Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Ερευνα καταγγελιών για «πραξικόπημα»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Αξιωματούχοι της ΕΕ άσκησαν χτες πιέσεις στα Σκόπια για τη διενέργεια «ανεξάρτητης έρευνας» μετά τις κυβερνητικές καταγγελίες σε βάρος του ηγέτη της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης», Ζόραν Ζάεβ, ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας είχε στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι σε συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, από το Σεπτέμβρη μέχρι το Νοέμβρη του 2014, επιχείρησε να τον εκβιάσει ζητώντας να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχτούν νέες εκλογές.

Το περασμένο Σάββατο, η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι σε επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Πραξικόπημα», απέτρεψε «προσπάθεια κατάλυσης της συνταγματικής τάξης της χώρας», στην οποία εμπλέκονται τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι τρεις από τους τέσσερις υπόπτους κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ ο Ζάεβ προσήλθε στον ανακριτή, όπου του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του.

Ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, πρέσβης Αϊβο Οράβ, μετά από συνάντηση που είχε χτες με τον Ζάεβ, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν την υπόθεση «με μεγάλη προσοχή», προσθέτοντας ότι η δικαστική διαδικασία «θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και διαφανής».

Ο Ζάεβ, από την πλευρά του, όπως αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του κόμματός του, ενημέρωσε τον Οράβ για την προσπάθεια του πρωθυπουργού, Ν. Γκρούεφσκι, να αποτρέψει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να γνωστοποιήσει στοιχεία για τις εγκληματικές ενέργειες της κυβέρνησης της χώρας. Σημείωσε ότι η γνωστοποίηση των στοιχείων αυτών δεν μπορεί να εκληφθεί ως «απόπειρα πραξικοπήματος», όπως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση της χώρας, και πρόσθεσε πως αποτελεί υποχρέωση του καθενός που διαθέτει τέτοιου είδους στοιχεία να τα γνωστοποιήσει.

Το ίδιο 24ωρο, η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια ανέφερε ότι παρακολουθεί με ανησυχία την ποινική υπόθεση εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, καλώντας τις αρχές της χώρας να τηρήσουν «τα πρότυπα του κράτους δικαίου, της διαφάνειας, της προστασίας της ελευθερίας του λόγου και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διασφάλισης της ακεραιότητας των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα».

Την ανησυχία τους για την πολιτική κατάσταση στα Σκόπια, με αφορμή τη δίωξη εις βάρος του αρχηγού της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν επίσης οι πρεσβείες της Βρετανίας και της Ρωσίας. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας έκρινε χτες σε ανακοίνωσή του ότι η δίωξη κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ, «θέτει υπό αμφισβήτηση τη λειτουργία της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη χώρα».

Το κόμμα του Ζ. Ζάεβ συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ τον Απρίλη του 2014, αλλά δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά τους, καθώς θεωρεί ότι αυτό αποτελεί προϊόν νοθείας από τη μεριά του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ