Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Κλειδώνουν» κι άλλο τα ευρωπαϊκά σύνορα

Πάνω από 500 μετανάστες και πρόσφυγες πιάστηκαν χτες και προχτές στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του Λιμενικού. Την ίδια ώρα σε ισχύ έχει τεθεί η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών χωρίς χαρτιά μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση, εφόσον τηρήσει πιστά τη συμφωνία, θα πάρει ως αντάλλαγμα, σε μεταγενέστερο στάδιο, την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, που ταξιδεύουν εντός της κοινοτικής επικράτειας.

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η πολιτική καταστολής στα ευρωπαϊκά σύνορα σε βάρος των προσφύγων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της παγκοσμιοποίησης. Η συμφωνία περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις και τις διαδικασίες «επιστροφής» στη χώρα τους των μεταναστών, που εισέρχονται ή διαμένουν «παράνομα» είτε στην Τουρκία είτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υποχρεώνει τις δύο πλευρές να δέχονται πίσω τους υπηκόους τους, τους υπηκόους τρίτων χωρών χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής και τους απάτριδες που εισήλθαν είτε στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας είτε στην Τουρκία μέσω της ΕΕ. Η Τουρκία θα πάρει οικονομική και τεχνική βοήθεια από την ΕΕ για τη συγκρότηση υπηρεσίας στα σύνορα και την εγκατάσταση εξοπλισμού επιτήρησης των συνόρων.

Την ικανοποίησή της, διότι ετέθη σε ισχύ η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, εξέφρασε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ. Η συμφωνία μονογραφήθηκε από το γενικό διευθυντή του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Stefano Manservisi, και από την πλευρά της Τουρκίας, από τον πρέσβη της μόνιμης αντιπροσωπείας στην ΕΕ, Selim Yenel.

Η πιθανότητα να τριπλασιαστεί ο αριθμός των εισερχομένων προσφύγων στη χώρα μας, λόγω των γεγονότων στη Συρία, εκτιμάται από το υπουργείο Ναυτιλίας. Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που θα προσπαθήσουν να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας θα ξεπεράσει τις 30.000, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια που άγγιξε τις 12.000, ενώ είχαν «ανασχεθεί» άλλοι 19.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ