Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΑΤΙΤΛΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Ξεκινάει σήμερα η προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, που θα γίνουν στις 5 Οκτώβρη. Στις δημοσκοπήσεις με διακυμάνσεις έρχεται σταθερά πρώτο το συντηρητικό κόμμα «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» (GERB) με 8-12% και ακολουθεί το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που έχει συμπήξει τη «Συμμαχία για τη Βουλγαρία», στην οποία συμμετέχουν σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις και τα 3 ΚΚ της χώρας. Στη Βουλή, με το πλαφόν του 4%, φαίνεται επίσης να εισέρχονται το φιλελεύθερο «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» που είναι στην τρίτη θέση, το νεοσύστατο κόμμα «Βουλγαρία Χωρίς Λογοκρισία» του πρώην δημοσιογράφου Νικολάι Μπαρέκοφ, όπως και το κεντροδεξιό «Μεταρρυθμιστική Ενωσης» (ΜΕ) και το κεντροαριστερό κόμμα «ABV» του πρώην προέδρου της Βουλγαρίας, «σοσιαλιστή» Γκεόργκι Παρβάνοφ, και οι εθνικιστικοί σχηματισμοί «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας της Βουλγαρίας» και «Ατάκα». Είναι φανερό ότι η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη Βουλγαρία για την αστική διαχείριση είναι σε πλήρη εξέλιξη.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο πετρελαϊκός κολοσσός της Ρωσίας «Rosneft», ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το στελεχιακό του δυναμικό τουλάχιστον κατά 1.000 εργαζόμενους στην κεντρική διοίκηση στη Μόσχα. Η εταιρεία αυτή είναι μια από αυτές που είναι στόχος των αμερικανικών κυρώσεων που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, διευθύνεται από τον Ιγκόρ Σέτσιν, στενό συνεργάτη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, με το 69% να ανήκει στο κράτος και πρόσφατα ζήτησε βοήθεια για το χρέος της που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενας εργάτης σκοτώθηκε σε γεώτρηση της πετρελαϊκής εταιρείας «BP» στη Βόρεια Θάλασσα (σ.σ. η θάλασσα που βρίσκεται μεταξύ της Βρετανίας και της σκανδιναβικής χερσονήσου). Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι ο θάνατος του εργάτη οφείλεται σε «πτώση» χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Εκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιοποιήθηκε χτες, αναφέρει ότι ένας άνθρωπος αυτοκτονεί κάθε 40 δευτερόλεπτα σε κάποιο σημείο του κόσμου. Οι αυτοκτονίες αφορούν το 50% του συνολικού αριθμού «βίαιων θανάτων» στους άντρες και το 71% στις γυναίκες. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στους νέους από 15 ως 29 ετών. Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών συγκαταλέγονται οι Ιαπωνία, Νότια Κορέα, ΛΔ Κορέας, Τουρκμενιστάν, Γουιάνα και Σουρινάμ.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Η Νότια Αφρική αρνήθηκε και πάλι να χορηγήσει βίζα στον Δαλάι Λάμα που ήθελε να συμμετάσχει στη σύνοδο των βραβευμένων με το Νόμπελ Ειρήνης, τον Οκτώβριο στο Κέιπ Τάουν. Η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Λάμα ότι «κάτι τέτοιο θα διατάρασσε τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νότια Αφρική» αλλά εκπρόσωπος του νοτιοαφρικανικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης πως οι αρχές έχουν αρνηθεί σχετικό αίτημα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- «Μνημόνιο Κατανόησης» για το έργο «Super Puma MK 1» υπέγραψαν η ρουμανική κυβέρνηση και η «Airbus Helicopters». Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ανοίγει ο δρόμος για επέκταση της δράσης της εταιρείας στη συγκεκριμένη χώρα και ανάπτυξη των παραγωγικών της δυνατοτήτων για το συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου στο Αεροναυπηγικό Τεχνολογικό Πάρκο του Μπρασόφ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Τζον Κέρι και πέντε προκάτοχοί του συγκεντρώθηκαν χτες στα εγκαίνια ενός «μουσείου της διπλωματίας» που θα κατασκευαστεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η διπλωματία τελειώνει πολέμους, σώζει ζωές, ανοίγει τις αγορές, απλώνει την ελευθερία και ξεσηκώνει εκατομμύρια για να αγγίξουν για πρώτη φορά την ευκαιρία», σημείωσε ο Κέρι.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ενα στα πέντε μωρά που γεννήθηκαν το 2012 στην Ευρώπη ήρθαν στον κόσμο από μητέρες ηλικίας άνω των 35 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίστηκαν στην Ισπανία (34%), αυξημένα κατά 12 μονάδες μέσα σε μια δεκαετία. Στην Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία, ένα στα τέσσερα μωρά (25%) γεννιέται από μητέρα άνω των 35 ετών.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Νέες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα) και την Τεχεράνη θα αρχίσουν στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Το 1,3 εκ. ευρώ έφτασε το 2013 ο μέσος ετήσιος μισθός των διευθυντικών στελεχών 20 εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Βιέννης μεγάλων επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα του Εργατικού Επιμελητηρίου της χώρας. Πρόκειται για αμοιβή 47 φορές μεγαλύτερη από το μέσο ετήσιο μισθό στην Αυστρία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου. Στα υψηλόμισθα στελέχη συγκαταλέγονται διευθυντές της εταιρείας πετρελαιοειδών «OMV», των χαλυβουργείων «Voestalpine». Στην έρευνα αναφέρεται πως στη δεκαετία 2003-2013 οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών αυξήθηκαν κατά 137,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ