Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ G20
Αντιθέσεις και δίαυλοι σε μια «από τις δυσκολότερες Συνόδους που έγιναν ποτέ»

Από τη χτεσινή συνεδρίαση των ηγετών του G20
Από τη χτεσινή συνεδρίαση των ηγετών του G20
Με φόντο το βάθεμα μεγάλων αντιθέσεων ανάμεσα στα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και ανάμεσα σε δυνάμεις που δηλώνουν σύμμαχοι, ξεκίνησε χτες στο Μπαλί της Ινδονησίας η Σύνοδος Κορυφής του G20.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας για «μία από τις πιο δύσκολες Συνόδους (G20) που έχουν γίνει ποτέ».

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του κυριάρχησαν στη συζήτηση (βλέπε σχετικό θέμα στις σελ. 6-7), ωστόσο στη συνάντηση ξεχώρισαν οι «ανησυχίες» για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, με φόντο και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας.

Ενα 24ωρο μετά τη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών, επιβεβαιώθηκε η εκατέρωθεν κινητικότητα για τη μεγιστοποίηση της πίεσης στην άλλη πλευρά, με όλους τους τρόπους. Ηταν ενδεικτική η δήλωση του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος μίλησε για εξελίξεις που εξακολουθούν «να δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις για την ανάπτυξή μας», συμπληρώνοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να δημιουργεί μια μικρή αυλή με ψηλούς τοίχους ή κλειστές και αποκλειστικές ομάδες», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στις συμμαχίες που προωθεί η Ουάσιγκτον (AUKUS, QUAD κ.ά.) με προτεραιότητα την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστική των διαύλων που η Κίνα επιδιώκει να διατηρήσει και με στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, ήταν η συνάντηση του Σι με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Αντονι Αλμπανίζ, την οποία μάλιστα ο δεύτερος χαρακτήρισε «άλλο ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθεροποίηση της σχέσης Αυστραλίας - Κίνας». Την ώρα που η Αυστραλία βαθαίνει πολύμορφα τη συνεργασία με τις ΗΠΑ με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με το Πεκίνο, ο Αλμπανίζ υποστήριξε ότι «η Αυστραλία επιδιώκει σταθερή σχέση με την Κίνα», διευκρινίζοντας βέβαια ότι «έχουμε μεγάλες διαφορές να χειριστούμε (...) αλλά πάντα θα είμαστε καλύτερα όταν μιλάμε ο ένας στον άλλο, ήρεμα και απευθείας. Υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να κάνουμε». Κατέληξε με την «κλασική» επίκληση ότι «θα συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε, θα διαφωνούμε όπου πρέπει και θα ακολουθούμε τα εθνικά μας συμφέροντα», εκτιμώντας ότι η συνάντηση ήταν «θετική και εποικοδομητική».

Αντίστοιχα και ο Σι, από την πλευρά του, αναγνώρισε ότι «οι σινο-αυστραλιανές σχέσεις αντιμετώπισαν δυσκολίες τα περασμένα χρόνια, και αυτό δεν ήταν αυτό που θέλαμε να δούμε (...) διότι η Κίνα και η Αυστραλία είναι και οι δύο σημαντικές χώρες για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Οφείλουμε να βελτιώσουμε, να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας επειδή αυτό είναι προς το συμφέρον των δύο λαών μας».

Μεταξύ άλλων ο Σι συνάντησε και τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, με τη γαλλική προεδρία να ανακοινώνει ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν βούληση να «προχωρήσουν μπροστά» σε πολλά θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, που εκτείνονται από τον αγροτοδιατροφικό τομέα ως την αεροναυτική βιομηχανία. Μάλιστα, από την πλευρά της Γαλλίας τονίστηκε ότι ο Μακρόν θα ήθελε να επισκεφθεί την Κίνα στις αρχές του 2023, εάν το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου, Ολ. Σολτς, στο Πεκίνο τις προηγούμενες μέρες, αποτέλεσε σημείο τριβής ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι.

ΔΝΤ: Ανησυχία για την «εδραίωση προστατευτισμού»

Ολα αυτά ενώ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, είπε στους ηγέτες του G20 ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον προστατευτισμό να εδραιωθεί και στον κόσμο να διαχωριστεί σε ξεχωριστά μπλοκ».

Κατά τ' άλλα, ενώ εντείνονται οι αντιπαραθέσεις, η φετινή Σύνοδος του G20 - που ολοκληρώνεται σήμερα - διεξάγεται με το σύνθημα «Recover Together, Recover Stronger» («Ανακάμπτουμε μαζί, ανακάμπτουμε ισχυρότεροι») και στη θεματολογία της ξεχωρίζουν - σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση και της ΕΕ - «η παγκόσμια αρχιτεκτονική της Υγείας» (στο φόντο της πανδημίας, των τεράστιων μπίζνες με τα εμβόλια, τα φάρμακα κ.τ.λ. και των νέων οξυμένων ανταγωνισμών που αποτυπώθηκαν και στον συγκεκριμένο τομέα), οι «ψηφιακοί μετασχηματισμοί» (με την «ψηφιακή μετάβαση» να αποτελεί επίσης πεδίο για μια σειρά από σφοδρούς ανταγωνισμούς και σχέδια για τη διοχέτευση υπερσυσσωρευμένων κερδών) και οι «βιώσιμες ενεργειακές μεταβάσεις», με αντίστοιχο περιεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ