Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εντατικοί ρυθμοί δοκιμών
Λ. Κονιόρδου - Ν. Τσακίρογλου στην «Ορέστεια» του Εθνικού Θεάτρου
Λ. Κονιόρδου - Ν. Τσακίρογλου στην «Ορέστεια» του Εθνικού Θεάτρου
  • Από το Αρχαίο θέατρο της Λάρισας θα ξεκινήσει, στις 25 Ιουνίου, η παράσταση των «Βακχών» του Ευριπίδη, από το «Θεσσαλικό Θέατρο» σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, σκηνικά - κοστούμια Νικόλα Γεωργιάδη, επιμέλεια εικαστικού μέρους Γιώργου Ζιάκα, μουσική Πέτρου Ταμπούρη, χορογραφίες Ερσης Πίττα. Παίζουν: Μάριος Φραγκούλης, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Νίκος Ψαρράς, Μπάμπης Σαρηγιάννης, Γιώργος Ζιόβας, Αντώνης Πάλλης, Αγγελος Κεχαγιάς, Θόδωρος Κατσαφάδος κ.ά. Συμμετέχει «ζωντανή» ορχήστρα από 3 μουσικούς. Θα δοθούν επίσης παραστάσεις στις 26 και 27 Ιουνίου, στο Κηποθέτρο Λάρισας και στις 29 Ιουνίου, στο «Θέατρο Δάσους» της Θεσσαλονίκης. «Στόχος της παράστασης» - σημειώνει ο σκηνοθέτης - «είναι η ανάδειξη, μέσα από μια σύγχρονη αισθητική, του τελετουργικού χαρακτήρα του έργου, λαμβάνοντας ως βάση τις επιβιώσεις της διονυσιακής λατρείας στις μέρες μας, τελετές δηλαδή στις οποίες, όπως και στις "Βάκχες", η λατρεία του Διονύσου ταυτίζεται με τη λατρεία της ίδιας της Φύσης. Η Φύση συνεχώς μεταμορφώνεται, ο Διόνυσος είναι ο θεός των "μεταμορφώσεων", το έργο είναι μια συνεχής και "μαγική" αλληλουχία "μεταμορφώσεων", προσώπων και συμπεριφορών. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, όλοι οι ρόλοι του έργου θα ερμηνεύονται από άνδρες ηθοποιούς, σύμφωνα και με την αρχαία παράδοση της τραγωδίας».
  • Συνεχίζονται εντατικά οι δοκιμές της αισχυλικής «Ορέστειας», που θα ανοίξει στις 6 και 7 Ιουλίου τα Επιδαύρια. Σκηνοθέτης και σκηνογράφος της παράστασης είναι ο Γιάννης Κόκκος. Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη, τα κοστούμια της Λιλής Κεντάκα, η μουσική του Γιώργου Απέργη, οι φωτισμοί του Πατρίς Τροτιέ. Μια δυναμική ομάδα ηθοποιών υποδύεται τους απαιτητικούς ρόλους των τριών έργων: Νικήτας Τσακίρογλου, Λυδία Κονιόρδου, Ολια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση, Νίκος Κουρής, Ολγα Τουρνάκη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Θέμης Πάνου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ενώ δύο Χορούς (Χορός Αντρών, Χορός Γυναικών) συγκροτούν 30 ηθοποιοί. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας για το 2001.
  • «Η νύφη της Κούλουρης», το κωμειδύλλιο του Ευάγγελου Παντόπουλου είναι η δεύτερη καλοκαιρινή παράσταση του ΚΘΒΕ. Η κωμωδία περιγράφει τα ευτράπελα μιας μικρής κοινωνίας με τους έρωτες, τα μίση και τα πάθη της. Η πρεμιέρα θα δοθεί στο Θέατρο Κήπου, στις 22 Ιουνίου, ενώ θα δοθούν παραστάσεις και από τις 23- 26 Ιουνίου και θα ακολουθήσει περιοδεία. Η σκηνοθεσία είναι του Στέλιου Γούτη, τα σκηνικά - κοστούμια της Αννας Μαχαιριανάκη, η μουσική του Ηρακλή Πασχαλίδη, η χορογραφία της Αναστασίας Θεοφανίδου. Παίζουν: Λίλιαν Παλάντζα, Ελευθερία Φιτσιώρη, Δομινίκη Ραμνάλη, Αννα Τσινάρη, Σοφία Λάππου, Ελένη Μακίσογλου, Διονύσης Καλός, Λευτέρης Τεκτονίδης, Γιώργος Ντουμούζης, Θανάσης Κεραμίδας, Κώστας Γακίδης, Κώστας Ιτσιος, Δημήτρης Αραμπατζόγλου, Θόδωρος Τεκνετζίδης, Παντελής Καλπάκογλου, Νίκος Μαγδαληνός.
  • Η «Αιχμή» παρουσιάζει το καλοκαίρι τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη, σκηνικά Γ. Παναγόπουλου, μουσική Στ. Παπαδάκη, κοστούμια Ολγας Σχοινά. Παίζουν: Φωτεινή Φιλοσόφου, Γιάννης Νικολαΐδης, Τάσος Κωστής, Τάσος Καραθανάσης, Μπάμπης Πισμίσης, Μπάμπης Τιμοθέου, Μαρία Δημητρούκα, Εύα Μπενέτα κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ