Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Ανυπολόγιστες οι ζημιές

Εφτασαν τους πέντε οι νεκροί

MotionTeam

Για άλλη μια φορά, ο λαός της Μακεδονίας και της Θράκης πληρώνει τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και στηρίζουν και υλοποιούν τα στελέχη τους στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Μια πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και το μόχθο, τα σπίτια και τις υποδομές καθώς αρνείται τη δημιουργία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων επειδή δεν αποφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο.

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες, κυρίως στον Εβρο και τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, αναδείχθηκε το βάρβαρο πρόσωπο αυτής της πολιτικής.

Από το Σάββατο μέχρι και χτες πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Σέρρες. Τα τελευταία θύματα είναι ένας 44χρονος άνδρας που αγνοούνταν στην περιοχή της Φιλαδέλφειας στη Θεσσαλονίκη και βρέθηκε πνιγμένος στο Γαλλικό Ποταμό και ένας 49χρονος που πνίγηκε κοντά στο χωριό Ασπρος του Κιλκίς.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων με ασυγκόμιστες παραγωγές έχουν πλημμυρίσει, δρόμοι, γεφύρια, γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, γεωργικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί καταστροφές, σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει.

Στον Εβρο, οι παρέβριες περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η στάθμη του ποταμού Εβρου παραμένει σταθερά πάνω από τα 6 μέτρα και καθημερινά σπάζουν αναχώματα (χτες στην περιοχή της Βύσσας). Ηδη περίπου 100.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει, καταστράφηκαν σταβλικές εγκαταστάσεις, εκατοντάδες ζώα πνίγηκαν.

Στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Ωραιοκάστρου ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς έχουν προκληθεί πολύ σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του δήμου, ενώ μια ολόκληρη περιοχή στη Νέα Φιλαδέλφεια (Βάλτα) έχει πλημμυρίσει και οι κτηνοτροφικές διαβάσεις στον Πεντάλοφο έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.

Από τις έντονες βροχοπτώσεις, επλήγη και ο καταυλισμός των Ρομά, στην Περαία. Στο χώρο συσσωρεύθηκαν πολλά νερά, λάσπη και φερτά υλικά. Από προχτές, οι πληγέντες φιλοξενούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο της Περαίας.

Ο νομός Κιλκίς έχει κοπεί στα δύο με τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Κιλκίς - Πολυκάστρου στο ύψος της Νέας Καβάλας, λόγω υπερχείλισης της Αρτζάν. Επίσης, διακόπηκε και η οδική επικοινωνία μεταξύ Σιταριάς και Λιμνοτόπου, δυο οικισμών στη περιοχή της λίμνης Αρτζάν που έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Στη Χαλκιδική, προβλήματα δημιουργήθηκαν για δεύτερη φορά σχεδόν σε διάστημα ενάμιση μήνα. Οι νέες έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμιών, χειμάρρων και ρεμάτων, που, με τη σειρά τους, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και σε χωριά της περιοχής.

Αρκετά είναι τα σημεία του επαρχιακού δικτύου της Χαλκιδικής όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Εντονότερα προβλήματα σημειώθηκαν στο βόρειο τμήμα της Χαλκιδικής. Στον οικισμό της Ολυμπιάδας, πλημμύρισαν σπίτια, υποχώρησαν τμήματα γεφυρών και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, υπήρξαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του χωριού, ενώ κόπηκαν στη μέση δρόμοι. Κομμένη είναι η επαρχιακή οδός Βαρβάρας - Ολυμπιάδας, πριν από την κεντρική είσοδο του οικισμού.

Πλημμύρες σημειώθηκαν στην Ιερισσό και ο δρόμος, που τη συνδέει με τον Ξηροπόταμο, έκλεισε λόγω κατολίσθησης. Προβλήματα αντιμετώπισαν επίσης στη Μαραθούσα και την Κρήμνη. Στο Γομάτι καταστράφηκε σπίτι, που παρασύρθηκε από ρέμα, ενώ στην Αρναία, εξαιτίας της κατάστασης μερικά σχολεία δε λειτούργησαν. Βλάβες έχουν προκληθεί και στο δίκτυο της ΔΕΗ. Δεκάδες είναι οι κλήσεις στην ΠΥ για αντλήσεις υδάτων. Εχει διακοπεί η υδροδότηση του οικισμού Ορμύλιας επειδή πλημμύρισε το αντλιοστάσιο της ύδρευσης.

Εξάλλου, κλειστοί παρέμεναν και χτες δρόμοι λόγω της έντονης βροχόπτωσης σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Ημαθία.

Η ολοένα και συχνότερη εμφάνιση τέτοιων προβλημάτων συνδέεται και με το γεγονός ότι το οδικό δίκτυο, οι υποδομές δε συντηρούνται, οι χείμαροι και τα ποτάμια δεν καθαρίζονται, λόγω των δραματικά μειωμένων προϋπολογισμών που αποδέχονται οι διοικήσεις των δήμων και των περιφερειών, αλλά και των προτεραιοτήτων που βάζουν στο σχεδιασμό των έργων και καμία σχέση δεν έχουν με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Θυμίζουμε ότι μόλις τον προηγούμενο Ιούλη παρουσιάστηκε το Σχέδιο Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας 2014 - 2020, μέσα από το οποίο δίνεται πακτωλός χρημάτων, για να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία και τίποτε σε υποδομές και έργα για τις λαϊκές ανάγκες, για μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση, την αντιπλημμυρική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ