σοφία», μουσικοθεατρική παράσταση από την ομάδα «Μυθωδία dell' arte».

21.30: Παράσταση Καραγκιόζη από τον Θ. Λιούνη

  • Παρασκευή, 19 Σεπτέμβρη

19.30: «Τα παιδιά της Αθήνας», αφιέρωμα στα Αετόπουλα από παιδική θεατρική ομάδα.

20.30: «Δροσουλίτες», παράσταση κουκλοθεάτρου με την τεχνική του Μαύρου Θεάτρου από τον κουκλοθίασο ΚΟΥ - ΚΛΟ.

21.30: «Ο θρίαμβος του καραγκιόζη», με τον θίασο σκιών του Γιώργου Ταρουνά

  • Σάββατο, 20 Σεπτέμβρη

19.00: «Πετρόσουπα», μουσικοθεατρική παράσταση από ομάδα της ΚΝΕ.

19.40: Παράσταση μαγείας με τον ταχυδακτυλουργό Tristan.

21.30: «Πινόκιο: Η χώρα της ευτυχίας», παράσταση από το θέατρο κούκλας της Ι. Μπόικο, «People & Puppets' Svit».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ