Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΛΗΓΜΑ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ
Απειλή για νέα κλιμάκωση στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Για χτύπημα σε ΝΑΤΟική χώρα κατηγορούν τη Ρωσία - Δεν επιβεβαιώνει τη ρίψη πυραύλων η Μόσχα

Από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το πολωνικό χωριό που δέχθηκε πλήγμα
Από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το πολωνικό χωριό που δέχθηκε πλήγμα
Νέα κλιμάκωση στη σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας απειλεί να φέρει η αναφερόμενη χτεσινοβραδινή εξέλιξη για χτυπήματα από πυραύλους στο πολωνικό χωριό Przewodow, στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σε μια μέρα που σημειώθηκαν πολλές δεκάδες πυραυλικά χτυπήματα της Ρωσίας σε ουκρανικές περιοχές, οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν τον θάνατο δύο ατόμων στο πολωνικό χωριό (που είναι ΝΑΤΟικό έδαφος) από ρωσικούς πυραύλους και φέρεται πως δόθηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους που θέλησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.

Τις παραπάνω πληροφορίες μετέδωσε μεταξύ άλλων ο πολωνικός ραδιοσταθμός ΖΤΕ, κάνοντας λόγο για «αδέσποτους» ρωσικούς πυραύλους.

Αργά χθες το βράδυ, μετά την έκτακτη σύγκληση του πολωνικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μ. Μοραβιέτσκι, οι πολωνικές αρχές επιβεβαίωσαν τις εκρήξεις και τον θάνατο δύο ανθρώπων στο χωριό Przewodow, χωρίς ωστόσο να δώσουν στοιχεία για την προέλευση του χτυπήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ ανακοίνωσε ότι η Πολωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η Πολωνία αυξάνει την ετοιμότητα ορισμένων στρατιωτικών μονάδων.

Το άρθρο 4 προβλέπει την έναρξη διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο απειλής κατά μέλους της Συμμαχίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, ανέφερε πως οι ΗΠΑ «είναι ενήμερες για τις πληροφορίες του Τύπου», αλλά δεν διαθέτει άμεσες πληροφορίες για να τις επιβεβαιώσει.

Ο δε αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πατέλ, επέλεξε να χαρακτηρίσει τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες «απίστευτα ανησυχητικές». Πρόσθεσε στη συνέχεια πως καταβάλλονται προσπάθειες «για να εξακριβωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί», σε συνεργασία με την πολωνική κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν «τα επόμενα βήματα».

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε με τον Πολωνό Πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα. «Εδωσα τα συλλυπητήριά μου για τις απώλειες αμάχων» έγραψε στο Twitter. «Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση και οι σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά. Είναι σημαντικό να διαπιστωθούν όλα τα γεγονότα».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, από την πλευρά του, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, απέρριψε ως «σκόπιμη προβοκάτσια με σκοπό την κλιμάκωση της κατάστασης» τις αναφορές πολωνικών ΜΜΕ για πτώση ρωσικών πυραύλων στην Πολωνία. Ανέφερε ακόμα ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν εξαπέλυσαν χτυπήματα κατά στόχων κοντά στα σύνορα Ουκρανίας - Πολωνίας από τη Ρωσία, ενώ επισημαίνεται ότι «τα θραύσματα που δημοσιεύτηκαν βιαστικά από πολωνικά ΜΜΕ δεν σχετίζονται σε τίποτε με ρωσικά όπλα».

Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό καταγράφεται σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και αναδεικνύει τις ολοένα και πιο επικίνδυνες διαστάσεις που παίρνει η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ