Δευτέρα 26 Γενάρη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Επίσκεψη Ερντογάν

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Δίνοντας νέα ώθηση στα συμφέροντα των τουρκικών μονοπωλίων που προωθούν μπίζνες στο Κέρας της Αφρικής παρά τις κατά καιρούς επιθέσεις ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ», ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποίησε το Σάββατο νέα (μετά το 2011) επίσημη επίσκεψη στη Σομαλία.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, εκατοντάδες Σομαλοί στρατιώτες και αστυνομικοί είχαν κλείσει τους δρόμους σε μεγάλο τμήμα της σομαλικής πρωτεύουσας, όπου τρεις Σομαλοί σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε επίθεση αυτοκτονίας ισλαμιστών σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου διέμεναν και μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Ο Τούρκος ηγέτης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο, την κόρη του και υπουργούς της κυβέρνησής του, έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τον Σομαλό ομόλογό του, Χασάν Σέιχ Μοχάμεντ, στο νέο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Μογκαντίσου, που φτιάχτηκε από Τούρκους εργολάβους. Εσπευσε να χαιρετίσει «τις σημαντικές εξελίξεις» που επήλθαν στη Σομαλία τα τελευταία χρόνια, για να εισπράξει τους επαίνους και θερμά λόγια ανταπόδοσης από τον Σομαλό ομόλογό του, Χ. Σ. Μοχάμεντ.

«Η Τουρκία δεν υποχώρησε και δεν περίμενε να επιστρέψει η σταθερότητα ώστε να επενδύσει. Αντίθετα, επένδυσε ώστε να φθάσει σε αυτή τη σταθερότητα», είπε ο Σομαλός Πρόεδρος, προσθέτοντας με νόημα: «Εκεί όπου οι διεθνείς εταίροι επέλεξαν να προγραμματίσουν τις επεμβάσεις τους από το εξωτερικό, η Τουρκία έστειλε τους πολίτες της επιτόπου στη Σομαλία».

Ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά τη Σομαλία τον Αύγουστο του 2011, όταν ήταν πρωθυπουργός, όταν οι ισλαμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» μόλις είχαν εκδιωχθεί από το Μογκαντίσου, με επέμβαση της ένοπλης αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης (Amisom). Εκτοτε, τα τουρκικά μονοπώλια ανέλαβαν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στον τομέα παροχής υπηρεσιών Υγείας, ανθρωπιστικής βοήθειας και ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα, όπως την ανοικοδόμηση αλλά και τη διαχείριση του λιμανιού και του αεροδρομίου της σομαλικής πρωτεύουσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ