Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Απαιτείται ισχυροποίηση των αγωνιστικών δυνάμεων

Διακήρυξη για τις αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Την Κυριακή 5 του Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν αρχαιρεσίες για νέα διοίκηση στο Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων και στα Παραρτήματα, αλλά και για αντιπροσώπους σε Ομοσπονδία και Εργατικό Κέντρο Αθηνών.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, στη διακήρυξή της χαρακτηρίζει τις αρχαιρεσίες σημαντικές και μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Δεν αρκεί να αγανακτείς με την κυβέρνηση, την αντιλαϊκή πολιτική όπως και με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ. Η αλλαγή των συσχετισμών, η ισχυροποίηση των αγωνιστικών δυνάμεων, η ανασύνταξη του κινήματος σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης είναι επιτακτική ανάγκη».

Αναφερόμενη στην επίθεση κυβέρνησης, πλουτοκρατίας και ΕΕ που δυναμώνει, η ΔΑΣ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: «Ο νέος Οργανισμός, η αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και εργαζομένων έχουν να κάνουν με αντιδραστικές αλλαγές και στο ΥΠΠΟΑ, προκειμένου πιο αποτελεσματικά στις νέες συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης να προωθηθεί το "κοινό ευρωπαϊκό μοντέλο δημόσιας διοίκησης". Παραμένουν και εντείνονται χρόνια προβλήματα όπως οι καθυστερήσεις πληρωμών, η μη καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος, η αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός προϊσταμένων και εργολάβων, οι περιορισμοί στο δικαίωμά μας στην εργασία (προαπαιτούμενα, 60μηνο, συνάφεια μεταπτυχιακών κ.λπ.)».

Αφού ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αποσπασματικά ούτε προέρχονται μόνο από τα μνημόνια, αλλά είναι προαποφασισμένα εδώ και χρόνια, εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, η ΔΑΣ προσθέτει:

«Προωθούν την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού. Τα ΕΣΠΑ άνοιξαν το δρόμο για τη διάλυση του ΥΠΠΟΑ και την πλήρη υποχρηματοδότησή του. Πρέπει να κατανοηθεί ότι δεν είναι ευκαιρία αλλά καταστροφή των σταθερών δομών που αντικαθίστανται με projects και μόλις αυτά τελειώσουν δεν θα υπάρχει δημόσια δομή να διαχειριστεί τον Πολιτισμό και έτσι θα έρθουν ως σωτήρες οι επιχειρηματίες ως φιλάνθρωποι (π.χ. "Ιδρυμα Νιάρχος") ή ως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (π.χ. ΔΙΑΖΩΜΑ). Εξάλλου, είναι πολύ πρόσφατα τα κρούσματα προσπάθειας "τουριστικής αξιοποίησης" ανασκαφών, όπου οι τουρίστες θα γίνονταν - με το αζημίωτο - για λίγο "αρχαιολόγοι" (π.χ. δημοσιεύματα για Κόστα Ναβαρίνο)».

Η ΔΑΣ τονίζει ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την πραγματική ενότητα των εργαζομένων, την ταξική, που δεν βασίζεται σε ενιαία ψηφοδέλτια - χυλό, που χωράνε τα πάντα αρκεί να στρέφονται ενάντια στις ταξικές δυνάμεις, αλλά στην ενότητα των εργαζομένων ενάντια στο κεφάλαιο, την ΕΕ, τη συγκυβέρνηση, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

«Υπάρχει λύση και φιλολαϊκή διέξοδος! Βρίσκεται στην ανασύνταξη του κινήματος, στη χειραφέτηση από τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, στον απεγκλωβισμό από τα πολιτικά κόμματα του συστήματος και του ευρωμονόδρομου. Βρίσκεται στην ισχυροποίηση των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στους αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, την απαλλαγή από την εξουσία των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των μονοπωλίων, σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης», υπογραμμίζει η ΔΑΣ και τονίζει ότι: «Μόνο αν το κίνημα βάζει στο επίκεντρο της πάλης τα μονοπώλια και την ανατροπή της εξουσίας τους μπορούμε να σημαδέψουμε τον πραγματικό ένοχο, να έχουν οι αγώνες μας προοπτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ