Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
EURO 2016 - EΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Επικίνδυνα... πειράματα με απώτερους στόχους

Tα γήπεδα και ειδικότερα οι εξέδρες και ο φανατισμός των οπαδών αποτέλεσαν για μια ακόμη φορά το πρόσφορο έδαφος ώστε να διεξαχθούν επικίνδυνα... πειράματα για την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών αντιλήψεων επεκτατικού χαρακτήρα, όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τα όσα συνέβησαν στα λεγόμενα... βαλκανικά ντέρμπι για τα προκριματικά του Εuro 2016 . Η διακοπή του αγώνα Σερβίας - Αλβανίαs λόγω επεισοδίων, και τα αντίστοιχα που συνέβησαν στους αγώνες Ρουμανίας - Ουγγαρίας, Βουλγαρίας - Κροατίας είχαν έναν κοινό παρανομαστή. Τον ακραίο εθνικισμό και τις φασιστικές νοοτροπίες, που έχουν βρει μεγάλη απήχηση τα τελευταία χρόνιας στις τάξεις των λεγόμενων οργανωμένων οπαδών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) και κορυφώνονται όταν πρόκειται για αγώνα της εθνικής ομάδας.

Βολικός εθνικισμός και εξυπηρέτηση σχεδίων

Ωστόσο πέρα από την πλευρά της διάδοσης και της απήχησης των συγκεκριμένων ιδεών σε αυτούς τους χώρους, η παρουσία φασιστοειδών και εθνικιστικών θυλάκων στους οπαδούς είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εφαρμογή συγκεκριμένων σχεδίων όπως αυτά που συνδέονται άμεσα με τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια συμφερόντων και τις ενδοαστικές αντιπαραθέσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και και στις τρεις πρόσφατες περιπτώσεις τα επεισόδια είχαν ως κύρια έκφραση απόψεις που συνδέονται με αντίστοιχα σχέδια.

Στο Βελιγράδι, και παρά την απουσία Αλβανών οπαδών (είχε απαγορευτεί η μετακίνηση), τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια του αγώνα, σε ένα πρωτόγνωρο περιστατικό, εμφανίστηκε τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι με σημαία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» και προσαρτημένα εδάφη από Σερβία και Ελλάδα. Για το εν λόγω περιστατικό συνελήφθη (αλλά αφέθηκε ελεύθερος) ο Ολσι Ράμα, αδερφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Εντι Ράμα, με την κατηγορία ότι ήταν ο κάτοχος του τηλεχειριστηρίου για το αεροπλανάκι. Από την άλλη, την ώρα των επεισοδίων, Σέρβοι οπαδοί έσπασαν τα «μπουθ» του σταδίου στα δημοσιογραφικά θεωρεία και, παίρνοντας το μικρόφωνο, επιτέθηκαν φραστικά κατά του πρωθυπουργού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και των πολιτικών προσέγγισης των δυο κρατών που έχει εφαρμόσει τελευταία.

Κορύφωση της πολιτικής εκμετάλλευσης

Στα... μεθεόρτια, στην κορύφωσή της βρέθηκε και η πολιτική εκμετάλλευση των όσων συνέβησαν, με τις εθνικιστικές κορόνες να κυριαρχούν ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά, αλλά και εξυπηρετώντας και τους ανάλογους σκοπούς, όπως η (επίσης βολική) όξυνση του εθνικιστικού φανατισμού εντός της χώρας.

Στην Αλβανία υπήρξε πλήρης κυβερνητική κάλυψη για τα όσα συνέβησαν, με τον πρωθυπουργό της χώρα μάλιστα να δηλώνει αρχικά στο «Τwitter» «χαρούμενος και υπερήφανος» για την εθνική ομάδα και αργότερα σε δήλωσή του να επιτίθεται στους Σέρβους με βαριές εκφράσεις . Υπό την ανοχή των κυβερνητικών παραγόντων ετοιμάστηκε υποδοχή ηρώων στους παίκτες της εθνικής Αλβανίας κατά την επιστροφή τους από το Βελιγράδι, με την παρουσία 3.000 ατόμων στο αεροδρόμιο των Τιράνων. Στην αντίπερα όχθη η σερβική πλευρά μιλάει για προσχεδιασμένη προβοκάτσια και ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Αλβανία όχι μόνο από την ΟΥΕΦΑ, αλλά και από την ίδια την ΕΕ. Σε ανάλογα επίπεδα κινήθηκαν και τα ΜΜΕ των δυο χωρών.

  • H πειθαρχική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε να αποδοθούν ευθύνες για τα σοβαρά επεισόδια στον προκριματικό αγώνα του EURO 2016 Σερβία - Αλβανία, με το ενδεχόμενο βαριάς τιμωρίας και στις δυο χώρες να είναι πλέον ορατό. Σε δυσμενέστερη θέση είναι η Σερβία που θεωρείται υπότροπη.
  • Τα επεισόδια στο Βελιγράδι σχολιάστηκαν και απ' την ελληνική πλευρά με δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια που είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό και αντίστοιχες απ' τον αντιπρόεδρο κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ