Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ - ΕΤΕΠ
Υπέγραψαν σύμβαση δανειοδότησης

Δανειακή σύμβαση ύψους 80 εκατ. ευρώ υπεγράφη χτες, μεταξύ των διοικήσεων της ΔΕΗ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέρος δανείου συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν τα νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας, στη Ρόδο και σε ακόμη 17 νησιά της χώρας, κατά την περίοδο 2014 - 2019.

Στη Ρόδο, θα κατασκευαστεί Θερμοηλεκτρικός Σταθμός με καύσιμο πετρέλαιο (μαζούτ χαμηλού θείου) καθαρής ισχύος 115 MW, ενώ έχει προβλεφθεί ώστε η μονάδα να έχει δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου, εφόσον αυτό μπορεί να διατεθεί στο νησί. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν εργασίες αναβάθμισης στις υποδομές της ΔΕΗ σε Σαντορίνη, Λέσβο, Σάμο, Κάλυμνο, Σέριφο, Κύθνο, Λήμνο, Σκύρο, Κω, Κάρπαθο, Ικαρία, Αστυπάλαια, Οθωνούς, Ερεικούσες, Δονούσα, Μεγίστη, Ανάφη.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε σε επίσημη τελετή από τον πρόεδρο της ΕΤΕπ, W. Hoyer, και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρ. Ζερβό, παρουσία του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη. Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ σημείωσε πως η νέα συμφωνία αποτελεί συνέχεια της σύμβασης ύψους 65 εκατ. ευρώ που συνυπέγραψαν οι δύο πλευρές τον περασμένο Σεπτέμβρη, για τη χρηματοδότηση της σύνδεσης των κύριων νησιών των Κυκλάδων με το διασυνδεδεμένο σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΤΕπ εξακολουθεί να παρέχει «ισχυρή στήριξη σε τομείς που είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα, χορηγώντας δάνεια, συνδυάζοντας πόρους από διάφορες πηγές και προσφέροντας συμβουλές»...

Ο Γ. Μανιάτης είπε ότι το 2016 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα της Ανδρου, της Νάξου, της Σύρου, της Τήνου και της Μυκόνου και πρόσθεσε ότι υπάρχει «υψηλός βαθμός ωριμότητας» για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, ένα έργο προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, για το οποίο γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στα «Διευρωπαϊκά Ενεργειακά Δίκτυα Κοινού Ενδιαφέροντος», ώστε να εξασφαλιστεί και η απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Τέλος, ανέφερε ότι η Ελλάδα, στα επόμενα 6 χρόνια, μέχρι το 2020, θα επενδύσει πάνω από 10 δισ. ευρώ σε υποδομές Ενέργειας, σε Ηλεκτρισμό, Φυσικό Αέριο, Εξοικονόμηση, Ανανεώσιμες Πηγές και «Εξυπνους Μετρητές», έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ, τον ιδιωτικό τομέα και την ΕΤΕπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ