Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Για «ακόμα πιο ζοφερές προβλέψεις» μέσα σε έναν μήνα κάνει λόγο το ΔΝΤ

Copyright 2022 The Associated

Τα «σύννεφα» της ύφεσης πληθαίνουν πάνω από την Ευρωζώνη, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η Eurostat να επιβεβαιώνουν την ουσιαστική στασιμότητα κατά το 3ο τρίμηνο του 2022, στο φόντο και των πρόσφατων ανακοινώσεων του ΔΝΤ για «ακόμα πιο ζοφερές προβλέψεις» σε σχέση με αυτές που έκανε μόλις έναν μήνα πριν για τον πληθωρισμό.

Χτες η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ ανακοίνωσε σχεδόν μηδενική αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, κατά μόλις 0,2%, στο φετινό τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσιο επίπεδο το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 2,1%. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση στην Ευρωζώνη, αυτή αυξήθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας ετήσια άνοδο 1,7%.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 και τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, επικαλούμενη τις αυξανόμενες τιμές Ενέργειας και τις αυξήσεις των επιτοκίων που πιέζουν τις δαπάνες, τη δανειοληπτική ικανότητα και την οικονομική εμπιστοσύνη.

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη, αυτό έφτασε τον Σεπτέμβρη τα 34,4 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 6,7 δισ. που είχε εμφανίσει την ίδια περίοδο πέρσι. Συνολικά, το πρώτο 9μηνο του 2022, το εμπορικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη ανήλθε σε 266 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2021 είχε καταγραφεί πλεόνασμα 129,2 δισ.

Οι «αυξανόμενοι κίνδυνοι» και ο «αντιπαραγωγικός ανταγωνισμός» ΗΠΑ - Κίνας

Προχτές το ΔΝΤ είχε κάνει «ακόμη πιο ζοφερές προβλέψεις από τον περασμένο μήνα» για την πορεία του πληθωρισμού, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Η παραπέρα επιδείνωση του ήδη πολύ υψηλού πληθωρισμού αποδίδεται από τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό κυρίως στην αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη της Κίνας, με τις διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και την παραγωγή από τα μέτρα του Πεκίνου κατά της πανδημίας, καθώς και στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για παγκόσμια ανάπτυξη σε 2,7% από 2,9% για το 2023, επικαλούμενο «αυξανόμενους κινδύνους κρίσης δημόσιου χρέους για τις ευάλωτες οικονομίες». Σύμφωνα με το Ταμείο, οι πρόσφατοι δείκτες υπεύθυνων αγορών (PMI), που αντανακλούν τη δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, εξέπεμψαν μήνυμα εξασθένισης στις περισσότερες οικονομίες του G20.

Επιπλέον, επισήμανε πως μια επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη «θα έβλαπτε σοβαρά την ανάπτυξη και θα αύξανε τον πληθωρισμό», προκαλώντας πιθανώς μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων και περαιτέρω σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Η δε επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Washington Post» το περασμένο Σάββατο, προειδοποίησε για κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία από τον ανταγωνισμό μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «αντιπαραγωγικούς» τους δασμούς που επιβλήθηκαν στις κινεζικές εισαγωγές από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, οι οποίοι διατηρήθηκαν και με την προεδρία Μπάιντεν.

Προβλέψεις και ανησυχίες για μείωση της παραγωγής ρωσικού πετρελαίου

Μειωμένη κατά 1,4 εκατ. βαρέλια τη μέρα αναμένεται να είναι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου το 2023 εξαιτίας της επιβολής απαγόρευσης των θαλάσσιων εξαγωγών ρωσικού αργού από την ΕΕ, ανακοίνωσε χτες η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Σύμφωνα με την IEA, η κίνηση, που στοχεύει να αποστερήσει κρίσιμα έσοδα από τη Ρωσία, θα εντείνει «σημαντικά την αβεβαιότητα» στις αγορές πετρελαίου και θα αυξήσει την πίεση στις τιμές.

Στην ίδια μηνιαία έκθεση της IEA για το πετρέλαιο, αναφέρεται ότι «το επερχόμενο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία με την απαγόρευση των θαλάσσιων μεταφορών θα προσθέσει περαιτέρω πίεση στα παγκόσμια ισοζύγια πετρελαίου και ειδικά στις ήδη εξαιρετικά πιεσμένες αγορές ντίζελ».

Η ΕΕ έχει αποφασίσει να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου και τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου από τις 5 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, σχέδιο του G7 και της ΕΕ προβλέπει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο. Με βάση αυτό, θα επιτρέπεται στους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών να συμμετέχουν στην εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου μόνο σε τιμές ίσες ή χαμηλότερες του πλαφόν από τις 5 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα χρειαστεί να εξασφαλίσει από άλλους προμηθευτές 1 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα και 1,1 εκατ. βαρέλια πετρελαϊκών προϊόντων την ημέρα, την ώρα που το ντίζελ καθίσταται όλο και πιο σπάνιο και ακριβό - με τιμές 70% υψηλότερες πέρυσι - επιτείνοντας τον παγκόσμιο πληθωρισμό, αναφέρει η IEA.

«Δεν βιάζεται» για νέες συμφωνίες η Βρετανία

Από το Μπαλί της Ινδονησίας, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής του G20, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ δήλωσε πως θα αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να εξασφαλίσει «κατάλληλες» συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες. Ξεκαθάρισε πως η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να βιαστεί σε αυτό το ζήτημα.

«Προχωρώντας, θέλω να διασφαλίσω ότι δεν θα θυσιάσουμε την ποιότητα για χάρη της ταχύτητας όσον αφορά τις εμπορικές συμφωνίες και αυτή θα είναι η προσέγγισή μου», δήλωσε ο Σούνακ στο BBC.

Αργότερα μιλώντας στο «Sky News» δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα δράσει «εγκαίρως» για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο μέτωπο του προϋπολογισμού, προχωρώντας σε μέτρα «εξορθολογισμού».

Στο Λονδίνο, πάντως, το ίδιο 24ωρο καταγραφόταν αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 3,6% το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Τέλος, στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε χτες πως ο δείκτης τιμών παραγωγού είχε ετήσιο ρυθμό 8%, επιβραδύνοντας από το 8,4% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για οριακή υποχώρηση στο 8,3%. Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 0,2% όσο και τον Σεπτέμβριο, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές περίμεναν 0,5% αύξηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ