Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
Δεδομένα τα μεγάλα κενά στα σχολεία

Eurokinissi

Δύο ημέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων, είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με τεράστια κενά σε εκπαιδευτικούς. Οι προσλήψεις αναπληρωτών - συμβασιούχων εκπαιδευτικών χωρίς μόνιμη δουλειά, που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων που έχει συσσωρεύσει στα σχολεία η αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει την πρόσληψη 1.134 αναπληρωτών Δασκάλων και 356 Νηπιαγωγών. Παράλληλα, ως αναπληρωτές στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ προσλαμβάνονται 586 Νηπιαγωγοί για την κάλυψη λειτουργικών κενών αποκλειστικά και μόνον στο Ολοήμερο Τμήμα των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και 421 Δάσκαλοι για την κάλυψη λειτουργικών κενών αποκλειστικά και μόνον στο απογευματινό πρόγραμμα των κλασικών Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων. Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ανακοινώθηκε η πρόσληψη ως αναπληρωτές 198 Φιλολόγων, 100 Μαθηματικών, 67 Φυσικών, 33 Χημικών και 100 Βιολόγων. Το υπουργείο καλεί τους παραπάνω να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας έως και αύριο Τετάρτη. Το υπουργείο εξήγγειλε, επίσης, 2.000 αναπληρωτές για την Ειδική Αγωγή, τα ονόματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

Ο αριθμός αυτός απέχει κατά χιλιάδες από τα κενά που το ίδιο το υπουργείο εκτιμά, με βάση μάλιστα την πολιτική των συμπτύξεων και των πληθωρικών τμημάτων με 25 - 27 μαθητές. Ο υπουργός Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στο σταθμό «Real Fm» αλλά και σε άλλες εμφανίσεις του στον Τύπο, επαναλάμβανε ότι «λείπουν 10.000 μόνιμοι καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί», τους οποίους το υπουργείο «φιλοδοξοδεί» να προσλάβει μέσα από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Προς το παρόν «500 θέσεις θα μείνουν κενές, διότι παρ' όλο τον αγώνα μας, τα 22.500 κενά τα κατεβάσαμε σε 16.500 με λιγότερες αποσπάσεις, περισσότερες παράλληλες αναθέσεις διδασκαλίας και καλύτερη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, αλλά από τις 16.500 κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μόνο τις 16.000. Δηλαδή ξεκινάμε με 500 μείον και θα προσπαθήσουμε να είναι μόνο αυτά τα κενά μας», όπως είπε χτες, τρεις μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κατεβάζοντας τον αριθμό των κενών από αυτά που είχε αρχικά ανακοινώσει. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και πριν από λίγες μέρες η ηγεσία του υπουργείου επαναλάμβανε ότι είχε εξασφαλίσει 19.500 πιστώσεις για αναπληρωτές έναντι περισσότερων από 22.000 που υπολόγιζε ότι θα χρειαστούν. «Τώρα, λοιπόν, λέω για πρώτη φορά ότι οι 19.500 δεν είχαν εξασφαλιστεί. Δεν είχαμε βρει τα λεφτά γι' αυτούς», δήλωνε το περασμένο Σάββατο στην τηλεόραση του «Σκάι».

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής περιγράφει μία εικόνα με μετακινήσεις μαθητών σε γειτονικά σχολεία για να φτιαχτούν 25άρια (αν όχι 27άρια ή 28άρια) τμήματα, μετακινήσεις εκπαιδευτικών που κρίνονται «υπεράριθμοι», κλείσιμο ουσιαστικά των ολοήμερων τμημάτων, αφού οι εκπαιδευτικοί θα μεταφέρονται στο πρωινό, για να καλύψουν τα εκατοντάδες κενά. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που φτάνει από διάφορες περιοχές και στην Αττική και αλλού. Τα κενά στην περιοχή Β' Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής έφταναν χτες τα 200.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ