Τρίτη 6 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KYΠΡΙΑΚΟ
Δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις Αϊντε

Οι δηλώσεις, με τις οποίες ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, συνέδεσε ξανά τις διαπραγματεύσεις με το θέμα του φυσικού αερίου αναμενόταν να βρεθούν χτες στο επίκεντρο της νέας συνάντησης του Συμβουλίου των Αρχηγών στην Κύπρο (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κομμάτων), καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου και αρχηγός της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει άμεσα, αποφασιστικά και έντονα, να αντιδράσει με παραστάσεις προς τον γγ του ΟΗΕ και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, γιατί πέραν του ότι ο κ. Αϊντε εκφεύγει τον όρο εντολής του Συμβουλίου σε ό,τι αφορά στον όρο και την αποστολή του, με αυτές τις δηλώσεις τείνει να δημιουργήσει διεθνώς την εντύπωση ότι στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, υπάρχει διαφορά ή υπάρχει γκρίζα ζώνη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γ. Λουκαΐδης υπογράμμισε πως ο Αϊντε «παραγνωρίζει για άλλη μια φορά το γεγονός ότι τις αποφάσεις για τους φυσικούς πόρους δεν τις λαμβάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος. Κατά συνέπεια μας ξενίζει η στάση του εκπροσώπου του ΟΗΕ, ενός οργανισμού που αποτελεί τον πλέον εντεταλμένο θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου».

Η χτεσινή συνάντηση επρόκειτο να ξεκινήσει εν αναμονή και των επόμενων βημάτων του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», που έμενε αγκυροβολημένο στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ ανέφεραν στο μεταξύ ότι τις προηγούμενες μέρες ο διοικητής του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Μπ. Μποστάνογλου επισκέφτηκε τουρκικό πολεμικό πλοίο που παρακολουθεί τις γεωτρήσεις της ιταλο-κορεατικής κοινοπραξίας ΕΝΙ-KOGAS και στη συνέχεια το πολεμικό πλοίο που συνοδεύει το «Μπαρμπαρός».

Τέλος, σε άρθρο του στην κυπριακή «Καθημερινή» ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης υπογραμμίζει πως «σε μια περίοδο πραγματικής αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανάδειξής της ως παράγοντα σταθερότητας, η Αγκυρα επιλέγει να δυναμιτίσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, την οποία η Κύπρος και άλλες χώρες της περιοχής αγωνίζονται να οικοδομήσουν».

Αναδεικνύοντας ότι οι διεργασίες θα συνεχιστούν σε όλη την περιοχή όπου σιγοβράζουν ευρύτεροι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ο Κύπριος ηγέτης επισήμανε ότι «με πνεύμα σύνεσης θα πρέπει να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έχοντας τη στήριξη και τη συμπαράσταση της Ελλάδας, καθώς και των χωρών, οι οποίες σέβονται τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Επανέλαβε ακόμα ότι στόχος είναι η μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο στην ανατολική Μεσόγειο, μέσω των στρατηγικών συμμαχιών με γειτονικές χώρες. Αυτό, ισχυρίστηκε, θα δώσει ώθηση στην Κύπρο για ταχύτερη έξοδο από την οικονομική κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ