Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Σε ετοιμότητα για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας

Εισήγηση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικού συμβούλου Αθήνας, σε ημερίδα της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Σε αγωνιστική ετοιμότητα για την τύχη των ελεύθερων χώρων της Αθήνας κάλεσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στη διάρκεια προχτεσινής ημερίδας. Οπως υπογράμμισε στην εισήγησή του σε ημερίδα με θέμα «Κρίση - Περιβάλλον - Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή», που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν κρίσιμα φιλέτα και απαιτείται ένας συνολικότερος αγώνας για την προστασία τους.

Εισηγούμενος το θέμα «Χρήσεις γης και οικονομικά συμφέροντα στο χώρο της Αθήνας», ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε: «Το θέμα αφορά συνολικά την Αττική, αφορά το δικαίωμα στα ελάχιστα γύρω από μια ποιότητα ζωής, η οποία συνεχώς συρρικνώνεται. Στο κέντρο του προβληματισμού του δικού μας είναι το αυτονόητο, ότι σ' αυτό το οικονομικό σύστημα που ζούμε, τον καπιταλισμό, η γη είναι εμπόρευμα, έχει ιδιοκτήτη και ατομικό και συλλογικό και φυσικά η χρήση της μεγαλώνει ή μικραίνει την αξία αυτού του εμπορεύματος. Γιατί, για παράδειγμα, σε μια Αθήνα που οι χώροι πλέον είναι ελάχιστοι, που με μια μέση βροχόπτωση πλημμυρίζει αυτή η πόλη, γιατί τα ελάχιστα σημεία που ακόμα είναι ελεύθερα, κινδυνεύουν άμεσα να γίνουν τσιμέντο; Οταν στη συνολική έκταση που περιλαμβάνει ο Δήμος της Αθήνας, το έδαφος, η γη είναι μόλις το 4%. Ο λόγος αυτός, ότι η γη αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα, οδηγεί και στο ποια είναι τα σχέδια και ποια οικονομικά συμφέροντα, με σκοπό να αξιοποιηθούν αυτά τα ελάχιστα στρέμματα που έχουν απομείνει. Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση πάγωσε μια σειρά σχεδιασμούς που ήταν σε εξέλιξη, που ήταν στη φάση των μελετών. Το γεγονός ότι, με βάση τους οικονομικούς όρους, μπαίνουμε ή θα μπούμε σε μια ανάκαμψη αρνητική, σημαίνει ότι θα "ξεπαγώσουν" αυτά τα συμφέροντα. Σημαίνει ότι βρίσκονται μπροστά μας μπίζνες».

Αναφερόμενος ειδικά στην Αθήνα, ο Ν. Σοφιανός είπε ότι οι χώροι είναι ελάχιστοι και για το λόγο αυτό αποτελούν κρίσιμα φιλέτα. Στηλίτευσε τη λογική της νυν αλλά και των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου, η οποία λέει ότι για να έρθει η ανάπτυξη, θα πρέπει τα τελευταία κομμάτια ελεύθερης γης που υπάρχουν στην Αθήνα να γίνουν θυσία στο βωμό της. Υπογράμμισε, για παράδειγμα, ότι το 2012 είχαν καταγραφεί και είχαν το δικό τους κωδικό στους προϋπολογισμούς του Δήμου 88 δεσμευμένα ακίνητα, τα οποία είχαν τη δική τους χρήση, όπως πλατείες, σχολεία, πάρκα, δρόμοι. Το 2014 έχουν εξαφανιστεί αυτοί οι κωδικοί. Ηδη, έχουν χαθεί 10 ακίνητα με αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, που προχώρησε σε αποχαρακτηρισμούς. «Χρειάζονται -κατέληξε- διεκδίκηση, δημιουργικός αγώνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ