Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Κέντρισε το ενδιαφέρον η εκδήλωση για τον Αθλητισμό

Από την εκδήλωση για τον Αθλητισμό στον Αγ. Δημήτριο
Από την εκδήλωση για τον Αθλητισμό στον Αγ. Δημήτριο
Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο της περιοχής πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση των Οργανώσεων Αγ. Δημητρίου ΚΚΕ - ΚΝΕ για τον Αθλητισμό με τίτλο «Αγωνίσου - Κάνε τον Αθλητισμό μέρος της ζωής σου! Ο Αθλητισμός είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα!». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και έκαναν τις βασικές εισηγήσεις ο Νίκος Γελαδάς, καθηγητής ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Βαγγέλης Γείτονας, μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Νέοι, άνθρωποι του Αθλητισμού, εργαζόμενοι, μαθητές έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση και μετά τις παρεμβάσεις των δύο καλεσμένων συμμετείχαν και αυτοί με τις τοποθετήσεις τους και τις ερωτήσεις τους. Η συζήτηση άνοιξε με την προβολή του πολύ ενδιαφέροντος βίντεο της ΚΝΕ για τον σημερινό εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και τις συνέπειές του, το οποίο έτυχε μεγάλης απήχησης στο κοινό.

Πηγή κινδύνων η υποκινητικότητα στις μικρές ηλικίες

Στην ομιλία του ο Νίκος Γελαδάς αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της άθλησης και της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις ηλικίες του ανθρώπου αφού λειτουργούν θεραπευτικά για μια σειρά παθήσεις, που ξεκινούν από την παχυσαρκία και φθάνουν μέχρι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και την κατάθλιψη. Εντούτοις, όπως υπογράμμισε, σήμερα το ίδιο το σύστημα βάζει την άσκηση στο περιθώριο καθώς, όπως υπογράμμισε, η έλλειψη άμεσου κέρδους είναι η αιτία για την έλλειψη πολιτικής βούλησης για να επιλυθεί το θέμα. Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής των ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις παιδικές ηλικίες, όπου η κινητικότητα θα έπρεπε να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, αλλά συμβαίνει το αντίθετο.

«Στις μέρες μας τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγαλύτερες ηλικίες πάσχουμε από μια αρρώστια που λέγεται "οθονιτίδα". Είναι αυτή που οδηγεί ακόμα και τα παιδιά να περνάνε αρκετές ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή ή τηλεόρασης και οδηγεί στην υποκινητικότητα. Ιδιαίτερα για τις μικρές ηλικίες όπου τα πράγματα γίνονται χειρότερα και από την έλλειψη ελεύθερου χρόνου εξαιτίας των φροντιστηρίων κ.τ.λ. οι συνέπειες αυτές είναι πολύ σημαντικές. Δεν είναι άσχετο ότι ολοένα και μεγαλώνουν τα ποσοστά όπου παθήσεις που πριν κάποια χρόνια αφορούσαν μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, πλέον να γίνονται πρόβλημα μικρότερων ηλικιών. Τέτοιες είναι η πίεση, τα λιπαρά οξέα, η παχυσαρκία, ακόμα και η υψηλή χοληστερόλη», τόνισε ο Νίκος Γελαδάς, που υπογράμμισε ότι ανάλογη είναι η κατάσταση και στις μεγαλύτερες ηλικίες και ιδιαίτερα από 20 έως 50 ετών.

Για το πού οδηγούν όλα αυτά ο ίδιος ανέφερε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα από ταξίδι του στην Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου οι παχύσαρκοι μεταφέρονταν με καροτσάκι ενώ ακόμη και στα Μέσα Μεταφοράς υπήρχαν ειδικές θέσεις γι' αυτά τα καροτσάκια.

Οργανωμένο πλαίσιο πάλης για Αθλητισμό και Φυσική Αγωγή - καθολικό δικαίωμα

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Γείτονας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συναντά σήμερα η πλειοψηφία του λαού και κυρίως η νεολαία για να έχει πρόσβαση στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, στις προεκτάσεις που έχει αυτό αλλά και στις λύσεις που πρέπει να υπάρξουν κόντρα σε όλους αυτούς που λένε ότι είναι μια αναπόφευκτη κατάσταση. Οπως είπε, οι βασικοί πυλώνες όπου έχει στηθεί το αθλητικό εποικοδόμημα είναι τρεις, ο σχολικός αθλητισμός, ο σωματειακός αθλητισμός και ο αντίστοιχος στους δήμους. Και οι τρεις όμως έχουν κοινό παρονομαστή αυτό των ταξικών φραγμών, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι, νέοι κυρίως, να στέλνονται στην εξέδρα. Λογικές της ανταποδοτικότητας που έχουν μετατρέψει την άσκηση σε πολυτέλεια για τα λαϊκά στρώματα, αθλητικές εγκαταστάσεις που παραδίδονται για να λειτουργήσουν σε επιχειρήσεις για το κέρδος, ανύπαρκτος σχολικός αθλητισμός, προβλήματα των σωματείων από την έλλειψη χρηματοδότησης, τζόγος, ντόπινγκ είναι σήμερα η εικόνα του αθλητισμού. Μάλιστα, επισήμανε πως όλα αυτά επιβεβαιώνουν πλήρως τη θέση του ΚΚΕ όταν είχε αντιταχθεί παλιότερα σε αυτό που θεωρούσαν κάποιοι ότι η συνύπαρξη επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού θα ωφελήσει και τον δεύτερο.

«Μαζί με τα αιτήματα που βάζει το ΚΚΕ για τα θέματα του Αθλητισμού και της Φυσικής Αγωγής, όπως κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον Αθλητισμό, δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Φυσικής Αγωγής με σκοπό την επίβλεψη και τη λειτουργία του, αναβάθμιση του ρόλου του σωματείου, αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων κ.ά., θα πρέπει να πάει και η γενικευμένη διεκδίκηση άμεσων μέτρων, όπως η κατάργηση της ανταποδοτικότητας, η ενίσχυση των υποδομών προκειμένου να δοθούν ανάσες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Σήμερα η οργανωμένη πάλη, η Λαϊκή Συμμαχία που θα συγκρουστεί αποφασιστικά για την αλλαγή τάξης στην εξουσία, μπορεί να καλύψει αυτό το καθολικό δικαίωμα, μπορεί να κάνει πραγματικότητα αυτό που φαντάζει μακρινό και άπιαστο όνειρο για την πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας», επισήμανε ο Βαγγέλης Γείτονας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ