Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κόντρες στους Ρεπουμπλικάνους για την προεδρία της Βουλής

Μια ανάσα από τις τουλάχιστον 219 έδρες που χρειάζονται για να πάρουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων εμφανίζονταν χτες οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ, με την καταμέτρηση να συνεχίζεται μια ολόκληρη βδομάδα (!) μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Με φόντο την οριακή πλειοψηφία τους, ωστόσο, εντείνονται οι εσωκομματικές κόντρες, με πρώτο επίδικο τη θέση του προέδρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό site «Politico» χτες βράδυ έδινε στους Ρεπουμπλικάνους 217 βουλευτές, ενώ οι Δημοκρατικοί την ίδια ώρα φαινόταν να εκλέγουν 204 βουλευτές.

Ο Κέβιν ΜακΚάρθι, που ηγείται της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην απερχόμενη Βουλή, έθεσε άμεσα υποψηφιότητα για την προεδρία του Σώματος, για να αντικαταστήσει τη Νάνσι Πελόζι των Δημοκρατικών.

Απέναντί του, ο ακροδεξιών απόψεων Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από την Αριζόνα, Αντι Μπιγκς, που προέρχεται από τη λεγόμενη ομάδα βουλευτών «Freedom», ανακοίνωσε προχτές βράδυ πως θα διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, θεωρώντας ότι το κόμμα «πρέπει να γυρίσει σελίδα».

Τελικά, σε ψηφοφορία που έγινε χτες βράδυ κεκλεισμένων των θυρών, ο Κέβιν ΜακΚάρθι κέρδισε εύκολα μεν, παίρνοντας 188 ψήφους έναντι 31 που πήρε ο Αντι Μπιγκς, ωστόσο το αποτέλεσμα δείχνει ότι με τη διαφαινόμενη οριακή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων η εκλογή του ΜακΚάρθι στην προεδρία δεν είναι καθόλου δεδομένη.

Σε αυτό το κλίμα, αναμενόταν αργότερα χτες (ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδας) ο πρώην Πρόεδρος Ντ. Τραμπ να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Κι αυτό παρά τα πυρά από μέρος των Ρεπουμπλικάνων, συγκροτημάτων ΜΜΕ κ.ά. που του καταλογίζουν ευθύνες για το «φτωχό» εκλογικό αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών.

  • Νωρίτερα χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, κατέθεσε ενώπιον μελών του Κογκρέσου, τρεις μέρες μετά την παραίτηση του Κρις Μάγκνους, υπεύθυνου για τη συνοριακή ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο Μάγκνους είπε ότι οδηγήθηκε στην παραίτηση μετά από πιέσεις που του άσκησε ο Μαγιόρκας. Πρόκειται για την πιο σημαντική απομάκρυνση αξιωματούχου από την κυβέρνηση Μπάιντεν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ