Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
«Διαγραφές» χρεών με σκοπιμότητα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Ο "Εμπολα" είναι ένας μισητός εχθρός. Ομως δε θα τον νικήσουμε κυνηγώντας τον αλλά προλαβαίνοντάς τον», σημείωσε χτες, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της επιδημίας «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική, Αντονι Μπάνμπουρι. Ο Μπάνμπουρι θέλησε με αυτόν τον τρόπο να δείξει τη σημασία της πρόληψης και των ευεργετικών αποτελεσμάτων που μπορούν να προκύψουν σε περίπτωση που φτιαχτούν βασικές υπηρεσίες και υποδομές υγείας και περίθαλψης στις αναπτυσσόμενες χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται ιδιαίτερα από τον αιμορραγικό ιό, όπως η Λιβερία, η Γουινέα και η Σιέρα Λεόνε. Ο Μπάνμπουρι πρότεινε έτσι πιο ευέλικτες διαδικασίες για την εγκατάσταση και λειτουργία κινητών κλινικών, ιδιαίτερα σε αραιοκατοικημένες περιοχές δυτικοαφρικανικών χωρών.

Νωρίτερα, στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επανέφεραν στο τραπέζι την πρόταση για μείωση του χρέους της Λιβερίας, της Γουινέας και της Σιέρα Λεόνε στο ΔΝΤ (που συνολικά αγγίζει τα 500.000.000 δολάρια) κατά τουλάχιστον 100.000.000 δολάρια, καθώς φαίνεται πως «μυρίστηκαν» νέα περιθώρια κέρδους για μονοπώλια που δραστηριοποιούνται κύρια στο χώρο των υποδομών, κατασκευών και υπηρεσιών Υγείας. Πάντως, εάν τελικά γίνει η λεγόμενη «διαγραφή» 100.000.000 δολαρίων, είναι βέβαιο πως θα καταλήξει με άλλες μορφές και διάφορα κανάλια στα ταμεία διάφορων πολυεθνικών ομίλων. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση θα συζητηθεί και στη σύνοδο της ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών (G20) το Σαββατοκύριακο στην Αυστραλία.

Στο μεταξύ, η Λιβεριανή Πρόεδρος, Ελεν Τζόνσον Σιρλίφ, ήρε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβάλλει στη χώρα τους τελευταίους μήνες, λόγω της σημαντικής μείωσης νέων κρουσμάτων, τόσο στην πρωτεύουσα Μονρόβια όσο και στην περιφέρεια. Τα έκτακτα μέτρα περιελάμβαναν το κλείσιμο σχολείων, θεάτρων, κινηματογράφων, εστιατορίων και την απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων...

Κλινικές δοκιμές σε φάρμακα

Παράλληλα, χτες διάφορα δημόσια και ιδιωτικά ερευνητικά ιδρύματα αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», ανακοίνωσαν την έναρξη κλινικών δοκιμών μέσα στο Δεκέμβρη προσδοκώντας τα πρώτα βασικά αποτελέσματα μέχρι τον ερχόμενο Φλεβάρη - Μάρτη. Μεταξύ άλλων, ξεκινούν δοκιμές με το αντιρετροϊκό φάρμακο «brincidofovir» της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας «Chimerix» στη Λιβερία υπό την επίβλεψη του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι δοκιμές με το αντιρετροϊκό φάρμακο «favipiravir» της ιαπωνικής «Fujifilm» στη Γουινέα υπό το γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Ερευνας και οι δοκιμές με αγωγή που έχει ως βάση το αίμα και το πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει στη Γουινέα υπό το ολλανδικό Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής της Αμβέρσας. Βεβαίως, για άλλη μια φορά τίθεται το ζήτημα της σύνδεσης της έρευνας με τα κέρδη των μονοπωλίων, κάτι που περιορίζει τη δυνατότητα η επιστήμη και το φάρμακο να χρησιμοποιούνται πραγματικά για την κοινωνία.

Μέσα σε όλα αυτά, ανακοινώθηκε και ο τελευταίος απολογισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον «Εμπολα» που αναφέρει 5.160 θανάτους σε 14.098 κρούσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ