Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Αλλαγές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου

Σε τριήμερη αποχή από σήμερα έως και την Παρασκευή 21/11 βρίσκονται οι δικηγόροι, μετά από απόφαση των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ύστερα από την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» σημειώνει σχετικά για το νέο σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ότι «οι αλλαγές εκφράζουν την προσπάθεια προσαρμογής της αστικής δικαιοσύνης στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου για γρήγορη, φθηνή και αποτελεσματική για τα συμφέροντά του επίλυση των διαφορών, καθώς και στην εξοικονόμηση πόρων από το κράτος, σε βάρος των δικαιωμάτων (και των δικονομικών) των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που εμπλέκονται ή αναγκάζονται να προσφεύγουν σ' αυτήν και είναι πάντα το ασθενέστερο οικονομικά μέρος σε κάθε δίκη».

Οπως επισημαίνει οι πιο σημαντικές αλλαγές είναι οι εξής: «Πλήρης αναμόρφωση της τακτικής διαδικασίας, με την καθιέρωση έγγραφης διαδικασίας. Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές αυτές ωφελούν τις μεγάλες επιχειρήσεις, που διαθέτοντας το κατάλληλο προσωπικό, χρήμα και μηχανισμούς, μπορούν να ανταποκρίνονται στο δικονομικό καθήκον της έγγραφης απόδειξης και μάλιστα μέσα σε σύντομες και ανελαστικές προθεσμίες. Εκτεταμένες αλλαγές στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος κυρίως του οφειλέτη και υπέρ των τραπεζών, προετοιμάζοντας το έδαφος για πλειστηριασμούς σε βάρος της λαϊκής περιουσίας, όπως για παράδειγμα μέσα από την πρόβλεψη για πλειστηριασμούς με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία των ακινήτων. Για πρώτη φορά προβλέπεται ικανοποίηση και των μη προνομιούχων απαιτήσεων στον πίνακα κατάταξης του πλειστηριασμού και συνακόλουθη μείωση του ποσοστού ικανοποίησης των εργατικών απαιτήσεων στο 25% όταν συντρέχουν με εμπραγμάτως εξασφαλισμένες απαιτήσεις και απαιτήσεις χωρίς προνόμιο, περίπτωση που κατ' εξοχήν συμβαίνει».

Η παράταξη τονίζει: «Στηρίζουμε τα εργατικά σωματεία και όλους τους φορείς εργαζομένων που μπορούν να αποτρέψουν με την πάλη τους τη μείωση του ποσοστού στην ικανοποίηση των εργατικών απαιτήσεων μετά από πλειστηριασμό, αφού οι απαιτήσεις αυτές είναι ιδρώτας και κόπος τους, το εισόδημα από την πώληση της εργατικής τους δύναμης. Μέσα από τον αγώνα για τη μη ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, οι εργαζόμενοι στο χώρο της Δικαιοσύνης σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να στοχεύσουν τον πραγματικό κοινό τους αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο που για την υπεράσπιση της κερδοφορίας του επιβάλλονται οι αντιλαϊκές πολιτικές και στην αστική Δικαιοσύνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ