Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εξαφανίζει» τη Φυσική Αγωγή από τα σχολεία

Την ώρα που τα στοιχεία, που αφορούν την έλλειψη άσκησης στις μικρές ηλικίες και την παιδική παχυσαρκία προκαλούν τουλάχιστον...σοκ, μιλώντας για αύξηση 20% τα τελευταία χρόνια, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, φρόντισαν να δείξουν, για μια ακόμη φορά, το πώς αντιμετωπίζουν τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είδαν επίσημα το φως της δημοσιότητας, το υπουργείο Παιδείας, για το νέο σχολικό έτος, προβλέπει την περαιτέρω μείωση των ωρών Φυσικής Αγωγής στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, ενώ την ίδια ώρα αφήνει μόλις στις 2 ώρες τη βδομάδα τη γυμναστική στο Δημοτικό.

Συγκεκριμένα, πέραν της μείωσης μιας ώρας από το προηγούμενο σχολικό έτος, με την εφαρμογή του Ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 2121/Β/2013), φέτος οι ώρες διδασκαλίας θα μειωθούν περαιτέρω στη Β΄ Γυμνασίου και στη Β΄ Λυκείου κατά μία επιπλέον ώρα!

Αναλυτικά, από το σχολικό έτος 2014 - 2015 οι ώρες γυμναστικής διαμορφώνονται: Δύο ώρες ανά βδομάδα στις τάξεις Α', Β', Γ' Γυμνασίου, δύο ώρες τη βδομάδα στην Α' Λυκείου και μια ώρα τη βδομάδα στις τάξεις, Β', Γ' Λυκείου. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί η πλήρης απουσία για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στη Γ΄ τάξη των επαγγελματικών Λυκείων.

Για το Δημοτικό, οι ώρες παραμένουν σε δύο τη βδομάδα κάτι που φυσικά δεν επαρκεί, όπως τονίζουν και οι ειδικοί. Ιδιαίτερα, μάλιστα, με βάση και τα στοιχεία που αναδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στις συγκεκριμένες ηλικίες καθώς ότι το 77% των μαθητών του δημοτικού σχολείου είναι κινητικά αδρανείς.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του υπουργείου Παιδείας προτάσσουν ως άλλοθι τις τέσσερις ώρες γυμναστικής που όμως αφορούν τα ολοήμερα δημοτικά, ενώ σε πρόσφατη δήλωσή του για το θέμα ο υπουργός Α. Λοβέρδος απέφυγε να αναφερθεί σε ...κάποια χειροπιαστή λύση.

Φυσικά, αν κανείς σε όλα αυτά προσθέσει την ανυπαρξία ενός οργανωμένου σχεδίου σχολικού αθλητισμού, καθώς και τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην καθημερινότητα των παιδιών όπως η έλλειψη ελεύθερου χρόνου και η αντίστοιχη χώρων για άσκηση και ψυχαγωγία γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Από την άλλη, οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και εφαρμόζονται και από τη νυν συγκυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορούν να δώσουν λύση, αλλά αντίθετα είναι αυτές που ενισχύουν και τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, μετατρέποντας το δωρεάν δικαίωμα στην άθληση σε πολυτέλεια για τα φτωχά - λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ