Κυριακή 10 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΗΠΑ
Μπροστά στο 27ο Συνέδριο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).--

Το ΚΚ ΗΠΑ προετοιμάζεται εντατικά για το 27ο Συνέδριό του, που θα γίνει στις 6-8 Ιούλη στο Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν του Μιλγουόκι, μια πολιτεία με εξαίρετη ιστορία λαϊκών αγώνων τόσο στο παρελθόν, όσο και σήμερα, όπως δήλωσε η οργανωτική γραμματέας του Κόμματος, Ελενα Μόρα. Σ' αυτό κλήθηκαν να πάρουν μέρος αντιπρόσωποι 42 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων από άλλες χώρες.

Οπως γράφτηκε (7/4) στο δημοσιογραφικό όργανο του Κόμματος «Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ» (PWW), το Συνέδριο θα επικεντρώσει την προσοχή του πάνω στο πώς θα μπορέσει να βοηθήσει στην παραπέρα ανάπτυξη των εργατο-κοινωνικών συνασπισμών για την αντιμετώπιση της ολοένα οξυνόμενης αντεργατικής, ρατσιστικής, αντιφεμινιστικής και αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπους.

Αναφερόταν κατόπιν, ότι το ΚΚ ΗΠΑ προσκαλεί και άλλους από τους φίλους του και από τους «εταιρικούς συνασπισμούς» να παρακολουθήσουν το Συνέδριο σαν προσκαλεσμένοι παρατηρητές, καθώς και άλλες εκδηλώσεις του, μια από τις οποίες θα είναι η απονομή βραβείων υπό την αιγίδα του «PWW» προς τιμήν διακεκριμένων αγωνιστών από το εργατικό και άλλα κινήματα. Η εκδήλωση αυτή, που θα γίνει ένα βράδυ στην αίθουσα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, θα είναι ανοιχτή και στο κοινό.

Επίσης, κατά το ίδιο δημοσίευμα, στα διάφορα τμήματα του Συνεδρίου ενεργά μέλη του ΚΚ ΗΠΑ και άλλων οργανώσεων θα συζητήσουν θέματα, όπως η ένταξη εργατών στα συνδικάτα, τα εκλογικά δικαιώματα και η πάλη για τη δημοκρατία, η αστυνομική κτηνωδία και η κρίση στη βιομηχανία ατσαλιού.

Η δουλιά για το Συνέδριο άρχισε την 1η Γενάρη με το άνοιγμα της επίσημης «προσυνεδριακής συζήτησης», κατά την οποία γίνεται ανασκόπηση όλων των πτυχών της δράσης και της πολιτικής του Κόμματος. Για πρώτη φορά η διαδικασία αυτή περιέλαβε μια ζωντανή επί της γραμμής συζήτηση και εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου μέσω της ιστοσελίδας του ΚΚ ΗΠΑ.

Ενα από τα κύρια σημεία της περιόδου συζήτησης ως τώρα, ήταν η διάσκεψη για την «Ισότητα των γυναικών και του αγώνα για τη δημοκρατία», που έγινε στο Σικάγο το Μάρτη.

Τα συνέδρια του ΚΚ ΗΠΑ - πάντα κατά το ίδιο δημοσίευμα του «PWW» - ασχολούνται με τις άμεσες και απώτερες χρονικά πτυχές της κομματικής δουλιάς. Μια καινοτομία για το φετινό συνέδριο είναι η εξέταση της δομής και οργάνωσης του Κόμματος, κατά την οποία, «βλέπουμε τι είναι ουσιώδες και απαραίτητο στη δική μας ταυτότητα σαν κομμουνιστικό κόμμα και τι είναι παλιοί τρόποι να κάνουμε πράγματα, που μας κρατάνε πίσω από το να προσγειωνόμαστε περισσότερο στους σημερινούς αγώνες, πιο δραστήριοι και πιο δημοκρατικοί».

Το πρόγραμμα του Κόμματος και το καταστατικό του επίσης εκσυγχρονίζονται. «Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα, που είναι νέα στη χώρα μας και στον κόσμο, στο εργατικό κίνημα, στη δεκτικότητα του Κόμματός μας για συμμετοχή στις τεράστιες προκλήσεις που ο καπιταλισμός θέτει στην εργατική τάξη, στη δημοκρατία, στον πλανήτη μας». «Το 27ο Συνέδριό μας θα μας βοηθήσει να ανανεωθούμε για να ανταποκριθούμε σ' αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Στις 5-6 Μάη συνήλθε στην έδρα του ΚΚ ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη η Εθνική Επιτροπή του - ήταν η τελευταία τέτοια συνάντηση μέχρι το 27ο Συνέδριο -, στην οποία μίλησε ο Εθνικός Γραμματέας του, Σαμ Ουέμπ, που έκλεισε ως εξής το λόγο του: «Οι βετεράνοι και οι ήρωες των αγώνων του 20ού αιώνα - δε σκέφτομαι μόνο αυτούς που πέρασαν, αλλά και αυτούς που είναι ακόμα μαζί μας - θα ήταν πολύ περήφανοι γι' αυτή την ηγεσία και το Κόμμα σήμερα».

Σε σχετικό άρθρο στο «PWW» (12/5), που υπέγραφε η υποδιευθύντριά του Τέρι Αλμπάνο, αφού παρατηρούσε, ότι οι αντιπρόσωποι στο 27ο Συνέδριο θα εκλέξουν μια νέα ηγεσία, πρόσθετε ότι αναμένονται σημαντικές οργανωτικές αλλαγές και συνέχιζε: «Ανοίγοντας τη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής, ο Ουέμπ επέκρινε δριμύτατα την ακροδεξιά κυβέρνηση του Μπους, συνδέοντάς τη με τις πιο αντιδραστικές μονοπωλιακές εταιρίες. Η ήττα αυτού του κινδύνου, είπε ο Ουέμπ, αποτελεί ένα στρατηγικό καθήκον για το ΚΚ ΗΠΑ».

Συμπλήρωνε ακόμα η Αλμπάνο, ότι ο Ουέμπ απάντησε σε επικρίσεις και λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την έμφαση που έδωσε το ΚΚ ΗΠΑ για την ακροδεξιά και την κυβέρνηση Μπους. Στη διάρκεια των εκλογών του 2000 και μετά, το ΚΚ ΗΠΑ έθεσε τον κύριο κίνδυνο για τη δημοκρατία στον Μπους και διαφώνησε με τη γραμμή «όχι διαφορές», που προώθησε ο προεδρικός υποψήφιος του Πράσινου Κόμματος, Ραλφ Νάντερ, και άλλοι.

Ο Σκοτ Μάρσαλ, πρόεδρος της Εργατικής Επιτροπής του ΚΚ ΗΠΑ και αντιπρόεδρος του Κόμματος, μίλησε για ένα νέο σχέδιο εργατικού προγράμματος. Αυτός και άλλα μέλη της Επιτροπής, έκαμαν περιοδεία στη χώρα και είχαν συναντήσεις με στελέχη και μέλη του εργατικού κινήματος και με μέλη και οπαδούς του ΚΚ ΗΠΑ, που εξέφρασαν τις απόψεις τους γι' αυτό το πρόγραμμα.

Η Οργανωτική Γραμματέας, Ελενα Μόρα, έδωσε έκθεση για την προετοιμασία του Συνεδρίου και τη συμμετοχή πολλών συντρόφων σε όλη τη χώρα, αναφέροντας: «Νομίζω, ότι είναι σημαντικό γεγονός για τη δουλιά του Συνεδρίου, ότι απασχολήσαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό συντρόφων από την ηγεσία μας για τις πολιτικές προετοιμασίες του. Αυτό αποτελεί επίσης μέρος ενός ευρύτερου στόχου, που θέσαμε για τους εαυτούς μας σ' αυτή τη μεταβατική περίοδο, δηλαδή να "ισοπεδώσουμε" και διευρύνουμε την ηγεσία μας».

Αρχίζοντας από το Γενάρη, σύμφωνα με το άρθρο της Αλμπάνο, το Κόμμα αποτελούσε μέρος των αγώνων γύρω από τις κρίσεις στην ενέργεια και το ατσάλι. Πήρε μέρος στις διαμαρτυρίες τη μέρας της ορκωμοσίας του Μπους, στην εθνική διαδήλωση για τα δικαιώματα αναπαραγωγής, στις διαμαρτυρίες κατά του ελεύθερου εμπορίου, σε τοπικές εκλογές και πολλές συνδιασκέψεις.

Στην ίδια σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής του Κόμματος, κατά την Αλμπάνο πάντα, έγινε ζωηρή συζήτηση, ιδιαίτερα γύρω από μια έκθεση για τη δομή και οργάνωση του Κόμματος, από την αντιπρόεδρό του Εβελίνα Αλαρκόν. «Προσβλέπαμε σε τρόπους ενδυνάμωσης της κομματικής δημοκρατίας», είπε η Αλαρκόν, «για να οργανώσουμε πιο αποδοτικά τη δομή, ώστε να υπάρχει περισσότερη δράση και ανάπτυξη συνασπισμού και να βελτιώσουμε τη διαδικασία μας για τη λήψη απόφασης».

Πολλοί άλλοι μίλησαν για τους τοπικούς αγώνες κατά της δεξιάς πτέρυγας, την ημερήσια διάταξη των μεγάλων επιχειρήσεων σε διάφορες μορφές που παίρνει, από την εκπαίδευση στο ρατσισμό, στους ηλικιωμένους πολίτες, στην παγκοσμιοποίηση.

Ο Τζο Σιμς, διευθυντής της μηνιάτικης επιθεώρησης του Κόμματος «Πολιτικά θέματα», έδωσε μια έκθεση για την ενότητα και ανάπτυξη της Αριστεράς, ενημερώνοντας την Εθνική Επιτροπή πάνω σε διάφορες συναντήσεις, που έγιναν με αριστερούς ακτιβιστές και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και πρώην ηγέτες του ΚΚ ΗΠΑ. Η Τζούντιθ Λε Μπλανκ, αντιπρόεδρος του Κόμματος, αναφέρθηκε στην τεράστια προσυνεδριακή συζήτηση, που γίνεται και αποβλέπει στη συμμετοχή διαφόρων μέσων επαφής, περιλαμβανόμενου του διαδικτύου, κάνοντας τη συζήτηση του ΚΚ ΗΠΑ «ιδιοκτησία» του κινήματος της εργατικής τάξης.

Το πολιτικό βάρος στη σύσκεψη έπεσε στην παροχή βοήθειας για την ανάπτυξη πολιτικών δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένης της εθνικής διαδήλωσης στις 2/6 ενάντια στην αστυνομική κτηνωδία στο Σινσινάτι, στις 9/6 στο συλλαλητήριο στην πόλη Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας για τους πέντε λιμενεργάτες, που αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης γιατί διαμαρτυρήθηκαν ενάντια σε μια εφοπλιστική εταιρία, η οποία χρησιμοποίησε μη συνδικαλισμένους εργάτες και στις 10/6 στη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον κατά του «Πολέμου των Αστρων».

Η Τζοέλ Φίσμαν, εθνική γραμματέας του Κόμματος, επίσης έδωσε έκθεση για τη συμμετοχή της στο 9ο Συνέδριο του ΚΚ του Βιετνάμ ως αντιπροσώπος του ΚΚ ΗΠΑ. «Η διεθνής αλληλεγγύη, που ενέπνευσε ο ηρωισμός του βιετναμέζικου λαού και η ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στα δυο κόμματά μας, δημιουργημένη από τους αντιπολεμικούς αγώνες ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, έκανε αυτό το ταξίδι, ταξίδι μιας ολόκληρης ζωής», είπε η Φίσμαν. Κατόπιν, ζήτησε να ανανεωθεί η πάλη, ώστε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταβάλλει επανορθώσεις για τον πόλεμο γενοκτονίας που διεξήγαγε και που πρόσφατα συγκέντρωσε νέα προσοχή εξαιτίας των αποκαλύψεων για τις εγκληματικές πράξεις μιας στρατιωτικής μονάδας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην γερουσιαστής Μπομπ Κέρι.

Στο τέλος της ομιλίας του στη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής, ο Ουέμπ προέτρεψε να επιταχυνθεί η πάλη κατά του ρατσισμού, που θεωρείται σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη της φυλετικής ενότητας. Εξήγησε, ότι η πάλη κατά του ρατσισμού και η ενότητα δε θα έρθουν αυτόματα. Προειδοποίησε, ακόμα, ότι μερικές φορές μπορεί να είμαστε υπό την εντύπωση, πως αυτό θα γίνει, αλλά πρέπει να υπάρχει μια πολύ ενσυνείδητη πρόσβαση.

Ο Ουέμπ, 55 ετών, αναδείχτηκε εθνικός πρόεδρος του ΚΚ ΗΠΑ το Μάρτη του 2000. Τα άλλα μέλη της Εθνικής Επιτροπής περιλαμβάνουν την Ελενα Μόρα, τους αντιπροέδρους Εβελίνα Αλαρκόν, Λε Μπλανκ, Σκοτ Μάρσαλ, την ταμία Εσθερ Μορόζ και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Τζάρβις Τάινερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ