Τρίτη 21 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Για τον καβγά σχετικά με την ΠΑΣΕΓΕΣ

Μεγάλος κουρνιαχτός σηκώθηκε αυτές τις μέρες για τη διαχείριση στα οικονομικά της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) από τις διοικήσεις της, σύμφωνα με τέσσερα πορίσματα, αποσπάσματα των οποίων διέρρευσε η κυβέρνηση. Η περίοδος, για την οποία έγιναν έλεγχοι, αφορά τη δεκαετία 2001 - 2011. Μεταξύ άλλων, από τα πορίσματα προκύπτει ότι δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για εφάπαξ και άλλες παροχές σε στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ, δωρεάν κινητά, διαμονή σε ακριβά καταλύματα και άλλα. Από την πλευρά τους, οι εμπλεκόμενοι ισχυρίζονται ότι τα έξοδα είναι «σύννομα» με τις υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα και στην ΕΕ, μιας και η ΠΑΣΕΓΕΣ αναπτύσσει δράση σαν «κοινωνικός εταίρος» στη διαμόρφωση της αντιαγροτικής πολιτικής και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλη η φασαρία επικεντρώνεται στην κακοδιαχείριση των οικονομικών της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ούτε είναι τυχαίο ότι οι έλεγχοι που έγιναν αφορούν τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα των δαπανών. Ελέγχουν, δηλαδή, αν για τις ...γαρδένιες στα νυχτερινά κέντρα που φέρονται να πετούσαν τα στελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ, υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά κι αυτό είναι όλο! Την ίδια ώρα, με τη συμφωνία όλων, μένει στο σκοτάδι ότι οι πλειοψηφίες στη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) έπαιξαν διαχρονικά και συνεχίζουν να παίζουν το πιο βρώμικο ρόλο σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Η υπεράσπιση της ΚΑΠ, το χαράτσωμα των καλλιεργητών, μέσω του ΟΣΔΕ, η συκοφάντηση των αγροτικών αγώνων, είναι μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που πρόσφερε η ΠΑΣΕΓΕΣ τα προηγούμενα χρόνια, στηρίζοντας ανοιχτά τα συμφέροντα των αγροτοκαπιταλιστών.

Αλλωστε, και οι σημερινοί συνεταιρισμοί, στην πλειοψηφία τους, λειτουργούν σαν μεγάλες επιχειρήσεις, ή σαν εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων, που συγκεντρώνουν για λογαριασμό τους την παραγωγή και βέβαια μέσα στον καπιταλισμό, δεν μπορούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των μικρών αγροτών. Να μην παρασυρθούν, λοιπόν, οι αγρότες από την «κάθαρση» που υπόσχεται η κυβέρνηση μέσα από πρόσωπα, σε έναν φορέα με τον οποίο το κράτος και οι κυβερνήσεις συνεργάστηκαν και συνεργάζονται στενά, για να προωθήσουν τις πολιτικές της ΚΑΠ, που ξεκληρίζουν την αγροτιά. Αλλωστε, αυτοί οι λεγόμενοι «συνεταιριστές» ποτέ και καμιά σχέση δεν είχαν με τα προβλήματα και τις αγωνίες των φτωχών αγροτών, που αφορούν το υψηλό κόστος της παραγωγής, το αν σαπίζει η παραγωγή, αν θα πουληθεί κοψοχρονιά κ.τ.λ.

Αλλος είναι ο λόγος που τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια στοιχεία της σαπίλας τους. Αλλου είδους «ξεκαθάρισμα» αφορά το ενδιαφέρον τους για τα οικονομικά της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία επιδοτήθηκε γενναία όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζει να επιδοτείται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ. Μέσα από την ΠΑΣΕΓΕΣ διακινούνται εκατομμύρια ευρώ, καθώς έχει επιχειρηματική δράση και αυτό φαίνεται και από τις ανώνυμες εταιρείες που διαθέτει. Στη βάση αυτή αναπτύσσονται αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, τόσο μέσα στην ΠΑΣΕΓΕΣ, όσο και στα κόμματα της διαχείρισης. Αυτό εκφράστηκε μέσα και από τις ομιλίες των βουλευτών της συγκυβέρνησης στη σχετική συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τα πορίσματα σχετικά με τη ΠΑΣΕΓΕΣ...


Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ