Σάββατο 10 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΣΥΡΙΖΑ
Πρόσκληση στη ΝΔ να είναι μαζί στη διαπραγμάτευση για το κεφάλαιο

Ως και την τελευταία στιγμή οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν στο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, σε μια προσπάθεια το κάθε «βιλαέτι» να κατοχυρώσει την ενισχυμένη παρουσία του στην επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ραχήλ Μακρή θα είναι τελικά υποψήφια, παρά τον αρχικό αποκλεισμό της από τα ψηφοδέλτια, ενώ υποψήφιοι θα είναι και μια σειρά στελέχη προερχόμενα από τα άλλα κόμματα της διαχείρισης, με «μνημονιακό» παρελθόν (Βουδούρης, Παραστατίδης, Τζάκρη).

Κατά τ' άλλα, ο Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1», επανέλαβε τα, κάλπικα για το λαό, διλήμματα με τα οποία δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ την εκλογική μάχη και περιστρέφονται γύρω από τη διαπραγμάτευση στην ΕΕ για ρύθμιση του χρέους, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Εθεσε ωστόσο και τα διλήμματα της επόμενης μέρας, ζητώντας να πληροφορηθεί αν η ΝΔ θα είναι με το ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Μέρκελ. Αφού διευκρίνισε ότι «τη ρήξη δεν την επιδιώκει καμιά πλευρά», πρόσθεσε, καλλιεργώντας το άλλοθι της επιδιωκόμενης συναίνεσης στους κύκλους του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης πάνω στα μείζονα προτάγματά της: «Εγώ θέλω να θέσω ένα ερώτημα. Σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, που θα ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, η ΝΔ θα έρθει μαζί μας ή θα είναι με την κ. Μέρκελ; Και αυτό είναι το δίλημμα της επόμενης μέρας».

«Γαργάρα» το πού συμπίπτουν όλοι οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και της ΕΕ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι και άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν συμφέρον από μια λύση στο πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών τους, ενώ διαπίστωσε αντιθέσεις και στο εσωτερικό της Γερμανίας και των οργάνων της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι, «ακόμα και από τη γερμανική πλευρά, άλλα λέει η καγκελάριος και άλλα ο αντικαγκελάριος. Την ίδια στιγμή που λέει κάποια πράγματα η Κομισιόν, άλλα λέει η ΕΚΤ μέσω του κ. Ντράγκι». Κατά την προσφιλή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, αποσιώπησε ότι, ανεξάρτητα από τις υπαρκτές ενδοαστικές αντιθέσεις, υπάρχει ένα σημείο που όλοι λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα: Οταν επιμένουν στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, των μέτρων που γονατίζουν τους λαούς.

Στο μεταξύ, γεύση των ανταγωνισμών που καλά κρατούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το στέλεχός του Π. Κοσμάς, με άρθρο του σε ιστοσελίδα του χώρου. Αφού ξεκαθαρίζει ότι συμφωνούν στα βασικά, π.χ., στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, στη διαπραγμάτευση για το χρέος κ.α., επικρίνει την ηγεσία για υπονόμευση της εσωκομματικής δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η ΚΕ συγκλήθηκε στο «και πέντε», ότι για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων το «ηγετικό κέντρο πίεσε με όλα τα μέσα για την ανατροπή της συνεδριακής απόφασης», ότι και το κυβερνητικό πρόγραμμα, «παρότι ... θα έπρεπε να τεθεί υπόψη της ΚΕ και να αρχίσει να συζητείται από τις 10 Νοεμβρίου, ήρθε ένα προχειρογραμμένο "τουρλού" 130 σελίδων, για να καταλήξουμε τελικά στα σημεία που παρουσίασε στην ομιλία του ο Α. Τσίπρας». Ακόμα γράφει, «ενώ ο Α. Τσίπρας πίεσε και πέτυχε να μη γίνουν ψηφοφορίες στην ΚΕ, ώστε στη συνέχεια το Διαρκές Συνέδριο να είναι μια πανηγυρική συγκέντρωση για την έναρξη του προεκλογικού αγώνα, αργά το βράδυ του Σαββάτου το ηγετικό κέντρο επέβαλε "ντε φάκτο" τη διεξαγωγή... ενδεικτικής ψηφοφορίας για την έγκριση του... κυβερνητικού προγράμματος».

Ο Π. Κοσμάς γράφει για διαβλητές διαδικασίες που εξευτελίζουν στελέχη και «σηματοδοτούν την επιβολή χαρακτηριστικών που παραπέμπουν στην περίοδο του σοσιαλφιλελεύθερου εκφυλισμού του ΠΑΣΟΚ σε αρχηγικό εκλογικό μηχανισμό»... Σε ό,τι αφορά στις συμμαχίες, αναφέρει ότι «επιβλήθηκαν οι επιλογές του ηγετικού κέντρου για διεύρυνση με στελέχη των διάφορων ΠΑΣΟΚικών "κύκλων", όπως επίσης και με κεντροδεξιά στελέχη».

Τέλος, υπενθύμισε πως «το σύνθημα "Το μέλλον ξεκίνησε" (που δέσποζε στο κεντρικό πανό στο χώρο του Διαρκούς Συνεδρίου) είναι λογοκλοπή από προεκλογικό βίντεο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000 με πρωταγωνιστή τον Σημίτη. Η συμβολική και πολιτική σημασία αυτής της επιλογής από κάποιους δεν είναι ασφαλώς άνευ σημασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ