Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εντυπωσιακά ευρήματα

Ενα από τα γιγαντιαία αγάλματα που ανακαλύφθηκαν
Ενα από τα γιγαντιαία αγάλματα που ανακαλύφθηκαν
Εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα ανεκτίμητης αξίας ήρθαν στο φως από τη βυθισμένη αρχαία πόλη της Αιγύπτου, Ηράκλειον, ανατολικά του σύγχρονου λιμανιού της Αλεξάνδρειας.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων, δύο μεγάλες στήλες και τρία τεράστια αγάλματα που αποτελούσαν το φορτίο αρχαίου πλοίου. Η μία από τις στήλες - που βρέθηκε τεμαχισμένη - είναι από τις μεγαλύτερες που βρέθηκαν ποτέ, με ύψος 6 μέτρα, πλάτος 3 μέτρα και συνολικό βάρος 10 τόνων και φέρει χαραγμένη ελληνική επιγραφή. Η δεύτερη στήλη είναι μικρότερη, φέρει ιερογλυφικά και αποτελεί την επιβεβαίωση της ακριβούς τοποθεσίας της αρχαίας πόλης, αφού αναγράφεται η λέξη «Ηράκλειον».

Η πόλη αποτελούσε το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου και μέχρι πρόσφατα, που ανακαλύφθηκαν τμήματά της, ήταν γνωστή μόνο μέσα από γραπτές αναφορές και μύθους. Καταστράφηκε από σεισμό πριν μία και πλέον χιλιετία. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης χιλιάδες χρυσά νομίσματα και κοσμήματα. Οι περισσότεροι, όμως, από τους θησαυρούς βρίσκονται στο βυθό και «αναμένουν» την περισυλλογή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ