Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΡΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
«Περιθάλψτε μας ή αφήστε μας να φύγουμε»

«"Περιθάλψτε μας ή αφήστε μας να φύγουμε». Αυτό ζήτησαν χτες 400 πρόσφυγες από τη Συρία που συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνθρωποι που έχουν έρθει στη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οπως δήλωσαν, περίπου 250 από αυτούς ζουν κάποιες ώρες ή λίγες μέρες σε σπίτια συμπατριωτών τους και, όταν αυτό δεν είναι δυνατό, στην περιοχή του Πεδίου του Αρεως.

Αντρες, γυναίκες και παιδιά που προσπαθούν να περάσουν τα ελληνοαλβανικά και τα ελληνοσκοπιανά σύνορα με σκοπό να φτάσουν σε κάποια χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Οι Αρχές των γειτονικών χωρών τους πιάνουν και τους επιστρέφουν στα σύνορα, όπου πιάνονται από τις ελληνικές αρχές, αλλά προσπαθούν και πάλι να φύγουν. Μεταξύ τους βρίσκονται άνθρωποι που, ενώ οι οικογένειές τους έχουν περάσει στη Σερβία ή σε άλλη χώρα, αυτοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες διεξήχθη αστυνομική επιχείρηση, με ισχυρές δυνάμεις, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, για την απομάκρυνση των Σύρων προσφύγων από την περιοχή της Κακκαβιάς, όπου συγκεντρώνονται για να περάσουν στην Αλβανία. Το τελευταίο διάστημα οι πρόσφυγες έχουν φτιάξει μέσα στην πυκνή βλάστηση της περιοχής πρόχειρο καταυλισμό με σκηνές και καλύβες από κορμούς δέντρων και κλαδιά, προκειμένου να προστατευτούν από τη βροχή και το κρύο. Είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα, καθώς, όταν περάσουν στην Αλβανία, συλλαμβάνονται από την αστυνομία και επαναπροωθούνται στα σύνορα με την Ελλάδα.

Συνολικά 3.404 μετανάστες διώχτηκαν τον περασμένο Οκτώβρη από τη χώρα μας, ενώ από τις αρχές του 2014 έχουν διωχτεί από την Ελλάδα 22.694 μετανάστες. Οι λεγόμενες «επιστροφές» πραγματοποιούνται μέσω των «εθελούσιων» προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών, αλλά και ορισμένων «εθελοντικών» αναχωρήσεων από την Ελληνική Αστυνομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ