Τρίτη 6 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κηδεύτηκε ο σ. Παναγιώτης Αφαλής

Κηδεύτηκε το Σάββατο, στις Συκιές Θεσσαλονίκης, παρουσία πλήθους συντρόφων, συγγενών και φίλων, ο σ. Παναγιώτης Αφαλής, κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και για χρόνια δήμαρχος Συκεών.

Εκ μέρους της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο Γ. Ζιώγας αποχαιρέτησε τον σ. Παναγιώτη Αφαλή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μέχρι το τέλος αποτέλεσε παράδειγμα για τους νεότερους κομμουνιστές, αλλά και για κάθε αγωνιστή, για κάθε άνθρωπο που μοχθεί, που ονειρεύεται κι ελπίζει να ζει με αξιοπρέπεια.

Ο σ. Παναγιώτης είχε χαρίσματα που τα σμίλεψε μέσα στη ζωή, ως εργαζόμενος και καταπιεσμένος. Ανέπτυξε αρετές και ήθος που πηγάζουν μέσα από τα ιδανικά του ΚΚΕ, μέσα από την εργατική τάξη και το λαό μας. Γι' αυτό κέρδιζε το σεβασμό και την εκτίμηση. Γι' αυτό δεν παραστράτησε όντας πολλά χρόνια σε μια θέση ευθύνης, όπως είναι ο δήμαρχος. Αντίθετα, με όλη την πορεία του τίμησε και το κόμμα του και τους εργαζόμενους που τον εμπιστεύθηκαν. Γι' αυτό για τη συμβολή του μόνο καλά λόγια έχει να λέει κάθε γωνιά των Συκεών.

Μπροστά σε τέτοιους ανθρώπους μπορείς μόνο να χαμογελάς και να μαθαίνεις. Να χαμογελάς για την ποιότητα και τις αρετές τους και να μαθαίνεις, γιατί όλη τους η ζωή αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα, που αξίζει ο καθένας να βγάζει διδαχές για τη δική του ζωή.

Ο σ. Παναγιώτης ανήκε σε μια γενιά που σημάδεψε με τον αγώνα της, με τις θυσίες της τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας και είμαστε κι εμείς οι κομμουνιστές περήφανοι γι' αυτό».

Το τελευταίο «αντίο» είπαν επίσης ο Μπ. Βέλλης, δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών, και ο Η. Σαπρανίδης, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ο σ. Π. Αφαλής γεννήθηκε το 1916 στην Οινόη του Πόντου. Σε ηλικία 20 χρόνων, τη χρονιά του Μάη του '36, οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Πήρε μέρος στο αλβανικό μέτωπο, στην Εθνική Αντίσταση, στη συνέχεια ανέπτυξε πλούσια δράση μέσα από το Σωματείο Αρτεργατών, του οποίου διετέλεσε και πρόεδρος, ενάντια στην τρομοκρατία, στο Γ' ψήφισμα. Γι' αυτή του τη δράση κυνηγήθηκε, συνελήφθη και εξορίστηκε στον Αϊ - Στράτη.

Εκλέχτηκε δήμαρχος Συκεών για πρώτη φορά το 1964, αλλά πριν ολοκληρώσει τη θητεία του πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, οπότε παύθηκε από δήμαρχος, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Γυάρο.

Με τη μεταπολίτευση εκλέγεται ξανά δήμαρχος Συκεών και επανεκλεγόταν μέχρι το 1988. Ολα τα τελευταία χρόνια, δεν πτοήθηκε από τη μεγάλη ηλικία κι έδωσε πολύτιμη βοήθεια, για να σταθεί το Κόμμα και στις δύσκολες συνθήκες, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ