Παρασκευή 8 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 57
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
49η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
Ο «κόσμος» τριών δημιουργών

ΒΕΝΕΤΙΑ (της απεσταλμένης μας ΑΡΙΣΤΟΥΛΑΣ ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ).-

Οι Βενετσιάνοι, οι ξένοι τουρίστες και οι Ελληνες που τυχαία διάβηκαν χτες (7/6) το βράδυ την Οδό και τη Γέφυρα των Ελλήνων, όπου βρίσκεται το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών Βενετίας και ο περίφημος ναός του Αγίου Γεωργίου, ξαφνιάστηκαν ακούγοντας μια γυναικεία αηδονόλαλη φωνή να τραγουδά σε γλώσσα ελληνική. Ηταν η Σαβίνα Γιαννάτου η οποία συνοδευόμενη από το συγκρότημα «Primavesa en Salonico» ερμήνευσε «Τραγούδια της Μεσογείου» στο προαύλιο του ναού, «σημαδεύοντας» με αυτή την ιδιαιτέρως ατμοσφαιρική συναυλία την ελληνική παρουσία στην 49η Μπιενάλε Εικαστικών Τεχνών της Βενετίας.

Παρουσία σημαντική, με συμμετοχή τριών εικαστικών καλλιτεχνών της νεότερης γενιάς (Νίκος Ναυρίδης, Ηλίας Παπαηλιάκης, Ερση Χατζηαργυρού), παρουσία την οποία χαιρέτισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος με συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το βράδυ στο Ινστιτούτο, ενόψει των σημερινών εγκαινίων (11 π.μ.) του Ελληνικού Περιπτέρου στην Μπιενάλε και κυρίως, με στόχο, να προβάλει την «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» του 2004. Την κεντρική ιδέα και ουσία της η οποία επιδιώκει «να παρουσιάσει την αυθεντικότητα των τόπων και ιδεών» και να στείλει σ' όλο τον κόσμο ένα μήνυμα για τον «Πολιτισμό του Πολιτισμού». Ο υπουργός μίλησε για μια «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» της «ισοτιμίας και πολυφωνίας» μέσα από τη «διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού», με ιδεολογικούς άξονες «την ειρήνη, την κοινωνική συνοχή, την οικονομικότητα» και πολιτιστικούς «την παράδοση, τη νεοτερικότητα και τη μετανεοτερικότητα».

Ο Ε. Βενιζέλος ευελπίστησε για τη δημιουργία ενός ιδρύματος - θεματοφύλακα της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» και στις άλλες πόλεις που θα αναλάβουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μίλησε για την καθιέρωση των βραβείων της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» με την επωνυμία «Κότινος» τα οποία θα αφορούν σε όλες τις μορφές του πολιτισμού και της επιστήμης. Αναφορικά με τις εκδηλώσεις της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» για το 2001, ο υπουργός παρέπεμψε σε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο περιέχει εκδηλώσεις που έχουν προ πολλού ανακοινωθεί (μερικές ήδη έγιναν, άλλες έπονται) και ως προς τις εκδηλώσεις που θα γίνουν το 2004 είπε πως «το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς στην Αθήνα».

Το λόγο για την «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρός της Τίτος Πατρίκιος, ο οποίος στάθηκε κυρίως στο νόημα των «τριών κομβικών σημείων της» τα οποία είναι ο τόπος, ο χρόνος και ο λόγος, με διαστάσεις «διατοπικότητας», «διαχρονικότητας» και «διαλόγου - διαλεκτικής», αντίστοιχα. Ο Τ. Πατρίκιος είπε: «θέλουμε στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα να υπάρχουν τα μεγάλα οικουμενικά, συμβολικά γεγονότα, αλλά και τα μικρότερα, ηπιότερα του καθημερινού ανθρώπου».

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και η εθνική επίτροπος στην Μπιενάλε Λίνα Τσίκοντα, η οποία τόνισε ότι «τα πολύ σημαντικά έργα και των τριών καλλιτεχνών, συμπτωματικά συμπίπτουν με τα τρία κομβικά σημεία της "Πολιτιστικής Ολυμπιάδας" (τόπος, χρόνος, λόγος), καθώς οι τρεις καλλιτέχνες μέσα από τα έργα τους περνούν φιλοσοφικές έννοιες διερεύνησης του εσωτερικού και εξωτερικού "κόσμου" του ανθρώπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ