Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη

Παρέμβαση του Χρ. Κατσώτη για το συνταξιοδοτικό του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας

Την αντεργατική - αντιασφαλιστική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη συρρίκνωση των δημόσιων συστημάτων Ασφάλισης και Υγείας, την αύξηση των ορίων ηλικίας, την επέκταση και κυριαρχία των ιδιωτικών συστημάτων Ασφάλισης - Υγείας, αποκάλυψε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο 24ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε στο νόμο 3029/02 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας τη δυνατότητα και στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας να μπορούν να μετατρέπουν τα επικουρικά τους Ταμεία σε επαγγελματικά.

Κατέδειξε στους συνέδρους ότι ο σχετικός νόμος προβλέπει το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων από τους τραπεζικούς ομίλους με τον εξής τρόπο. Ποσοστό μέχρι 70% των αποθεματικών επενδύεται σε μετοχές, ποσοστό μέχρι 20% σε έντοκα γραμμάτια και τραπεζικές καταθέσεις, 5% των αποθεματικών τους σε χρηματοοικονομικά μέσα, που εκδίδει η χρηματοδοτούσα επιχείρηση. Δηλαδή το 95% των αποθεματικών διατίθεται στο βωμό του τζόγου, κάτι που επιμελώς κρύβεται από τους τραπεζίτες.

«Θεωρούμε ότι είναι αυταπάτη το επιχείρημα που προβάλλουν οι τραπεζίτες ότι οι εισφορές του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας θα μπαίνουν σε έναν κουμπαρά, τις οποίες αργότερα θα εισπράξει προσαυξημένες», υπογράμμισε. «Οι συνταξιοδοτικές παροχές θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας και μάλιστα, σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ελλείμματα και δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες αποφάσεις για μηδενισμό τους, τότε θα τίθενται υπό καθεστώς αναγκαστικής επιτροπείας από το υπουργείο Εργασίας και θα οδηγούνται στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή μειώσεις συντάξεων». «Αλλωστε» πρόσθεσε, «οι πρώτες αναλογιστικές μελέτες προβλέπουν, πριν ακόμη λειτουργήσουν τα επαγγελματικά ταμεία, μειώσεις παροχών σε ποσοστό 35% και αύξηση εισφορών πάνω από 55%».

Επίσης, ανέφερε πως αυτό είναι ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα λειτουργεί όπως τα εξατομικευμένα ασφαλιστικά συμβόλαια που πουλάνε οι ιδιωτικές εταιρείες, ένα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχουν ούτε τα κατώτερα όρια συντάξεων, ενώ στην ουσία απαλλάσσεται το κράτος από την υποχρέωση για την Κοινωνική Ασφάλιση. «Σε αυτήν την προσπάθεια αξιοποιούν και τη γνωστή τακτική του διαίρει και βασίλευε, υποστηρίζοντας ότι ο αστυνομικός δεν μπορεί να είναι στο ίδιο Ταμείο με εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα», είπε. «Στην πραγματικότητα όμως αφαιρούν από όλους δικαιώματα στη σύνταξη, στις παροχές Υγείας κ.λπ.». «Το δίλημμα που η κυβέρνηση βάζει στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, να διαλέξει ανάμεσα στο ΕΤΕΑ και στο επαγγελματικό ταμείο, είναι, κατά τη γνώμη μας, επιλογή ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ