Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ «G-20»
Αύριο και μεθαύριο στην Αυστραλία

Η ανησυχία για την καπιταλιστική οικονομία θα δώσει ώθηση σε νέους ανταγωνισμούς

Στο Μπρισμπέιν της αυστραλέζικης πολιτείας του Κουίνσλαντ ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται μεθαύριο οι εργασίες της ετήσιας Συνόδου Κορυφής των «G20», όπως αποκαλούνται οι 20 πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες του πλανήτη, που αναμένεται να είναι άλλο ένα πεδίο έκφρασης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, με αιχμές την κατάσταση στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή στο φόντο και των δυσκολιών διαχείρισης της συνεχιζόμενης καπιταλιστικής κρίσης. Επίσης, ξεχωριστό ζήτημα είναι η εμφάνιση 4 πολεμικών πλοίων της Ρωσίας που έχουν προσεγγίσει τα διεθνή ύδατα στα Βόρεια της Αυστραλίας, προκαλώντας προς το παρόν τη συγκρατημένη αντίδραση της κυβέρνησης της χώρας, που δήλωσε ότι παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων αυτών.

Η ανησυχία, πάντως, των καπιταλιστών μεγαλώνει καθώς είναι συνεχείς οι προβλέψεις για ύφεση, στασιμότητα ή αναιμική ανάκαμψη σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη. Η οικοδέσποινα της συνάντησης, Αυστραλία, έχει δεχτεί κριτική, επειδή το θέμα των «κλιματικών αλλαγών» και της «αντιμετώπισής» τους δε συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια ατζέντα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει νέα επίθεση για την κατάργηση φόρων που επιβάρυνε κύρια μεταλλευτικούς Ομίλους (που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο). Κάτι που η ίδια αποφάσισε για να στηρίξει τη θέση της ντόπιας πλουτοκρατίας και οι άλλοι αναδεικνύουν ακριβώς επειδή δόθηκε «ανάσα» σε ανταγωνιστές των δικών τους μονοπωλίων.

Αντίστοιχα, τους τελευταίους μήνες δυναμώνει και μια συζήτηση για την ανάγκη οι εταιρείες να είναι «φορολογικά συνεπείς», ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες. Συζήτηση καθόλου άσχετη με τους ανταγωνισμούς για το προβάδισμα της μιας ή της άλλης αγοράς και τις προσπάθειες κάθε πλευρά να μειώσει την «ελκυστικότητα» χωρών στις οποίες σήμερα δραστηριοποιούνται μεγάλες εταιρείες εξαιτίας του μικρού «κόστους παραγωγής».

Επιπλέον, ειδικό «ενδιαφέρον» αναμένεται να εκφραστεί και πάλι για μια σειρά κατασκευαστικά επενδυτικά σχέδια, αφενός με στόχο να βρουν διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαια, αφετέρου με στόχο να ολοκληρωθούν υποδομές απαραίτητες για μια σειρά επιχειρηματικές επιδιώξεις.

Η επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, η διευκόλυνση της «κινητικότητας των εργαζομένων» είναι μερικά ακόμα από τα θέματα που θα συζητηθούν.

Σήμερα, στο G20 συμμετέχουν οι: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και η ΕΕ ως σύνολο.

Στη φετινή Σύνοδο έχουν ακόμα προσκληθεί οι Ισπανία (που είναι μόνιμος προσκεκλημένος), Μαυριτανία (που έχει την προεδρία της Αφρικανικής Ενωσης), Μιανμάρ (έχει την προεδρία της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), Νέα Ζηλανδία, Σενεγάλη και Σιγκαπούρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμβιβασμός για κοινό ανακοινωθέν μετά από πολυήμερα παζάρια (2023-09-12 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και δίαυλοι σε μια «από τις δυσκολότερες Συνόδους που έγιναν ποτέ» (2022-11-16 00:00:00.0)
Με επίκεντρο παζάρια και ανταγωνισμούς για οικονομία και «πράσινες» επενδύσεις (2021-10-30 00:00:00.0)
Την Παρασκευή ξεκινούν οι εργασίες εν μέσω ισχυρών αντιθέσεων (2017-07-04 00:00:00.0)
Σχεδιάζουν μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης για την κερδοφορία του κεφαλαίου (2009-09-20 00:00:00.0)
Με προφανή στόχο την καταλήστευση των λαών (2009-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ