Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Ινδία ο Αυστραλός πρωθυπουργός

«Στα σκαριά» συμφωνία για την προμήθεια της ινδικής βιομηχανίας με αυστραλέζικο ουράνιο

Η κυβέρνηση της Ινδίας υπόσχεται «εκσυγχρονισμό», για να βοηθήσει τα κέρδη των μονοπωλίων και όχι το λαό
Η κυβέρνηση της Ινδίας υπόσχεται «εκσυγχρονισμό», για να βοηθήσει τα κέρδη των μονοπωλίων και όχι το λαό
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία ξεκίνησε χτες ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ, ο οποίος σήμερα αναμένεται να συζητήσει (και κατά πολλούς υπογράψει) με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι μια πολυσυζητημένη συμφωνία για την προμήθεια της Ινδίας με αυστραλέζικο ουράνιο (σ.σ. χρησιμοποιείται για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας).

Ο Αμποτ έφτασε χτες στη Μουμπάι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας. Τον συνοδεύουν 130 Αυστραλοί μεγαλοεπιχειρηματίες. Σύμφωνα με τον αυστραλέζικο Τύπο, οι δύο πλευρές αναμενόταν να υπογράψουν, μεταξύ άλλων, συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας στην εξορυκτική βιομηχανία, το χρηματοπιστωτικό τομέα και την εκπαίδευση.

Μιλώντας στη Βουλή πριν από μερικές μέρες, ο Αμποτ είχε δηλώσει «ελπίζω να υπογραφεί μια συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας που θα ενεργοποιήσει τις πωλήσεις ουρανίου από την Αυστραλία στην Ινδία». Ο ίδιος, απαντώντας στις κατηγορίες όσων σημειώνουν ότι η Ινδία δεν έχει επικυρώσει τη διεθνή συμφωνία μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, πρόσθεσε ότι αν η Αυστραλία ήταν έτοιμη να πουλήσει ουράνιο στη Ρωσία τότε «σίγουρα θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε ουράνιο στην Ινδία κάτω από τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις», σημειώνοντας ότι (σ.σ. η Ινδία) «είναι μια πλήρης δημοκρατία με κράτος δικαίου».

Σήμερα, η Αυστραλία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς ουρανίου στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι στα εδάφη της είναι συγκεντρωμένο περίπου το 1/3 των παγκόσμιων αξιοποιήσιμων αποθεμάτων ουρανίου. Η χώρα κάθε χρόνο εξάγει 7.000 τόνους ουρανίου, ενώ σε αυτή δραστηριοποιούνται ορισμένες από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες του κόσμου, όπως η BHP Billiton.

Το θέμα της πώλησης αυστραλέζικου ουρανίου στην Ινδία έχει πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις, στο φόντο και των διακηρύξεων της ινδικής κυβέρνησης για ενίσχυση της «άμυνάς» της. Το Νέο Δελχί σημειώνει ότι σχεδιάζει να αξιοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και πρώτα απ' όλα την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι επιδιώκει μέχρι το 2050 να έχει αυξήσει την πυρηνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο 25% από 4%. Μια από τις προεκλογικές βασικές υποσχέσεις του Ναρέντρα Μόντι ήταν άλλωστε η ενίσχυση της ινδικής βιομηχανίας και η αναβάθμιση της θέσης της ινδικής οικονομίας παγκοσμίως. Πάντως, δεν περνά απαρατήρητο το «ενδιαφέρον» της Ινδίας να αυξήσει με κάθε τρόπο την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Αυτό φάνηκε και στο πρόσφατο ταξίδι Μόντι στην Ιαπωνία, όπου προς το παρόν δεν οριστικοποιήθηκε η συνεργασία για την παροχή ιαπωνικής τεχνολογίας που συνδέεται με την πυρηνική βιομηχανία.

Τα τελευταία χρόνια, η Ινδία έχει βρεθεί στην πρώτη θέση αγοράς όπλων διεθνώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ