Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Απαιτείται κρατική χρηματοδότηση για τους παιδικούς σταθμούς

Δήλωση του δημάρχου Κώστα Πελετίδη

Στις μεγάλες ελλείψεις στην προσχολική αγωγή και ειδικά στους παιδικούς σταθμούς, αναφέρθηκε με δήλωσή του χτες ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης. Οπως σημειώνει: «Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για "εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης για τη φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς", χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών μένουν έξω από την προσχολική αγωγή.

Στο Δήμο μας μένουν έξω από τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς 409 παιδιά, στερούμενα την προσχολική αγωγή, που είναι απαραίτητη για την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη.

Αυτήν την κατάσταση παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή, διεκδικώντας κανένα παιδί να μη μείνει έξω από την προσχολική αγωγή.

Διεκδικούμε το να δοθεί άμεσα κρατική επιχορήγηση στους Δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση, με δημιουργία νέων υποδομών και πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή.

Παράλληλα, μαζί με τους εργαζόμενους στις δομές, οι οποίοι συμβάλλουν αποφασιστικά στην προσπάθεια εξεύρεσης άμεσων λύσεων για το θέμα, δημιουργούμε σε δύο παιδικούς σταθμούς τέσσερα τμήματα, προκειμένου να φιλοξενηθούν άλλα 100 παιδιά, παρά τις συνεχιζόμενες ελλείψεις προσωπικού.

Οι προσπάθειές μας θα συνεχιστούν σε άμεσο χρόνο, για ακόμα περισσότερα παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς -με στόχο να απορροφήσουμε όλες τις αιτήσεις φέτος-, ενώ η πάγια θέση μας είναι, και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε, κανένα παιδί να μη μείνει έξω από την προσχολική αγωγή. Αγωνιζόμαστε για κρατικούς, δημόσιους, σύγχρονους και δωρεάν δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, με εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό».

Στη Μακεδονία

Περισσότερα από 9.000 παιδιά μένουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αγώνα για να έχουν θέση όλα τα παιδιά στους δημόσιους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς καλεί η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού, αποτελεί λαϊκή ανάγκη. Η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η γενικότερη πτώση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής - λαϊκής οικογένειας δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο στην πρόσβαση των παιδιών στην προσχολική αγωγή. Το ΚΚΕ καλεί τους γονείς αλλά και τους εργαζόμενους σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να παλέψουν από κοινού για: Να έχουν θέση όλα τα παιδιά στους δημόσιους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δημόσιους - Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα φαγητού. Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής και ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα».

Τα προβλήματα θα οξυνθούν

Για το ίδιο θέμα, μιλώντας στο web radio του «902.gr», η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτική σύμβουλος Πειραιά και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, εκτίμησε σχετικά με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ πως «σε λίγο και σε αυτό το πρόγραμμα, όσο κρατήσει, ουσιαστικά θα πάρει μπροστά ο ιδιωτικός τομέας». Επεσήμανε ότι αρχικά το πρόγραμμα κάλυπτε όλο το ποσό, τώρα μειώνουν το κόστος ανά παιδί, μειώνουν προσωπικό και εντατικοποιούν την εργασία όσων μένουν. Προειδοποίησε πως τα προβλήματα το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ μεγάλα, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη επισημάνσεις ότι αυτό το πρόγραμμα δε θα συνεχιστεί. Δε θα πάει επ' αόριστον. «Το είχαμε τονίσει εδώ και χρόνια ότι ανησυχούμε πως αυτό το πρόγραμμα έρχεται να εξυπηρετήσει κάποιες ασφυκτικές ανάγκες που εμείς δε λέμε όχι. Αλλά, ταυτόχρονα, ξηλώνει τις δομές που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. Για για να μπει στο πρόγραμμα κάποιος δημόσιος ή ιδιωτικός σταθμός πρέπει να έχει το κτίριο και το προσωπικό. Επομένως, δεν υπάρχει σκέψη για να γίνουν νέα κτίρια. Ο κάθε δήμος, μέσα σε τρία - τέσσερα χρόνια, με το ζόρι να κάνει ένα - δυο σταθμούς».

Υπογράμμισε, τέλος, πως οι δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλους τους δήμους θα καλέσουν τους δημάρχους να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, να ζητήσουν έκτακτους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, να νοικιάσουν κτίρια, τους επόμενους μήνες να αντιμετωπίσουν κάποια ζητήματα. Αλλά, τόνισε, πως χρειάζεται αντίδραση και οργάνωση της πάλης από τις λαϊκές οικογένειες που πλήττονται, γιατί υπάρχει η συνειδητή επιλογή να πληρώνει ο λαϊκός κόσμος και αυτό από την τσέπη του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Προσχολική Αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα για τα παιδιά μας (2020-09-18 00:00:00.0)
Απολύσεις 8 εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς (2019-10-11 00:00:00.0)
Χιλιάδες παιδιά αποκλείονται και φέτος με ή χωρίς voucher (2019-08-24 00:00:00.0)
Αγωνία και πάλι για τους παιδικούς σταθμούς (2016-05-19 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τους παιδικούς σταθμούς από την ΟΓΕ και το ΠΑΜΕ στο Κιλκίς (2015-07-29 00:00:00.0)
Αυξάνουν τα τροφεία έως 40% (2011-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ