Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις μετεγγραφές

Ψηφίστηκε χτες από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τους ΑΝΕΛ στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών. Συγκεκριμένα, η τροπολογία η οποία θα προστεθεί στην υπάρχουσα διάταξη για τις μετεγγραφές προβλέπει ότι αυτές θα γίνονται εκεί όπου είναι οι γονείς ή τα αδέλφια του σπουδαστή, ενώ για την κατάταξη στα Τμήματα θα μετρούν και τα μόρια που συγκέντρωσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις (μοριοδότηση).

Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικό με τις θρησκευτικές κοινότητες.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο Γιώργος Λαμπρούλης, αναφερόμενος στην τροπολογία σημείωσε: «Εμείς δεν συμφωνούμε, για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη τροπολογία με τη μοριοδότηση. Βεβαίως είναι αποσπασματικό, αλλά και ο θόρυβος είναι προσχηματικός κατά τη γνώμη μας. Και εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το Μάιο, στη συγκεκριμένη συζήτηση της τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας για τις μεταγραφές τότε, που είχε κατατεθεί σε άλλο νομοσχέδιο βέβαια, εμείς είχαμε καταθέσει μία ολοκληρωμένη τροπολογία κατά τη γνώμη μας, η οποία πιστεύουμε ότι έδινε λύση στα οξυμένα προβλήματα των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Λέγαμε για τα εισοδηματικά κριτήρια. Οσον αφορά τη δυνατότητα μεταγραφής, λέγαμε να μη λαμβάνονται υπόψιν τα εισοδηματική κριτήρια για τις μονογονεϊκές οικογένειες, διαζευγμένους, με αποθανόντα σύζυγο, ανύπαντρους γονείς κ.λπ., αλλά και για τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί, κωφάλαλοι, νεφροπαθείς κ.λπ. ή ανήκουν γενικότερα στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με αναπηρία 67% και πάνω.

Επίσης, για τις περιπτώσεις όπου τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας είναι άνεργο, να λαμβάνεται υπόψιν η κατάσταση αυτής το τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Οσον αφορά τη δυνατότητα μετεγγραφής των παιδιών των τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, λέγαμε να μη λαμβάνονται υπόψιν τα εισοδηματικά κριτήρια και βεβαίως η δυνατότητα μετεγγραφής να ισχύει και για φοιτητές που βρίσκονται μέχρι και το πέμπτο έτος. Δηλαδή, τα παιδιά που είναι τελειόφοιτοι ή είναι στο δεύτερο ή τρίτο έτος ή τα παιδιά που πέρασαν πέρυσι, δεν μπορούν να κάνουν χρήση κανενός ευεργετήματος. Και βεβαίως, εμείς λέγαμε ότι αυτό πρέπει να ισχύσει αναδρομικά και για τους εισαχθέντες από το 2010. Βεβαίως, η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή το Μάιο. Ετσι τοποθετήθηκε ο Υπουργός και τότε άλλοι ψήφισαν "ΠΑΡΩΝ", άλλοι την καταψήφισαν κ.λπ. Συνεπώς, εμείς θα την καταψηφίσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ