Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Οι ευθύνες για τα κύματα προσφύγων δεν παραγράφονται

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον Στ.Ορφανό, περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», και τη Μ. Κοτσυφάκη, δημοτική σύμβουλο Ιεράπετρας της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επισκέφτηκε χτες τους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο της Ιεράπετρας και είχαν εντοπιστεί προχτές σε πλοίο που έπλεε ακυβέρνητο νότια της Κρήτης. Διαπιστώθηκαν ανεκτές συνθήκες διαβίωσης σε γενικές γραμμές. Επίσης, υπάρχει μέριμνα από τις αρχές, τοπικούς φορείς και κατοίκους να εξασφαλιστεί τροφή, στέγη, εμβολιασμοί για τα παιδιά.

Επιπρόσθετα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, του δημάρχου, της αστυνομικής διεύθυνσης, της τοπικής αστυνομίας. Ζήτησαν ενημέρωση και έθεσαν το θέμα της επίτευξης ανθρώπινων συνθηκών για όσο καιρό θα μείνουν οι πρόσφυγες και της επιτάχυνσης στη διαδικασία όσων εγγράφων χρειάζονται.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε, μεταξύ άλλων, με δηλώσεις στα ΜΜΕ, τις ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και διαχρονικά των κυβερνήσεων που, μαζί με άλλες κυβερνήσεις κρατών - μελών της ΕΕ και το ΝΑΤΟ, έχουν προκαλέσει τους πολέμους στο φόντο των ενεργειακών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή. Αυτές οι ευθύνες δεν παραγράφονται, όσο και αν εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες στα θύματα των πολέμων, τονίστηκε.

Να σημειωθεί ότι, από τους 595 πρόσφυγες, 200 προέρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση, 200 είναι Σύριοι και 20 Παλαιστίνιοι, αυτοί μάλλον θ' αφεθούν ελεύθεροι για να αποφασίσουν οι ίδιοι τι θέλουν να κάνουν. Πολλοί από αυτούς φαίνεται να θέλουν να φύγουν για άλλες χώρες. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες είναι Αφγανοί και Ιρακινοί και θα «φιλοξενηθούν» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με στόχο την απέλασή τους.

Στο Λαύριο σήμερα

Ποδοσφαιρικό αγώνα αφιερωμένο στην αλληλεγγύη των λαών οργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τους πρόσφυγες του Κέντρου Υποδοχής του Λαυρίου, σήμερα, Σάββατο, στις 11 π.μ., στο γήπεδο της Λαυρεωτικής.

Στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου αναφέρει: «Η αλληλεγγύη των λαών μπορεί να νικήσει την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Αυτοί οι ξεριζωμένοι έχουν ανάγκη από φάρμακα, τρόφιμα και ρούχα, τα οποία μπορούν να φέρουν όσοι επιθυμούν στο Κέντρο Υποδοχής (...) Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους όπου Γης ξεριζωμένους πρόσφυγες και καλούμε τους Πόντιους και Μικρασιάτες της Λαυρεωτικής, οι οποίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι την προσφυγιά και τις κακουχίες της, να έρθουν στο γήπεδο της Λαυρεωτικής το Σάββατο 29 Νοέμβρη, 11 π.μ.».

Στην Αθήνα

Να διατυπωθεί έκτακτο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων με τη συναίνεση της ΕΕ για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, ζήτησαν χτες με συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Σύροι πρόσφυγες που διαμαρτύρονται στην πλατεία Συντάγματος από τις 19 Νοέμβρη. Παράλληλα, ζήτησαν, μέχρι την έκδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων, το ελληνικό κράτος να εξασφαλίσει την κάλυψη των βασικών αναγκών των οικογενειών για στέγη και τροφή, ιατρική φροντίδα και κοινωνική υποστήριξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ