Κυριακή 1 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σοβαρές προσδοκίες και εκτός ΕΕ

Τις προσδοκίες της Ουάσινγκτον «να συνεργαστεί στενά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση» μετέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στο τηλεφώνημα με το οποίο συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα, επικεντρώνοντας ειδικά -σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου- στα «θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντιτρομοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι «είναι σημαντικό να σημειώσω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, σεβόμενη τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες αυτές». Ενδιαφέρον είχε ακόμα και η τοποθέτηση που έκανε, μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος Μπρούκινγκς, η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, τονίζοντας: «Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μαζί (σ.σ. ΗΠΑ και Ελλάδα), έχουμε πολλή δουλειά σε διμερές επίπεδο, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας που κάνουμε μαζί για την Κύπρο, το έργο που κάνουμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για την αντιμετώπιση του ISIL».

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, με μήνυμά του εξέφρασε «τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να ενισχύουν την κατά παράδοση εποικοδομητική συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι θα μπορέσουν να συνεργαστούν κατά τρόπο αποτελεσματικό για τη διευθέτηση των σημερινών προβλημάτων στην Ευρώπη και στον κόσμο». Μάλιστα, μετά τις «ενστάσεις» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η σημερινή αλλαγή της κυβέρνησης μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι οι σχέσεις μας αυτές θα δυναμώσουν, θα αναπτυχθούν και θα αποκτήσουν νέα δυναμική, εάν υπολογίσουμε τις θέσεις του νέου πρωθυπουργού. Περιμένουν βέβαια την Ελλάδα όχι εύκολες μάχες στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως προς την οικονομική ημερήσια διάταξη, όμως θέλω επισήμως να πω ότι η Ρωσία πάντοτε τασσόταν υπέρ των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της Ελλάδας και έτσι θα συνεχίσει».

Ενδεικτική πάντως ήταν και η τοποθέτηση της Βικτόρια Νούλαντ (είναι αυτή που ενίσχυε τους εθνικιστές και φασίστες στην Ουκρανία και είχε πεί το γ... την ΕΕ) σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία. Είπε: «Προφανώς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε την Ελλάδα να έχει μια κανονική σχέση με τη Ρωσία. Η Ελλάδα έχει (σχέσεις) και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πολύ χρήσιμη για την αποστολή μηνυμάτων προς τη Ρωσία, ότι αυτό που ψάχνουμε είναι μια αλλαγή της (ρωσικής) πολιτικής σε σχέση με τις επιθέσεις προς τους γείτονές της. Αυτό είναι που αναζητούμε, μια αλλαγή της πολιτικής και ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μαζί, αν μας ακούσετε. Ετσι, μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία ήταν πολύ χρήσιμη στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη μετάδοση σαφών μηνυμάτων. Και θα ήθελα να συνεχιστεί».

Στην Κίνα, εκτός από το συγχαρητήριο τηλεγράφημα που έστειλε ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, τόνιζε πως το Πεκίνο επιθυμεί να βαθύνει τη διμερή «ανταλλαγή απόψεων και τη συνεργασία σε όλα τα πεδία και να αναπτύξει τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση». Ενώ, μετά τις δηλώσεις περί «παγώματος» της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, το Πεκίνο διαμήνυσε ότι σκοπεύει να ζητήσει «από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών στη Ελλάδα» αλλά και ότι «θεωρούμε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα παραμείνουν προσηλωμένες στη συνέχιση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς». Μάλιστα, κύκλοι της «COSCO» διέρρεαν ότι «τίποτα από όσα είπαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης δεν αμφισβητεί την παραχώρηση» της τρίτης προβλήτα και, «αντιθέτως, έγινε λόγος για σεβασμό των συμβάσεων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει διά αυτών το ελληνικό κράτος».

Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε τις ελπίδες του ότι οι σχέσεις των ηγετών των δύο χωρών θα συνεχίσουν να είναι καλές, συμβουλεύοντας ωστόσο -σε τηλεοπτική του συνέντευξη- τον Ελληνα πρωθυπουργό «να είναι πιο συγκρατημένος σε ορισμένα μηνύματα που δίνει. Η πολιτική δε σηκώνει συναισθηματισμούς. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία στο λαϊκισμό».


Α.Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ