Πέμπτη 8 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ την ερχόμενη Κυριακή

Ενώ εντείνονται οι διεργασίες για την ενίσχυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων αλλά και οι μεταξύ τους κόντρες

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνάντηση για «το μέλλον της Ευρώπης» θα έχουν την ερχόμενη Κυριακή, στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος ηγέτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «France Inter».

Ο Ολάντ ανέφερε ότι η συνάντηση θα γίνει «με πρωτοβουλία του (σ.σ. σοσιαλδημοκράτη) προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είναι Γερμανός, αλλά επίσης γαλλόφωνος και φιλογάλλος». Σχετικά με τις σχέσεις ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο, είπε ότι «δεν έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες, αλλά έχουμε το ίδιο διακύβευμα, το ίδιο συμφέρον: Να ενεργήσουμε ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να γίνει πιο δυνατή, περισσότερο αλληλέγγυα στις επιλογές της και πιο δραστήρια στις πολιτικές της για την ανάπτυξη». Η Γερμανία «περιμένει - το λέει αρκετά - πως μια χώρα όπως η Γαλλία να μπορεί να είναι ανταγωνιστική», η Γαλλία περιμένει ότι «μια χώρα όπως η Γερμανία θα μπορέσει να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να βρούμε τη σύγκλιση», εξηγώντας: «Με την κυρία Μέρκελ, πλησιάσαμε πολύ με την ευκαιρία της ουκρανικής κρίσης».

Δημοσιεύματα συνέδεαν τη συνάντηση και με τη συζήτηση που «φουντώνει» γύρω από το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Τους τελευταίους μήνες Γαλλία και Γερμανία έχουν προχωρήσει σε μια σειρά διμερείς (και υπουργικές) συναντήσεις στο πλαίσιο «αναζητήσεων» διεξόδων από την κρίση και με στόχο την «ανάπτυξη της Ευρώπης». Ασφαλώς οι αντιθέσεις μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών παραμένουν, παράλληλα με τις ευρύτερες διεργασίες που εντείνονται στην Ευρώπη για το μείγμα διαχείρισης που θα δώσει διέξοδο από την κρίση και θα αναθερμάνει την ευρωενωσιακή καπιταλιστική μηχανή. Συμβιβασμοί και ανταγωνισμοί συνυπάρχουν στις σχέσεις των δύο πλευρών, πάντα ταυτόχρονα με την αποφασιστικότητα με την οποία χαράσσονται τα επόμενα βήματα στην αντιλαϊκή επίθεση. Πρόσφατα, μάλιστα, παρουσιάστηκε κοινή γαλλογερμανική έκθεση οικονομολόγων, όπου διατυπώθηκε πώς πρέπει να κλιμακωθεί η επιδρομή στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ