Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Προσαρμοσμένο στην αντιδραστική αντίληψη, που συνδέει την απόκτηση της ιθαγένειας για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς με την «ελληνικότητα», είναι το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, είναι ήδη έτοιμο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, επιχειρείται να προσαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου Ραγκούση του 2010 που έδιναν τη δυνατότητα κάτω από προϋποθέσεις να αποκτηθεί η ιθαγένεια από παιδιά μεταναστών που γεννιούνται και συνεχίζουν να ζουν στην Ελλάδα, και οι οποίες είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Συγκεκριμένα το ΣτΕ, με την απόφασή του το 2013, έκρινε ότι η πολιτογράφηση που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος γίνεται «χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού εκείνου που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης».

Στο πνεύμα αυτό, το νέο νομοσχέδιο εξαρτά την απόκτηση ιθαγένειας με τη φοίτηση στην ελληνική παιδεία. Διαιωνίζεται έτσι η ομηρία των μεταναστών, καθώς η παραμονή τους ουσιαστικά στη χώρα εξαρτάται από παράγοντες που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ζητούμενο, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, ακόμα και για παιδιά Ελλήνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με χτεσινά δημοσιεύματα, οι μετανάστες δεύτερης γενιάς θα μπορούν να αποκτήσουν ιθαγένεια, μετά την ενηλικίωσή τους, εφόσον πληρούν τουλάχιστον μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις: Εχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο (δημοτικό και γυμνάσιο). Εχουν φοιτήσει και στις έξι τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο και λύκειο). Είναι κάτοχοι απολυτηρίου ελληνικού λυκείου και έχουν αποφοιτήσει από ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, δηλαδή παιδιά που γεννήθηκαν ή ήρθαν από πολύ μικρή ηλικία στη χώρα, υπολογίζονται σε περίπου 200.000. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, υπολογίζουν ότι περίπου 50.000 μετανάστες πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το νέο νομοσχέδιο.

Το ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του, στις αρχές Μάρτη 2010, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε ανάμεσα σε άλλα για το τελικό νομοσχέδιο Ραγκούση για την ιθαγένεια και τη συμμετοχή μεταναστών στις δημοτικές εκλογές.

  • Κεντρική θέση του ΚΚΕ είναι η νομιμοποίηση των μεταναστών και προσφύγων που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, η απόδοση ισότιμων δικαιωμάτων και η διευκόλυνση της μετακίνησής τους σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, κόντρα στους Κανονισμούς και στις Οδηγίες της ΕΕ.
  • Τα παιδιά των μεταναστών να γράφονται στα δημοτολόγια και να μην υπολείπονται σε δικαιώματα από τα άλλα παιδιά. Να παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον το επιθυμούν, μετά την ενηλικίωση.
  • Η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και όχι με κριτήρια υποταγής στο αστικό πολιτικό σύστημα ή ψηφοθηρίας.
  • Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές να έχουν οι μετανάστες μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα πραγματικής παραμονής στην Ελλάδα.

Το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι πραγματική και οριστική λύση του μεταναστευτικού προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού. Η πρόταση του ΚΚΕ προς την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας δεν αποτελεί μόνο λύση για τα οξυμένα προβλήματα του λαού μας. Είναι συγχρόνως συμβολή για την ανατροπή του καπιταλισμού και σε άλλες χώρες, παγκόσμια, ώστε να μην υπάρχουν εξαθλιωμένοι, κυνηγημένοι και ξεριζωμένοι μετανάστες και πρόσφυγες, για να γίνει πράξη «το βασίλειο της πανανθρώπινης φιλίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ