Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 57
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Καισαριανή τίμησε τον Γιώργο Κακουλίδη

Τον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη τίμησε η γενέτειρά του Καισαριανή το βράδυ της Τετάρτης, με μια σεμνή και ζεστή εκδήλωση που οργάνωσε ο δήμος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το μήνυμα που απέστειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και με το οποίο ευχήθηκε στον τιμώμενο «να συνεχίσει σταθερά και αταλάντευτα την αγωνιστική του πορεία στη ζωή και την τέχνη».

«Στο πρόσωπό του σήμερα τιμούμε τρεις γενιές της Καισαριανής που είναι ταυτόχρονα και τρεις καλλιτεχνικές γενιές» σημείωσε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Κατημερτζής, αναφερόμενος στον παππού του ποιητή, Γιώργο Κακουλίδη, γλύπτη, ο οποίος ήρθε στην Καισαριανή από την Κερασούντα του Πόντου το 1910 και στον πατέρα του, Δημήτρη, ζωγράφο με σπουδαίο έργο, που γεννήθηκε το 1931, όταν ο συνοικισμός άρχισε να αναπτύσσεται από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον που το σημάδευαν παρουσίες του κύκλου του πατέρα, όπως οι ποιητές Νίκος Καρούζος και Μιχάλης Κατσαρός, γεννήθηκε το 1956 ο Γιώργος.

Από το 1979, οπότε και εκδόθηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή «Λίμπερτυ», μέχρι τώρα ο Γ. Κακουλίδης έχει εκδώσει οκτώ ποιητικές συλλογές, δύο πεζογραφήματα και ένα θεατρικό έργο. Το 1994 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, ενώ το 2001 εκδόθηκε η ποιητική του συλλογή «Ο πειρασμός της Μάχης». Ο δήμαρχος σημείωσε ότι με την εκδήλωση αυτή τονίζεται η θέληση του δήμου να γίνει η Καισαριανή «ένας τόπος πολιτισμού και πολιτιστικών δραστηριοτήτων υψηλού επιπέδου».

Στη σημασία της εκδήλωσης αναφέρθηκε και ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Παναγιώτης Μακρής, ο οποίος τόνισε πως αυτή «σηματοδοτεί την πολιτιστική ανάπτυξη της Καισαριανής στην ογδοντάχρονη ύπαρξή της», με ιδιαίτερης σημασίας σταθμούς την Εθνική Αντίσταση και τη μετεμφυλιακή περίοδο. Ο Π. Μακρής αναφέρθηκε στα μεγάλα πολιτιστικά επιτεύγματα του δήμου και αφού συνεχάρη τη δημοτική αρχή και όσους βοήθησαν στην οργάνωση της εκδήλωσης, σημείωσε πως ο ποιητής, εκτός από το έργο του, συμμετέχει ενεργά και στους αγώνες του λαού.

Για το έργο του ποιητή μίλησε ο ιστορικός Βάσιας Τσοκόπουλος. Η ποίησή του, σημείωσε, «είναι ένας εξορκισμός του θανάτου, αλλά πολύ περισσότερο μια δραστική πάλη εναντίον του... Γι' αυτό και η ποίησή του ακτινοβολεί τόσο, γιατί είναι το αποτέλεσμα της πάλης του με τον εαυτό του».

Ποιήματα της τελευταίας του συλλογής απάγγειλε η Λητώ Τσεκούρα. Ο ίδιος ο ποιητής έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας τους διοργανωτές, ενώ μετέφερε στους παρευρισκόμενους εικόνες της παιδικής του ηλικίας από την Καισαριανή και απήγγειλε δύο ποιήματά του.

Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», ο Βασίλης Κολοβός, η Εύα Μελά κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ