Σάββατο 17 Γενάρη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Μετά το Παρίσι εντείνει την καταστολή και την ιμπεριαλιστική δράση

Για τα «θετικά στοιχεία που μπορούμε να αποκομίσουμε από την τραγωδία» μιλούν ήδη οι αξιωματούχοι της λυκοσυμμαχίας...

Πρόσχημα για όξυνση της καταστολής στο εσωτερικό και στα σύνορα των κρατών - μελών, αλλά και για παραπέρα ανάπτυξη της ιμπεριαλιστικής της δράσης, βρίσκει η ΕΕ στο πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα των τζιχαντιστών στο Παρίσι.

Σε συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τις «κύριες πτυχές και βασικές επιλογές της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Αμυνας» της ΕΕ, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), Φ. Μογκερίνι, εκτίμησε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που από μια τραγωδία μπορούμε να αποκομίσουμε θετικά στοιχεία, η ΕΕ γεννήθηκε από την τραγωδία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου»...

Ως «διδάγματα» που πήρε η ΕΕ από το χτύπημα ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη «διάδοση πληροφοριών» μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και το «συντονισμό» εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής ασφαλείας, αμυντικής πολιτικής, εσωτερικής ασφάλειας, αντιτρομοκρατίας, Δικαιοσύνης, και Ενέργειας.

Στην ίδια βάση υποστήριξε ότι «πρέπει να αναπτυχθεί ένα μείγμα άμεσων δράσεων και μακροπρόθεσμων στρατηγικών, μαζί με τους εταίρους μας, να συνεργαστούμε με χώρες με βαθύτερη γνώση και χωρίς τα μέσα που έχουμε εμείς, είτε προς ανατολάς είτε προς νότο, είτε προς τον Περσικό Κόλπο, να εκμεταλλευτούμε την βαθύτερη γνώση τους». Δράσεις και στρατηγικές που κατά βάση αποσκοπούν στην παραπέρα διείσδυση της ΕΕ στη λεγόμενη «νότια και ανατολική γειτονία» της, ζώνες που θεωρεί κρίσιμες για την προώθηση και προάσπιση συμφερόντων της.

Παραπέρα δεσμεύτηκε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη θα παρουσιάσει μια «αξιολόγηση» όσον αφορά την «παγκόσμια ασφάλεια». Επίσης, ότι σύντομα, ίσως και τη Δευτέρα, θα παρουσιάσει ένα «πρόγραμμα δράσης» για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη στο Παρίσι για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Αγωνία» από Χρυσή Αυγή και «Podemos» για την ΕΕ

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τοποθετήσεις στη συζήτηση που ακολούθησε μιας σειράς ευρωβουλευτών, εκπροσώπων υποτίθεται «αντισυστημικών» δυνάμεων. Χαρακτηριστικά, ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Ε. Συναδινός εμφανίστηκε να διαμαρτύρεται στην Φ. Μογκερίνι και τους υπόλοιπους παριστάμενους γιατί «δεν έχουμε ούτε κοινό ευρωπαϊκό όραμα αλλά ούτε κοινό προσανατολισμό, πολύ περισσότερο δεν έχουμε τη δυνατότητα επιβολής της όποιας απόφασης λαμβάνουμε σε πολιτικό επίπεδο»!

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ευρωβουλευτής του πολυδιαφημισμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ ισπανικού κόμματος «Podemos», είπε στην Φ. Μογκερίνι ότι είναι «μια από τις πιο λογικές φωνές εδώ στην Ευρώπη, είπατε λογικά πράγματα δεδομένων των συνθηκών και του φανατισμού»! Επιπλέον, ζήτησε η ΕΕ να είναι μια «ειρηνική υπερδύναμη», επιχειρώντας να αποσιωπήσει τον ιμπεριαλιστικό, επικίνδυνο για τους λαούς χαρακτήρα που έχει ως διακρατική ένωση του μεγάλου κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ