Κυριακή 10 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η παρουσία των 16 μονομάχων
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τα πανηγύρια των πρωταθλητών

Sportidea

Τα πανηγύρια των πρωταθλητών
Οι «ερυθρόλευκοι» αν και ανακηρύχτηκαν για άλλη μια φορά πρωταθλητές, θα θυμούνται για καιρό την περσινή πλέον περίοδο καθώς ήταν μια από τις καλύτερες τελευταίες. Με τον Τάκη Λεμονή στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, οι «ερυθρόλευκοι» έσπασαν αρκετά ρεκόρ και ισοφάρισαν ορισμένα άλλα. Από τις επιδόσεις που κατέρριψαν είναι οι 25 νίκες στους 30 αγώνες έναντι 23 του Παναθηναϊκού, οι 15 συνεχόμενες νίκες σε αντίθεση με τις 13 των «πρασίνων» και φυσικά το αήττητο στην έδρα τους που έφτασε τους 64 αγώνες. Πάντως, ο φετινός Ολυμπιακός, που γνώρισε δύο φορές την ήττα (2-1 από Ηρακλή και Πανιώνιο εκτός έδρας) ήταν το φαβορί για τον τίτλο καθώς από τη 18η αγωνιστική είχε ήδη δημιουργήσει μια διαφορά ασφαλείας των 12 βαθμών από τον δεύτερο Παναθηναϊκό.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε χωρίς αμφισβήτηση τη δεύτερη θέση που τον οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «πράσινοι» χωρίς να προσφέρουν πολύ καλό θέαμα, έφταναν στο αποτέλεσμα που ήθελαν και μάλιστα παράλληλα με τους αγώνες στην Ευρώπη. Με τη λήξη των υποχρεώσεων στη «γηραιά ήπειρο», οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη και μετά του Στράτου Αποστολάκη έδειξαν μια σταθερότητα η οποία ήταν και η αιτία για τη 2η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη φανέλα του «τριφυλλιού», ο Κριστόφ Βαζέχα πέρασε στη 2η θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών με τα 235 τέρματα.

ΑΕΚ

Κριστόφ Βαζέχα ο αγέραστος

Sportidea

Κριστόφ Βαζέχα ο αγέραστος
Η Ενωση γνώρισε τα πολλά διοικητικά προβλήματα που πολλές φορές τής στέρησαν την ηρεμία και τη συγκέντρωση. Ετσι, σκιά του καλού της εαυτού και της ιστορίας της, τερμάτισε τον... ποδοσφαιρικό μαραθώνιο στην 3η θέση χωρίς να μπορέσει να απειλήσει ουσιαστικά τους «πράσινους». Ο Γιάννης Παθιακάκης εγκατέλειψε την τεχνική ηγεσία των «κιτρινόμαυρων» μετά το παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και τον διαδέχτηκε το δίδυμο Σαβέφσκι-Γκέραρντ, που έφερε ηρεμία στο σύλλογο. Πάντως και φέτος δεν έλειψε ο... Ντούσαν Μπάγεβιτς καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που συζητήθηκε το όνομα του φτάνοντας ακόμα και σε... εμφύλιο μεταξύ των φίλων της ομάδας.

ΠΑΟΚ

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ θα θυμούνται για αρκετά χρόνια τη φετινή χρονιά όχι τόσο για την 4η θέση που κατέλαβε στη βαθμολογία όσο για την κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Ολυμπιακό. Τα... γνωστά οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια το σύλλογο της Θεσσαλονίκης στάθηκαν τροχοπέδη για μια καλύτερη αγωνιστική χρονιά, καθώς δύο φορές οι «ασπρόμαυροι» κατέβηκαν σε απεργία προκειμένου να εισπράξουν τα δεδουλευμένα. Παρ' όλα αυτά δεν ήταν λίγες οι φορές που αγωνιστικά από το ζενίθ βρέθηκε στο ναδίρ. Πολλές φορές, μάλιστα, ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγεβιτς, βρέθηκε στο προσκήνιο καθώς μέχρι και πριν από μια βδομάδα περίπου όλοι αγωνιούσαν για την παραμονή του στην ομάδα της συμπρωτεύουσας.

ΗΡΑΚΛΗΣ

Μια από τις μη ικανοποιητικές χρονιές ήταν αυτή που πέρασε για τον «Γηραιό». Η προσέλευση του κόσμου μπορεί να αυξήθηκε, όμως η 5η θέση που κατέλαβε στον πίνακα τον οδήγησε εκτός στόχων. Πολλές φορές οι ποδοσφαιριστές έδειξαν μια αστάθεια, η οποία ήταν αρκετή για να του στερήσει αρκετά, με μοναδική εξαίρεση τον πολυσυζητημένο Μιχάλη Κωνσταντίνου, που τερμάτισε δεύτερος στους σκόρερ και αρκετές φορές... έβγαλε την ομάδα του από το αδιέξοδο του σκοραρίσματος. Ο Γιάννης Κυράστας είδε την... πόρτα την 23η αγωνιστική και τον διαδέχτηκε ο Αγγελος Αναστασιάδης, που είχε φτάσει τον Ηρακλή σε μια θέση για την Ευρώπη. Μάλιστα, από τη διαδοχή και μετά, ο «Γηραιός» παρουσίασε σημάδια βελτίωσης αλλά ήταν ήδη αργά.

ΙΩΝΙΚΟΣ

Μέτρια χρονιά η φετινή για την ΑΕΚ

Sportidea

Μέτρια χρονιά η φετινή για την ΑΕΚ
Η ομάδα του Ολεγκ Μπλαχίν ήταν μια από τις εκπλήξεις της περιόδου που πέρασε. Ο Ιωνικός με την 6η θέση που κατέλαβε απέδειξε πως χρειάζεται συγκέντρωση και θέληση αφήνοντας παράλληλα και υποσχέσεις για τη νέα περίοδο. Ο Ουκρανός προπονητής έδωσε μια πειθαρχία στην ομάδα που πολλές φορές ήταν και η αιτία για την καλή πορεία. Οι Νικαιώτες αγωνίστηκαν καλύτερα εντός έδρας καθώς μάζεψαν 31 βαθμούς σε αντίθεση με τους 13 από τους εκτός έδρας αγώνες. Παρ' όλα αυτά, η αμυντική γραμμή του συλλόγου δε στάθηκε στο ύψος της, καθώς τα 46 τέρματα που δέχτηκε ήταν κάτι παραπάνω από πολλά, ενώ η επιθετική γραμμή γνώριζε από παραγωγικότητα αφού σημείωσε 46 γκολ, με περισσότερα τα 4 που πέτυχε απέναντι στην Καλαμάτα (4-1).

ΑΡΗΣ

Οι «κίτρινοι» πιθανότατα θα θέλουν να ξεχάσουν τη χρονιά που πέρασε καθώς χαρακτηρίστηκε από προβληματισμό. Στο διοικητικό μέρος ο Αρης ίσως να μην αντιμετώπισε τα ίδια με τον συμπολίτη του ΠΑΟΚ, όμως οι παίκτες δεν έμειναν σίγουρα ανεπηρέαστοι από το πρόβλημα αυτό. Σε ό,τι αφορά στην τεχνική ηγεσία, ο Μπάμπης Τεννές δε γνώρισε την αναγνώριση καθώς κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει με σιγουριά για την απόδοση των παικτών, αγώνα με τον αγώνα. Η αστάθεια αυτή λοιπόν στοίχισε στους «κίτρινους». Από τα θετικά πάντως ήταν η έλευση του Ιλια Ιβιτς στην ομάδα, αφού μπόρεσε να βγάλει κάπως από το αδιέξοδο του σκοραρίσματος τους ετέρους επιθετικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παιχνίδια που αγωνίστηκε, σημείωσε 5 τέρματα, όσα και ο Χριστοδούλου όλη την περασμένη χρονιά.

ΞΑΝΘΗ

Μια από τα ίδια και φέτος για την Ξάνθη, καθώς κρατήθηκε στην Κατηγορία, μάλιστα τερμάτισε μέσα στις πρώτες δέκα ομάδες και ήταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα. Ομως, δεν ήταν τόσο καλά τα πράγματα και για τους τεχνικούς καθώς τρεις προπονητές ανέλαβαν την ομάδα την περασμένη χρονιά. Ο Γιώργος Φοιρός εγκατέλειψε την ομάδα την 11η αγωνιστική, ο Ρότσα ήταν πιο άτυχος (12η-16η) ενώ ο Νίκος Καραγεωργίου τερμάτισε τη χρονιά με 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 7 ήττες. Μεγαλύτερη νίκη από όλη τη χρονιά ήταν το 3-1 επί του Εθνικού Αστέρα και μεγαλύτερη ήττα αυτή από τον Ολυμπιακό με 4-0.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Οι Νεοσμυρνιώτες προσπάθησαν και κατάφεραν να κρατηθούν μακριά από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού και των μπαράζ. Η Νέα Σμύρνη φιλοξένησε τρεις προπονητές: Ζόραν Φιλίποβιτς (1η-11η), Δημήτρης Μπαρμπαλιάς (12η-17η) και Μάρτι Κουούζελα, που τερμάτισε τη χρονιά. Αν και δεν κατάφεραν να αποσπάσουν αρκετές νίκες (9), οι πολλές ισοπαλίες κράτησαν την ομάδα. Μάλιστα, ήταν και η ετέρα ομάδα που κατάφερε να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Πάντως, η σταθερότητα αλλά και η αποφασιστικότητα ήταν αυτά που βοήθησαν τους «κυανέρυθρους» να φτάσουν στην ικανοποίηση και να αφήσουν υποσχέσεις για το μέλλον.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

Η ομάδα της Καισαριανής αν και ξεκίνησε αρκετά καλά δεν τελείωσε όπως ίσως θα ήθελε. Ο Εθνικός Αστέρας, με τον Σπύρο Λιβαθηνό καθ' όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, ύστερα από το καλό και γιατί όχι απροσδόκητο ξεκίνημα, έφτασε να μετρά τα λάθη του που τον οδήγησε στη 10η θέση. Σημαντικό για την πτώση στο βαθμολογικό πίνακα ήταν η μόλις μια εκτός έδρας νίκη που σε συνδυασμό με τις 8 εντός δεν ήταν αρκετές για να κρατηθούν ακόμα πιο ψηλά. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι σημαντική βοήθεια προσέφερε ο Κοντόπουλος, που πέτυχε τα 11 γκολ από τα 34 του συνόλου.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

Μέσα από τη συνεχόμενη αμφισβήτηση η Παναχαϊκή κατέλαβε την 11η θέση στο βαθμολογικό πίνακα και πήρε... ανάσες καθώς θα συμμετάσχει στα μπαράζ για την παραμονή στην Κατηγορία με αντίπαλο τον Πανηλειακό. Στις 30 αγωνιστικές, δύο ήταν οι προπονητές που οδήγησαν την Παναχαϊκή από τον πάγκο την περίοδο που πέρασε: ο Βαγγέλης Βλάχος που έμεινε μέχρι τη 18η αγωνιστική και είχε κρατήσει την ομάδα στην ίδια θέση που τερμάτισε, και ο Νίκος Κουρμπανάς, που ολοκλήρωσε την αγωνιστική χρονιά και τη διατήρησε 11η. Πάντως, το κυριότερο πρόβλημα παρατηρήθηκε στην άμυνα καθώς οι τερματοφύλακες της ομάδας μάζεψαν την μπάλα από τα δίχτυα τους 56 φορές.

ΟΦΗ

Μια από τις χειρότερες χρονιές ήταν αυτή που τελείωσε για τον ΟΦΗ. Οι Κρητικοί την πρώτη χρονιά μετά τη λύση της συνεργασίας τους με τον Ευγένιο Γκέραρντ αγωνίζονται για να κρατηθούν στα... μεγάλα σαλόνια. Ο Αρης Βασιλείου ίσως ήταν άτυχος καθώς οι φίλοι της ομάδας, συνηθισμένοι από τις καλές εμφανίσεις επί... Ολλανδού, δυσαρεστήθηκαν με τον... νέο τεχνικό και έτσι από τη 12η αγωνιστική, το δίδυμο Σαμαρά-Τσινού τον διαδέχτηκε για να οδηγήσει το σύλλογο από την τελευταία θέση στη 12η. Τώρα όλα τα βλέμματα των φίλων του ΟΦΗ είναι στραμμένα στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννενα που είναι ίσως και το πιο σημαντικό παιχνίδι όλης της περιόδου.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο «Αγιαξ της Ηπείρου» επανήλθε στην Εθνική Κατηγορία και ύστερα από μια ικανοποιητική χρονιά κατάφερε να φτάσει στο σημείο να διεκδικεί την παραμονή του. Οι παίκτες του ΠΑΣ πήραν εντολές από τρεις προπονητές κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε. Ο Γιώργος Παράσχος ξεκίνησε την περίοδο ενώ ο Νίκος Κόβης που τον διαδέχτηκε τη 14η αγωνιστική αναγκάστηκε να μείνει στην ομάδα μέχρι τη 16η όπου και προσλήφθηκε ο γνώριμος στους παίκτες Νίκος Αναστόπουλος. Από τα αξιοσημείωτα, για την ομάδα των Ιωαννίνων, ήταν η συμπαράσταση των φιλάθλων της ομάδας καθώς στην έδρα του έκοψε περίπου 58 χιλιάδες εισιτήρια.

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ

Η ομάδα του Πύργου δεν κατάφερε αυτό που σχεδίαζε, δηλαδή την απευθείας παραμονή στην Κατηγορία. Οι παίκτες του Πανηλειακού, χάρη στην αστάθεια που έδειξαν τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά, δεν έφτασαν στον πολυπόθητο στόχο, ενώ το κυριότερο πρόβλημα ήρθε από τον πάγκο καθώς επτά (!) προπονητές ήρθαν στον Πύργο ενώ κανείς δεν έσπασε το... ρεκόρ του Κατσαβάκη που ήταν προπονητής του συλλόγου για 8 αγωνιστικές. Τέλος, ο Ρομπέρτο Μάντρα ήταν ο σκόρερ της ομάδας καθώς σημείωσε 6 τέρματα.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η «Μαύρη Θύελλα» ήταν μια από τις δύο ομάδες που αποχαιρέτησαν την Εθνική Κατηγορία. Οι παίκτες της Καλαμάτας μπορεί να προσπάθησαν να διατηρήσουν την ομάδα στα... μεγάλα σαλόνια όμως τίποτα δεν έφτασε. Η... απώλεια του Μπόατενγκ στα μέσα της περιόδου δεν ήταν αρκετή για να κρατήσει την επίθεση σε χαμηλά επίπεδα (39 τέρματα) αλλά η άμυνα στοίχισε στους Καλαματιανούς καθώς τα 66 τέρματα που δέχτηκαν ήταν πολλά για να... γυρίσουν την κατάσταση. Ο Βασίλης Γεωργόπουλος έκατσε στον πάγκο της Καλαμάτας όλη την περίοδο παρά την πρόσληψη του Γιάτσεκ Γκμοχ την 28η αγωνιστική ως τεχνικού συμβούλου.

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Αθηναϊκός ήταν η δεύτερη ομάδα που αποχαιρέτησε τη... μεγάλη Κατηγορία. Οι «λόρδοι» δεν ευτύχησαν να επαναλάβουν το θρίαμβο του 1990 και έτσι θα αγωνιστούν ξανά τη νέα χρονιά στην Α΄ Κατηγορία. Ο Νίκος Κόβης δεν ευτύχησε να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία πάνω από δύο αγωνιστικές καθώς λύθηκε η συνεργασία του με την ΠΑΕ και τον διαδέχτηκε ο Τάσος Χατζηαγγελής. Ο Αθηναϊκός στους 30 αγώνες πέτυχε 5 νίκες, 5 ισοπαλίες και 20 ήττες, ενώ εκτός έδρας δε σημείωσε καμία νίκη. Τέλος, οι «λόρδοι» σημείωσαν ένα συνηθισμένο ρεκόρ, αυτό των εισιτηρίων με μέσο όρο 943.


Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ