Δευτέρα 26 Γενάρη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση του πολέμου μετά το νεό μακελειό στη Μαριούπολη

Ο θάνατος χτύπησε στη Μαριούπολη
Ο θάνατος χτύπησε στη Μαριούπολη
ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ.--

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το βομβαρδισμό, το Σάββατο το μεσημέρι, πυκνοκατοικημένης περιοχής στη Μαριούπολη, πόλη - λιμάνι στρατηγικής σημασίας που ελέγχεται από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης και έως τώρα ήταν έξω από το πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 30 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες. Αμέσως η κυβέρνηση του Κιέβου κατηγόρησε τις πολιτοφυλακές της αυτοονομαζόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ γι' αυτό το έγκλημα, ωστόσο οι ηγέτες των πολιτοφυλάκων απέρριψαν αμέσως τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «προβοκάτσια» λέγοντας ότι οι ρουκέτες από συστοιχία πυροβολικού «Grant» προήλθαν από την περιοχή Στάρι Κριμ, όπου βρίσκονται δυνάμεις του ουκρανικού στρατού, ενώ σημείωσαν ότι οι πολιτοφυλακές διαθέτουν πυροβολικό αλλά η εμβέλειά του δεν θα μπορούσε να πλήξει τη συγκεκριμένη συνοικία.

Βεβαίως, το έγκλημα αυτό στη Μαριούπολη αξιοποιήθηκε αμέσως τόσο από την αντιδραστική κυβέρνηση όσο και από τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της ως η βολική αφορμή για να κλιμακωθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις με τη μεταφορά και νέων στρατευμάτων στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, σε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας διεμήνυσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την «τελειωτική νίκη έναντι των φιλορώσων αυτονομιστών» και κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, απαίτησε την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει τον Ρώσο εισβολέα που απειλεί την Ουκρανία, την Ευρώπη και την παγκόσμια ασφάλεια». Ο δε Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε χτες ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι «προσωπικά υπεύθυνος» για την πολύνεκρη επίθεση στη Μαριούπολη.

Την επίθεση στη Μαριούπολη καταδίκασε και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, καλώντας τη Ρωσία να ασκήσει την επιρροή της για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Επίσης, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με τον επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του στην Ουκρανία, Ερτουγρούλ Απακάν, καταδίκασε χτες την «απερίσκεπτη, τυφλή και ξεδιάντροπη» επίθεση και είπε ότι «αυτή η επικίνδυνη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο. Εχουμε ανάγκη μια άμεση κατάπαυση του πυρός». Κάλεσε δε τα δύο μέρη να επιστρέψουν «άμεσα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εφαρμόσουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες οι οποίες υπογράφτηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας τον περασμένο Σεπτέμβρη. «Δυστυχώς έχουμε καταγράψει τις τελευταίες ημέρες μια κλιμάκωση των τυφλών βομβαρδισμών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, συμπεριλαμβανομένων και πυκνοκατοικημένων περιοχών, όπως η πόλη Ντονέτσκ και (η πόλη) Ντεμπάλτσεβε».

Η στάση βέβαια της κυβέρνησης του Κιέβου, που στέλνει περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή, κάθε άλλο παρά σε κατεύθυνση συμφωνίας οδηγεί. Την ίδια ώρα και η ηγεσία των πολιτοφυλάκων με βάση αυτή την κλιμακούμενη επιθετικότητα της κυβέρνησης, είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση μαζί της. Στη συνέχεια, μετά την επίθεση στη Μαριούπολη, ο Αλεξάντερ Ζαχρατσένκο, Πρόεδρος της αυτοονομαζόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις των πολιτοφυλάκων θα πιέσουν τις ουκρανικές δυνάμεις. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτό δεν ήταν στα αρχικά τους σχέδια αλλά τώρα η κατάσταση διαφοροποιείται. Είναι φανερό ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν όξυνση της αναμέτρησης και ακόμα μεγαλύτερη αιματοχυσία. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι οι δύο πλευρές δίνουν αντικρουόμενα στοιχεία για εκατοντάδες νεκρούς στρατιώτες και πολιτοφύλακες, αντίστοιχα.

Το νέο μακελειό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η νέα αιματοχυσία έφτασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ωστόσο η Ρωσία μπλόκαρε το σχετικό ψήφισμα με το οποίο επικρινόταν η ηγεσία των πολιτοφυλάκων ως η επιτιθέμενη πλευρά και ότι δεν επιθυμούν συμβιβασμό.

«Η Ρωσία μπλόκαρε το ψήφισμα αρνούμενη να συμπεριληφθεί σε αυτό η καταδίκη των πρόσφατων προκλητικών δημόσιων δηλώσεων από τους αυτονομιστές», είπε ένας διπλωμάτης στο «Ρόιτερς» υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Βρετανία, η οποία είχε τη διπλωματική πρωτοβουλία, πρότεινε να υπάρξει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα απηχεί την καταδίκη της επίθεσης από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, μαζί με την έκκληση για έρευνα σχετικά με τις επιθέσεις στη Μαριούπολη, αλλά η Ρωσία το απέρριψε.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλος, για άλλη μια φορά κρατώντας ίσες αποστάσεις, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας και μίλησε για «αναζήτηση λύσεων που διασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των περιοχών και όλων των πολιτικών, κοινωνικών και εθνοτικών δυνάμεων, μέσα σε ένα αξιόπιστο πλαίσιο δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας». Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η Πρεσβεία και τα Γενικά Προξενεία στη Μαριούπολη και την Οδησσό παρακολουθούν την κατάσταση και βρίσκονται σε διαρκή επαφή με την Ομοσπονδία των ελληνικών συλλόγων της περιοχής και τα μέλη τους.

Επικοινωνία Κέρι - Λαβρόφ

Ταυτόχρονα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, πως η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να ενθαρρύνει τις πλευρές που αντιμάχονται στην Ανατολική Ουκρανία να επιδιώξουν μία ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

Σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρεται πως οι δύο άνδρες είχαν χτες τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία ο Κέρι πρότεινε να διευρυνθεί η ομάδα των διεθνών δυνάμεων (πέρα δηλαδή από τις Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία) που διαμεσολαβούν στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει έως τώρα ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες. Ταυτόχρονα η ρωσική πλευρά κάλεσε την ΕΕ να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να προσέλθει σε διάλογο με τους ηγέτες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση (2015-08-19 00:00:00.0)
Στρατιωτική κλιμάκωση συνεχίζει το μακελειό (2015-06-06 00:00:00.0)
Ο λαός εξακολουθεί να υποφέρει (2015-05-17 00:00:00.0)
Παζάρια, αντιπαραθέσεις και εύθραυστη εκεχειρία (2015-03-03 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και «γέφυρες» (2014-10-17 00:00:00.0)
Συνεχίζει το αιματοκύλισμα του λαού η αντιδραστική κυβέρνηση (2014-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ