Σάββατο 15 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Επιθυμεί «λύση» στο όνομα της ΠΓΔΜ για τα συμφέροντα ΝΑΤΟ - ΕΕ

Την «επιθυμία» των ΗΠΑ να βρεθεί «λύση» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «το συντομότερο δυνατόν», κλείνοντας μέτωπα στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, με αφορμή τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο Μ. Νίμιτς (διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ) με τους αντιπροσώπους Αθήνας και Σκοπίων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις συνομιλίες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, είπε η Ψάκι, σημειώνοντας: «Η επίλυση αυτής της μακρόχρονης διαφωνίας είναι κάτι που θα θέλαμε να δούμε όσο το δυνατόν συντομότερα».

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δύο χωρών «θα βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονόματος το συντομότερο δυνατό, προς το συμφέρον της ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή». Καταλήγοντας, τόνισε ότι «οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, οπότε ο ρόλος μας είναι σίγουρα υποστηρικτικός και ενθαρρύνουμε για μια λύση».

Υπενθυμίζουμε, μετά τη συνάντησή του την Τετάρτη με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ο Μ. Νίμιτς είχε επαναλάβει ότι πρόκειται για ένα «δύσκολο ζήτημα», ότι «δεν πετύχαμε καμία πρόοδο», ότι «οι δυο πλευρές έχουν μια καλύτερη διαμορφωμένη ιδέα για το στόχο των συνομιλιών» και ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία». Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τους «επόμενους μήνες», χωρίς όμως να διευκρινίσει αν θα ξανακαλέσει τους αντιπροσώπους των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη ή αν θα μεταβεί ο ίδιος σε αυτές και πότε.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας αντιπρόσωπος, Αδ. Βασιλάκης, είχε δηλώσει ότι ο νέος αντιπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες «ουσιαστικά επανέλαβε τις ίδιες σκέψεις τις οποίες έχουν τα Σκόπια και δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι το καινούργιο να σας πω». Εκτίμησε πάντως ότι «καινούργιες ιδέες θα υπάρξουν τον επόμενο χρόνο, τώρα σε ποιο μήνα θα το κάνει δεν ξέρουμε. Ισως στο μέλλον να βγει κάτι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ