Κυριακή 5 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
Η πείρα της Σουηδίας

Η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε μια σειρά χώρες της ΕΕ. Η πείρα είναι ιδιαίτερα αρνητική, με αύξηση των επιχειρηματιών στην ψυχική Υγεία, με συρρίκνωση των δημόσιων δομών και φοβερή επιβάρυνση των συγγενών των ασθενών αλλά και αύξηση των ψυχικών διαταραχών, ως αποτέλεσμα της συνολικής υποβάθμισης των υπηρεσιών ψυχικής Υγείας και ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης.

Στη Σουηδία οι ψυχικές παθήσεις υπολογίζονται στο 60% όλων των νέων αιτημάτων για παροχές αναπηρίας και έχουν γίνει η κύρια αιτία αποκλεισμού από την αγορά εργασίας των ανθρώπων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας, σύμφωνα με έκθεση (Ψυχική Υγεία κι Εργασία: Σουηδία) του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο, με σχεδόν 1 στους 4 νέους ηλικίας 16-18 ετών να υποφέρουν από κάποια ψυχική διαταραχή. Με ανεργία των νέων στο 20% στη Σουηδία, η κακή ψυχική Υγεία είναι πολύ πιο συνήθης στους νέους που ούτε δουλεύουν, ούτε είναι στην εκπαίδευση. Η κακή ψυχική Υγεία επιδεινώνει τη δύσκολη κατάσταση στην αγορά εργασίας γι' αυτούς που εγκαταλείπουν το σχολείο και για τους νέους εργαζόμενους και μεγαλώνει τον κίνδυνο του αποκλεισμού.

Τα αιτήματα νέων για παροχές αναπηρίας εξαιτίας κάποιας ψυχικής πάθησης έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί από τις αρχές του 2000 - με διαφορά η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Πάντως, η έκθεση καταλήγει πως οι ισχύουσες δράσεις για την ψυχική Υγεία είναι ανεπαρκείς, σε σχέση με το μέγεθος της επιβάρυνσης της ψυχικής Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ